Líza, liščí víla

71%

Komentáře a recenze 9

Dle počtu bodů
lamps
lamps
15 150 bodů
7.5
Hravá černá komedie, přejímající v mnohém barevný vizuální styl Wese Andersona, představuje syntézu hned několika narativních a stylistických postupů. Příběh nesmělé ošetřovatelky Lízy, která se po smrti své pacientky rozhodne najít pravou lásku, spojuje bizarní humor, romantickou zápletku jako z Popelky, detektivní linii a dokonce prvky fantasy, neboť Lízino hledání partnera kazí duch japonského zpěváka, kvůli němuž je prokletá, a všichni její nápadníci nešťastně umírají. Díky takovému žánrovému anarchismu evokuje vyprávění najednou několik rozdílných emocí, které jsou však podřadné cílené komičnosti a čiré radosti z využívání artových složek novým a progresivním způsobem. Pohádkový happyend, během něhož Líza objeví svou skutečnou lásku, kterou měla přitom celou dobu přímo před nosem, tak působí naprosto samozřejmě a mile. Mám jenom trochu provinilý pocit, že sám bych Lízu asi nedokázal milovat nesobeckou láskou, namísto toho by mě asi lákalo chytit ji zezadu za copy a pěkně.... no, to už jsme zase v jiném žánru :D
sephastto
225 bodů
7
Film balancuje někde mezi šíleností a velmi dobrým pojetím. JE zajímavý a přesto bych ho víckrát vidět nemusel. Nejspíš by mu pomohl vyšší rozpočet a jiné herecké obsazení, aby byl přístupnější širšímu publiku a některé postavy nebyly až tak vyloženě odporné. Ale opravdu zajímavý kousek :)
Erigor
106 bodů
Je to kouzelná pohádka pro dospělé , rozhodně ne pro děti. Hlavní postava v šatech ze záclony vypadá moc přitažlivě ale musím pány upozornit že už je obsazená - je to režisérova partnerka. Režisér se nám sám pochlubil teď na Febiofestu po promítání. Také říkal že se inspiroval Rašomónem - to v té scéně "moji rodiče měli nehodu v lese" a tu finskou hudbu si půjčil od Kaurismäkiho a ještě hovořil o jednom maďarském režisérovi. Říkal že celý ten film je plný odkazů které leckdy chápe jen on sám a že v Japonsku se o liščích vílách skutečně vypráví a prý je převzali z Číny. Je škoda že ten Mek Burger (tak prý dělají maďarské kozy) i ta policejní stanice neexistují. Staly by se z nich kultovní místa, tohle je podle mě lepší než Život v akvárku. A režisér se divil že u nás je to stejné - myslel že to je nějaké maďarské specifikum - že i v našich pohádkách se spolu žije šťastně až do smrti.
pavel-svoboda
56 bodů
8
Připodobnil bych to trošku k filmu Amélie z Montmártu. Tím prostředím mi to alespoň velice připomínalo. Jinak se jednalo o velice povedený příběh, v kterém je pár nečekaných úmrtí a celkově spousta ukázkových charakteristik netradičních lidí. Tím se to odlišuje od klasických filmů, protože ukazuje existenci i poněkud bizarních lidí a typu uvažování. A hlavně ten pohádkový nádech celého filmu. Má to prostě co nabídnout.
kinoboks
kinoboks
6 bodů
0.5
Vybral jsem si film podle komentářů a hodnocení a chtěl jsem se po celodenní práci pobavit jeho shlédnutím. Přetrpěl jsem celý film a teprve potom jsem pochopil předchozí hodnocení (pavel-svoboda a Erigor). Jejich hodnocení bylo nadevše ironií a dobrým vtipem. Něco tak hloupého, jako že jsem se chtěl po práci pobavit takovým filmem, jsem už dlouho neudělal a snad nikdy neudělám.