Město 44

67%

Komentáře a recenze 20

Dle počtu bodů
martin-mickey-stusak
martin-mickey-stusak
28 305 bodů
9
Varšavské povstání zase pro změnu z jiného úhlu pohledu, avšak postavené na faktech a v mnohém i originálním až šokujícím pojetí. Výbuch budovy, po kterém všechny přítomné na ulici srazí tlaková vlna s následným krvavým deštěm kusů roztrhaných těl by asi nechtěl zažít nikdo. Takováto brutalita ve své čisté podobě vystavená tak přirozeným způsobem bez skrytých konvencí snad k vidění ještě ve válečném filmu nebyla. Téměř by divák řekl, že film najednou přeskočil do hororové polohy. Příběh začíná jako obvykle mladistvým nadšením pro boj za svobodu, aby si pak všichni prošli naprostým peklem. Jsou tu vyznačeny charaktery hlavních postav a jejich osobní a rodinné problémy, které se vinou v souvislosti s danou válkou. Po citové stránce tu sice žádná scéna diváka tolik nezasáhne jako mnohé ve snímku Romana Polanskiho ´Pianista´, ale to je dáno hlavně tím, že je příběh zaměřen převážně na boj ve snaze ubránit město. I když takové pokusy tu jsou, jako například snaha dívky zachránit novorozeně. Výprava je naprosto dokonalá a dá se říci, že si na tom tvůrci dali stejně záležet, jako si dávají filmaři ruští u válečných filmů. Podíl na tom má i české ÚPP, které se opět vskutku vyznamenalo. Na snímku by se dalo pochválit mnoho. Národní film plný vlastenectví a solidarity a mezi válečnými filmy nejlepší evropský snímek a to na hodně dlouhou dobu.
hanys_
hanys_
18 771 bodů
10
Pořádně drsná story s hollywoodským lookem. A už hodně dlouho jsem u válečného filmu neměl takový pocit zmaru jako právě tady. Jasně, pořád by se dalo najít pár chybiček, jako ty všemi zmiňované zpomalovačky, ale jinak se Poláci fakt vytáhli. Btw na tricích pracovali i čeští borci.
Matli
Matli
8 300 bodů
8
Dějově prázné, tak trošku romantický příběh dvou lidí uprostřed válečné zóny. Dvě hvězdičky navíc musím dát za efekty (výstřely, přestřelky, výbuchy apod.) To co předvedla česká postprodukce je mazec, když se chce a jsou prachy, tak to jde. 60%
Pas
Pas
6 225 bodů
7.5
Novodobý pohled režiséra Jana Komasy na tragické a pro většinu Poláků i traumatické události z období Varšavského povstání.Již téměř 5 dlouhých let trvá II. druhá světová válka a Polsko je systematicky ničeno nacisty. Největší teror zřejmě zažívá hlavní město.Łapanki ,což je dobový výraz pro zadržení obyvatel na ulici a okamžitá exekuce komandy SS (Einsatzgruppen) je nacisty velice oblíben a v lidnaté Varšavě i velmi "efektivní".Už v prvních dnech války v září 1939 vzniká organizace (Związek Walki Zbrojnej, ZWZ) která se v roce 1942 spojuje s dalšími odbojovými organizacemi a vzniká Armia Krajowa (AK).Je léto roku 1944, fronta se blíží ale mladí lidé mají i jiné potřeby a vášně než je odboj.Komasa uchopil tyto události trochu jinak než A. Wajda ve svém slavném snímku Kanał z roku 1957 a tak se nejdříve seznamuje s civilním životem mladých lidí s jejich bezstarostností která však záhy přejde v depresi , jejich plností života který se záhy mění ve zmar.Je 1. srpna a povstání začíná , první tři dny to vypadá jako jasná záležitost, téměř lidová veselice . Jen však do chvíle kdy nacisté nasadí posily a elitni jednotky SS s podporou letectva.Stalin před Varšavou s postupem svých vojsk vyčkává a čeká až Němci za něj na vzpurných Polácích udělají černou práci.Odpor obránců v obleženém městě slábne, část z nich se kanály dostane z nejhorších bojů ale jen na chvíli...Snímek nemá