Anthropoid

77%

Komentáře a recenze 58

Dle počtu bodů
Brenan88
Brenan88
47 083 bodů
7.5
Každý takový snímek,který vzdává hold českému hrdinství hodnotím velmi vysoko. Jsem rád,že i ve světě vědí,že v i v té naší malé zemičce existují muži stateční. K samotnému příběhu se nebudu ani vyjadřovat,ten musí být všem znám. Režisér Sean Ellis neponechal nic náhodě a snímek natočil velmi dobře - syrově - reálně. Herci v hlavních roli byli taktéž výborní a obsazení českých herců jen dotvářelo obraz té hrozné doby. V některých scénách dokonce čeští herci převyšovali své zahraniční kolegy. Jedinou věci,která mi na snímku vadila byl ten cizí jazyk. Slyšet Jamieho Dornana jak řiká,že jeho jméno je Jan Kubiš mi přišlo vcelku úsměvné.
Pete69
Pete69
29 308 bodů
8
Snímků o atentátu na Heydricha není málo, tento je za mě opravdu povedený a i když nejsem příznivcem koprodukce, tady to prostě sedlo, jako prdel na hrnec. Hodně dobré i když moderní a akčnější zpracování se mi hodně líbí. Herci vesměs výborní, je vidět, že je natáčení bavilo. Pěkné.
xxmartinxx
xxmartinxx
22 268 bodů
4
Anthropoid zabil Heydricha moc brzo. Předtím nestihl věnovat dostatek času plynulému ději a potom už neměl o čem vyprávět. Šílené přízvuky vyvolávají dojem cizích lidí na cizím místě, ne domácího odboje. Bohužel to nevyšlo, přitom jsem moc chtěl, aby vyšlo. Ale nic v tom filmu nedrží pohromadě, nic nedává smysl. Emoce se přepínají každou vteřinou, vztahy vznikají během jedné věty. A ten konec? Asi jsem neměl chtít, aby parašutisti umřeli co nejdřív...
hanys_
hanys_
18 771 bodů
8
Tak trochu se to u mě pere mezi 3-4, ale jdu výš. Hlavně proto, že ten (pro nás) profláklý děj úplně nenudí, herci jsou v rámci bídného scénáře dost dobří a hlavně od atentátu to nabere fakt slušné tempo, které vyvrcholí parádním závěrem. Takže, ikdyž se další Valkýra zrovna nekoná, je Anthropoid hodně dobrý pomník všem, kteří měli odvahu se vzepřít. Jen je škoda, že to takhle dobře musel natočit Brit.
Sheldon
Sheldon
16 059 bodů
8.5
Anthropoid se mi jako film opravdu líbil, ponechme stranou, co si o operaci a jejím provedení myslím, nikdy nepochopím, jak mohl Gabčík jít proti Heydrichovi s tak špatnou zbraní, která byla proslulá svou nespolehlivostí, ale vysoko hodnotí snímek jako souboj charakterů, nikterak mi nevadí polopatické narážky na Shakespeara, aby to pochopili i ti vzadu. To je všechno v pořádku. Kdybych chtěl na filmu hledat vady, tak bych určitě něco našel, ale nechci, protože dojem z celého sledování je velmi pozitivní a z mého pohledu je to každopádně lepší film než Sequensův Atentát, a to ve všech směrech.
lamps
lamps
15 150 bodů
8
Žádný jiný zahraniční film mě coby českého vlastence tak moc nepotěšil. První polovina je sice víceméně z povinnosti, za účelem trochu prvoplánového představení hlavních hrdinů a jejich odbojové i milostné osobnosti, ta druhá však, od započetí samotného atentátu až po závěrečný záběr, mě zásluhou bravurního dramatického timingu, nádherně syrové akce a bezchybně vygradovaných emocí úplně smetla a veleslavnou kostelní bitvu jsem s postavami neskutečně prožíval, přestože vyústění bylo nevyhnutelné. V momentě, kdy Cillian Murphy, tímto už definitivně zasloužilý člen mé herecké top 20, zakřičel "Jsme Češi!", naježily se mi všechny vlasy včetně těch, které už jsem ztratil, a v návalu euforie jsem dostal nezkrotnou chuť stvrdit jeho vlastenecký výkřik několika půllitry hrdého českého piva. Zamrzí sice málo prostoru pro záporáky (je to film o nacistech se zdaleka nejmenším počtem hákových křížů na plátně), zato však dojme velmi upřímný a emocionální přístup k odvážným obětem a potěší sympatický výkon nejen Murphyho, ale také přesvědčivého Dornana. Jen místo Geislerové mohli tvůrci využít vzkvétající sexappeal Viky Kerekes, Aňa už má přeci jenom svoje roky a maskěři jí zrovna dvakrát nepomohli..
