Anthropoid

77%
Anthropoid
Snímek Anthropoid vychází z výjimečného skutečného příběhu vojenské operace za druhé světové války, jejímž cílem byl atentát na obergruppenführera SS Reinharda Heydricha. Heydrich byl po Hitlerovi a Himmlerovi třetím nejvýznamnějším mužem Třetí říše, hlavním strůjcem Konečného řešení a vůdcem nacistických okupačních sil v Československu. Vražedná a brutální vláda tohoto muže, přezdívaného "pražský řezník", přiměla spojenecké síly v Londýně k naplánování přísně tajné mise s kódovým označením Operace Anthropoid, která se měla navždy zapsat do historie. Film sleduje osudy dvou vojáků českého zahraničního odboje, Jozefa Gabčíka (Cillian Murphy) a Jana Kubiše (Jamie Dornan), kteří provedou v prosinci 1941 výsadek do své okupované vlasti. Vybaveni jen omezeným množstvím informací a minimální výstrojí musejí v nacisty okupovaném a uzavřeném městě přijít na způsob, jak spáchat atentát na Heydricha, muže, kterého řada lidí vnímala jako Hitlerova přirozeného pokračovatele a nástupce. (Falcon)



Recenze: Anthropoid

Kinobox.cz
55%

Anthropoid se tváří jako válečný velkofilm, ale chybí mu propracovanější charaktery postav (k tělu si je nepustíte) a kvalitnější výprava. Citát z Shakespeara, sfouknutá svíce nebo duch milované ženy to nezachrání. I když tyto symboly nepůsobí v rámci filmu tak pateticky jako v recenzi.


Brenan88
Brenan88
47 088 bodů
7.5
Každý takový snímek,který vzdává hold českému hrdinství hodnotím velmi vysoko. Jsem rád,že i ve světě vědí,že v i v té naší malé zemičce existují muži stateční. K samotnému příběhu se nebudu ani vyjadřovat,ten musí být všem znám. Režisér Sean Ellis neponechal nic náhodě a snímek natočil velmi dobře - syrově - reálně. Herci v hlavních roli byli taktéž výborní a obsazení českých herců jen dotvářelo obraz té hrozné doby. V některých scénách dokonce čeští herci převyšovali své zahraniční kolegy. Jedinou věci,která mi na snímku vadila byl ten cizí jazyk. Slyšet Jamieho Dornana jak řiká,že jeho jméno je Jan Kubiš mi přišlo vcelku úsměvné.
Pete69
Pete69
29 761 bodů
8
Snímků o atentátu na Heydricha není málo, tento je za mě opravdu povedený a i když nejsem příznivcem koprodukce, tady to prostě sedlo, jako prdel na hrnec. Hodně dobré i když moderní a akčnější zpracování se mi hodně líbí. Herci vesměs výborní, je vidět, že je natáčení bavilo. Pěkné.
xxmartinxx
xxmartinxx
22 280 bodů
4
Anthropoid zabil Heydricha moc brzo. Předtím nestihl věnovat dostatek času plynulému ději a potom už neměl o čem vyprávět. Šílené přízvuky vyvolávají dojem cizích lidí na cizím místě, ne domácího odboje. Bohužel to nevyšlo, přitom jsem moc chtěl, aby vyšlo. Ale nic v tom filmu nedrží pohromadě, nic nedává smysl. Emoce se přepínají každou vteřinou, vztahy vznikají během jedné věty. A ten konec? Asi jsem neměl chtít, aby parašutisti umřeli co nejdřív...


Dodatečné informace

Původní název:
Anthropoid (více)
  • Česká republika Anthropoid
Premiéra v ČR:
28. 9. 2016
Distributor:
Falcon
Země původu:
Česká republika, Francie, Velká Británie, USA
Čeština:
Anthropoid je dostupný s českými titulky

Podobné


Powered byJustWatch