parametry velkofilmu ale je natočený velice solidně a to včetně bojových scén.Natáčelo se ve městech Wroclaw, Walim, Swiebodzice, Varšava a Lodži Lodzkie v Polsku. Ve filmu pracovalo přes 3 000 komparzistů a bylo použito 5 000 tun trosek, díky nimž tvůrci znovu vytvořili Varšavu zničenou válkou. České postprodukční studio UPP pro film vytvořilo více než 420 trikových záběrů. Od retuší současných prvků, až po kompletní vytvoření částí města ve 3D.Určitě to patří k tomu lepšímu co polská kinematografie v posledních letech nabídla a je to zároveň důstojné připomenutí z filmového plátna událostí které by nikdy neměly zůstat zapomenuty.
Ombak_Penari
2 764 bodů
6.5
Snímek má být evidentně orientován především na mladé publiku, možná bylo snahou přiblížit válečný film a významnou kapitolu polských dějin nové generaci. Nevím, jestli to zafungovalo, na mě ale použití cool moderních a líbivých prvků (zpomalovačky, klipy) v některých částech působilo rušivě nebo vysloveně blbě. Jsou to jen neočekávané výkřiky ve snímku, kde jinak jakoby měl co chvíli na scénu přiběhnout Tom Hanks. Nic jsem v podstatě proti podobně (ve válečných filmech) módnímu postupu neměl a nepřišlo mi to až tak pitomé, ale přeci jen to působilo dost útržkovitě v ostatním klasicky válečném ději. I všechny ty okouzlující modelové a modelkové tváře hlavních postav bych jinak odpustil, včetně kýčovité lovestory. Jinak ale netvrdím, že to nebyla celkem dobře zvládnutá epická podívaná, jen v té snaze o originální pojetí zůstala sotva napůl cesty.
stantheman
stantheman
2 399 bodů
7.5
Hrůzy z válečné nelze / naštěstí/ přenést v celé míře na filmové plátno. Poláci ve své historii se mají s čím vyrovnávat , bylo toho dost , co zažili nejen v Polsku /přip.Katyň/. Nadprůměrně zpracované moderní formou.
Nevka
Nevka
1 503 bodů
6
V celkovém vzezření to vůbec není zlé. Odsýpá to, akční scény nenudí a jsou poutavé. Nicméně mě protagonista hlavního hrdiny tak trochu štval, protože od začátku do konce vypadal, jako by trpěl nějakou psychickou vadou. A to mu pak člověk moc nepřeje pokrok ve vztahu se starší verzí Lilly Potterové (dlouho jsem přemýšlel, koho mi připomínala). Dojem tak trochu kazí slow-motion sex a například zahýbající kulky v akčních scénách. No co se dá dělat.
Teresie
Teresie
1 187 bodů
10
Já byla nadšena, vyděšena, ohromena, zahanbena, překvapena, roztřesena ... Skvělý film !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Pája DJ
Pája DJ
681 bodů
8.5
Krutý a nemilosrdný pohled na poslední dny války zničené Varšavy. Přestože může vypadat na začátek zcela poklidně a konec války se již blíží, představuje varšavské povstání opravdu závěrečnou krutou tečku do života řady běžných občanů na barikádách i mimo ně. Opravdu skvěle natočený a reálný film zachycující nepatrné střípky ze života skutečných občanů. Můžeme jen doufat, že se dané nebude již nikdy opakovat.
kijifa
kijifa
335 bodů
4.5
Dvě roviny, jedna na nějakých 90% a druhá skoro na 10%. Tou první je vizuální stránka, atmosféra, zpracování a v neposlední řadě efekty. Tady poláci ukázali, že se celkem s přehledem srovnají s Hollywoodem. Druhou rovinou je pak příběh a především hlavní (super)hrdina. Kdyby ho zastřelili hned v první scéně, užil bych si zbytek filmu minimálně dvakrát tolik. Kdyby hlavní dějové lince přidali trochu realističnosti, mohli teď poláci skotačit minimálně s 80%. Ale že se ani jedno z toho nestalo, bude bohužel muset stačit jen 45% a komentář "promarněný potenciál".