filmfanouch6
filmfanouch6
12 644 bodů
6
Americký režisér Sean Allis se pustil do (podle svých slov srdcového projektu) režie filmu který pojednává o důležité událostí pro České a Slovenské obyvatele. Problém je, že Anthropoid vůbec nevypadá jako srdcový projekt. Je na něm vidět práce, je na něm vidět snaha, herci jsou fajn ale v podstatě to není nic speciálního. V celém filmu se mluví anglicky. Což by nevadilo. Ale když herci mluví anglicky a potom pronesou české slovo zní to hrozně rušivě. A hodně podivné je i přidání lásky do tohohle filmu. Přitom podle historie se Kubiš a Gabčik měli schovávat a žádné vztahy nenavazovat. První půlka tedy hraje na průměrnou štafetu. Ihned jak se ale odehraje atentát na Heydricha se z filmu stane to pozlátko které Ellis sliboval. a poslední scéna je tak emoční je jak by závěr filmu měl být. Pro někoho kdo událostí nezná to mohlo být super. Ale protoho kdo ví jestli se atentát povedl nebo ne, jestli atentátníci přežili nebo ne to není takové napjetí. Kubiš a Gabžik se ale jinak dočkali filmu který je fajn pocta jejich památce (Když si odečtu tak trochu podivnou první půlku)
hrumsrt
hrumsrt
9 183 bodů
6
Vždy jsem tvrdil, že události samotného atentátu jsou už samy o sobě skoro filmové a stačí opravdu málo, aby z toho byl slušný celovečerní film. Stačí vědět, jak ho ty dvě hodiny vést.. Sean Ellis je fajn týpek, kterému vděčím za vynikající indie snímek Cashback, kde jako tvůrce ukázal cit pro emoce i námět. A vlastně mu i věřím, že viděl v televizi dokument o téhle slavné operaci odboje a hned ho fascinovala natolik, aby o ní natočil celovečerní film. Ale nebyl první.. Operace Anthropoid, jak zní krycí jméno tajné akce českého zahraničního odboje, která je možná tím nejdůležitějším skutkem, proč nakonec Československo stálo na konci války na straně vítězné, už totiž dostala hned několik filmových poct, z nichž tu nejslavnější Atentát už nějak nejde, podle mě, překonat. Ten skutečný příběh atentátu je vynikající, jen musíte vědět, jak s ním naložit.. Ellis a další tvůrci se rozhodli pojmout příběh nejslavnějšího a nejúspěšnějšího atentátu za druhé světové války formou česko-anglické spolupráce, která sice dává snímku větší dosah, ale taky znamená skutečnost, že Gabčík a Kubiš nemůžou v originále mluvit česky a v konečném důsledku mix zahraničních a českých herců mi nějak nesedí.. Úplně cítíte, že jak samotné provedení atentátu, tak finální boj v kostele jsou úplně jinde než zbytek filmu. Ony taky jakoby z oka vypadly scénám z Sequensova Atentátu. Ve zbytku filmu, který dotváří jinak bezradné plnění patřičné stopáže, se naplno vykresluje tvůrčí nedomyšlenost projektu.. Co mě je po nějakých milostných vztazích, navíc přesně jak zmíní řada dalších výtek, nasazení parašutisté měli přímý zákaz navazovat takové vztahy, které by nevedly přímo ke splnění úkolu, či by ho dokonce ohrozily.. Herecky sice fajn, ale k nechápu k čemu! Takový nestrhující rip off Atentátu pro lidi, co se bojí starších filmů.. 60%
JosefTomas
JosefTomas
9 025 bodů
7
Tam, kde Atentát z 64. příliš lpěl na realismu, tam Ellis nechává promluvit filmový jazyk. Chytře poupravuje fakta a nechává postavy žít, prožívat a umírat, aby k nim divák měl nějaký vztah a pohrává si s obecnou sílou celkového vyznění atentátu. Ostatně, jak sám řekl: "Čech by Anthropoid nikdy nenatočil."
Tom Hardy
Tom Hardy
8 339 bodů
7
Má to své mouchy. Německá strana má trestuhodně málo prostoru ("hlavní záporák" je ve filmu doslova pár vteřin),
  • herci
  • atmosféra
  • hudba
  • fantastické finále
  • Němci jsou jen kulisa
  • romance