Příchozí

83%

Komentáře a recenze 91

Dle počtu bodů
Brenan88
Brenan88
47 084 bodů
8
Hutná atmosféra mě hned při úvodní pětiminutovce zarazila do křesla a propustila mne ze své moci až při závěrečných titulcích. Denis je skvělý režisér což dokázal již při svých předchozích filmech. Příchozí nejsou typickým filmem o emzácích,kteří přiletěli zhuntovat zemi,ale jsou spíš filmem se skrytým poselstvím a hlubší myšlenkou. Při prvním setkání s mimozemšťany vše jen sledujete se zatajeným dechem a očekáváním co se stane každou vteřinou. Rozhodně jeden z nejlepších filmů nominovaných na Oscara.
Pete69
Pete69
29 697 bodů
7
Skvělá atmosféra, nešťastné vyvrcholení a závěr. Atmosféra před prvním setkáním z mimozemštany byla jedinečná. Poté se děj víceméně opakoval a vyvrcholil tím, že lingvistka, která měla za úkol navázat komunikaci s MZ vlastně viděla do budoucnosti proto, že už rozluštila jejich řeč ( dar, který jí dali sami mimozemštané ) No trošku na hlavu. Ale už jen pro tu atmosféru - 70%.
xxmartinxx
xxmartinxx
22 280 bodů
6
Nemám nic proti tomu, když je vtahující film tak trochu hloupý. Jenže Příchozí mě prostě nevtáhli, takže jsem se přes jejich nepříliš dobrý scénář nepřenesl. Znatelně chybí už jen Deakinsova kamera ze Sicaria, ten šedivý jednolitý obraz mě nudil a strhával pozornost k tomu, co se děje. Což tomu rozhodně neprospělo, protože ten film není dělaný, aby se o něm přemýšlelo, ale aby se prociťoval. Mrzí mě to, bylo by praktické naladit se na Villeneuveovu vlnu, ale co nadělám? Tak jsem jen přemýšlel o tom, jak tu nic nedává smysl, jak jsou postavy nevýrazné a nezajímavé a jak vše jede jen na efekt... a tím myslím opravdu vše od struktury filmu po logiku děje. (Vědec odmítne vědci před prvním setkáním s mimozemšťanem popsat, jak vypadá, "aby byl překvapený". WTF? Ale to je jen jeden příklad toho, jak film zahazuje elementární logiku a věrohodnost, aby mohl nabídnout wow scénu, u níž asi nemá vadit, že především není možné, aby se v prostředí vědců, politiků a vojáků odehrála. To by nevadilo jindy, ale rozhodně to vadí u filmu, který se tváří tak vědecky. Ale co se divit od příběhu, v němž se vědci s cizí formou života pokoušejí komunikovat tak, že ji učí anglicky?) Taky nechápu řeči o odvážné antihollywoodské pomalosti, mně přišel Arrival extrémně uspěchaný emocionálně i dějově. Jakákoliv srovnávání třeba s Odyseou (na které jsem byl v kině shodou okolností před týdnem a opět jsem jí propadl) právě proto odmítám. Tohle není meditativní filosofická sci-fi, ale honička založená na nesmyslné premise, plná nepřesvědčivých ultimát, brutálně tlačených emocí a především nesnesitelného sebedojímání, která veškerý svůj potenciál obětuje tomu, aby "nějak vypadala".
hanys_
hanys_
18 771 bodů
8
Komorní sci-fi s nolanovsky drtivým závěrem. Zatím za 4, protože u jednoho z adeptů na film roku bych nečekal tak táhlou druhou třetinu.. Holt Heisserer není žádný hitwriter, takže je vlastně docela zázrak, jak skvělý film z toho nakonec Villeneuve dokázal vykouzlit. OST velmi dobré, Amy na jedničku (kde je sakra nominace na Oscara?) a já tuším, že Příchozí ještě párkrát uvidím.
Sheldon
Sheldon
16 059 bodů
10
Dennis Vileneuve už nějaký ten pátek točí a jestliže jsem měl pocit, že film Nepřítel (Enemy) byl úlet, po zhlédnutí tohoto filmu to beru zpět. Naopak nyní mi Enemy přijde jako součást jeho vypravěčského stylu a Příchozí výborně fungují ve své intenzitě jako jeho dva veleúspěšné snímky Sicario a Zmizení. Také bych rád odstranil slovo JAKO z jeho hodnocení, Villeneuve už není jako Fincher nebo jako Cronenberg, ale nyní se slovy Quentina Tarantina stalo jeho příjmení adjektivem.
lamps
lamps
15 156 bodů
8
Předem upozorňuji, že jít na Příchozí do kina bylo důsledkem naprosto spontánního rozhodnutí mých drahých kamarádů někdy kolem sedmé hodiny večerní, v době, kdy jsem vlivem velmi specifických okolností měl v těle už čtyři chutné Plzničky a jeden mylně objednaný Gambrinus. To se k mé velké lítosti negativně projevilo v rozostřené pozornosti v úvodních minutách snímku, který ale postupně, systematickou a neskutečně precizní prací s vlastní audiovizuální výstavbou a unikátním časovým pořádkem, dokázal takřka nemožné a přinutil mne zcela se jeho hmatatelné atmosféře a chytře rozplétaným dějovým smyčkám poddat, přestože si příjemně polstrovaná sedačka a hladinka návykových látek v mé krvi hlasitě říkaly o hluboký spánek. Dlouho jsem byl sice částečně zklamán monotónním vývojem děje a neustálými variacemi stejných záběrů i scén, ale Villeneuve opět ukázal svou extratřídu a ve spolupráci s nástrojem na hutnou atmosféru značky Jóhansson láme zavedená měřítka žánrové estetiky a pomáhá vejít už tak skvělému rozuzlení příběhu nenávratně do filmových dějin... Nolan má sakra velkou konkurenci, a těch zbylých pět Plzní po projekci mi šmakovalo jako málokdy. ;)
filmfanouch6
filmfanouch6
12 644 bodů
8
Příchozí jsou typ filmu jehož trailery moc nevyzradili, nebylo jasné o v čem přesně tkví hlavní zápletka a celkově šlo o záhadnou událost podzimu. U takovýchto filmů se pak objevují velká očekávání. A dá se říct, že Příchozí ty očekávání naplnili. Na to abych přesně vysvětlil poselství filmu bych musel detailně vyzradit spoustu toho co se stane v druhé půlce filmu. Můžu však říct, že konec druhé půlky je tak strašně dojemní a intenzivní, že mým slzným kanálkům chvíli hrozila mohutná potopa. Aby divák přesně pochopil celý film, musí vnímat každý detail. Příchozí jsou navíc sci-fi ve kterém není ani jedná akční scéna a spíše kráčí cestou Intelstellaru nebo Blízkých setkání třetího druhu. Jediný kdo jaksi opravdu herecky vyčuhuje je Amy Adams. Scény kdy se snaží komunikovat s ´´vetřelci´´ jsou opravdu jejím hereckým koncertem. Režíroval Denis Villeneuve jehož dva předchozí kousky Zmizení a Sicario se mi zas tak nelíbili ale i tady opět dokázal, že je talentovaný režisér a až za nějakých těch 11 měsíců dorazí s Blade Runnerem 2049 budu ho s radostí očekávat. Příchozí nejsou typ do puntíku dokonalého filmu. Je to však dost precizní a zajímavá sci-fi která by měl pár zasloužených oscarových nominací získat.
Danny F.
Danny F.
11 166 bodů
6.5
Film by byl zajímavější nebýt těch mimozemšťanů. Samotný děj o schopnosti vidět do budoucna by byl mnohem zajímavější.
hrumsrt
hrumsrt
9 279 bodů
7
Slušné hard sci-fíčko! Perfektní atmosféra, která se Vás snaží udržet v těžkém napětí. Ty komunikační bloky jsou topové! Nevím no, jestli je úplně politicky korektní udělat zrovna z Číny taková nadržené hlupáky. Bohužel mi ty flashbacky trošku narušovali celkový projev a ačkoli jsem se fakt snažil, tak jejich hlubší význam pro děj mi uniká... 70%
M3lios
M3lios
9 140 bodů
10
Od tohto filmu som čakal čokoľvek , ale toto som teda nečakal. Super počin 100%