Iracionální muž

65%
Iracionální muž

Uznávaný profesor filozofie Abe Lucas (Joaquin Phoenix) je už víc než rok emocionálně na dně. Nemůže psát, nemůže dýchat, nemůže si vzpomenout na smysl života, z ničeho se nedokáže radovat. Cokoliv kdy zkusil, mu nepřináší uspokojení. Jeho jediným spolehlivým přítelem je alkohol. Abe přijíždí učit na fakultu do malého městečka. Brzy se zaplétá se dvěma ženami. Osamělá profesorka Rita (Parker Posey) od něj očekává záchranu z jejího nešťastného manželství. Jeho nejlepší studentka Jill (Emma Stone) se okouzlená stává jeho nejbližší kamarádkou. Pro Jill je Abova rozervaná umělecká duše a exotická minulost přímo neodolatelná. Jeho labilita ji fascinuje a přitahuje. Přesto, když se Jill snaží jejich přátelství změnit v romantický vztah, Abe ji stroze odmítá. Při jednom obědě vyslechnou Abe a Jill zvláštní konverzaci cizích lidí u vedlejšího stolu. Tento okamžik Abea změní a on si začne plnými doušky vychutnávat život. Jeho rozhodnutí ke změně spustí řetězec událostí, které ovlivní jeho, Ritu i Jill navždy... (Bioscop)



Scénář:

xxmartinxx
xxmartinxx
22 280 bodů
4
Mohl bych dát tři, ale upřímně řečeno už vůči Allenovi necítím ani kapku vstřícnosti. Další film, ve kterém všichni mluví, myslí a oblékají se stejně, děj je banální (a každou událost zopakuje voiceover, aby to pochopil opravdu ÚPLNĚ každý) a veskrze snobský a ze všech filmařských voleb čiší v první řadě urážející lenost a pohodlnost tvůrce. Fakt nejsem konstruktivní, jsem jenom otrávený a naštvaný, že někdo, kdo dřív uměl točit, došel na tuhle úroveň. (Do Emmy Stone jsem se v každé scéně stihl znova a znova zamilovat, až mi to začalo být trochu otravný. Nicméně pokud to někdo táhne nahoru, tak ne Phoenix, ale ona.)
hanys_
hanys_
18 771 bodů
6
Typický trojkový Woody posledních let. Nenadchne, neurazí, člověk se u sledování nenudí a čeká, s čím tenhle čiperný dědula přijde v dalším roce.
Sheldon
Sheldon
16 059 bodů
7.5
Snímek „Irrational Man“ je osmou spoluprací Woodyho Allena se Sony Pictures Classics a zároveň je to další temný Allen, který pokračuje v linii Match Pointu nebo Cassandřina snu. Nahlas jsem se u filmu zasmál třikrát, ale tento film je postavený na trochu jiných základech, které se přiznám, že mě velmi baví. Allen má precizně odpozorované postavy a věrně zachycuje vysokoškolské prostředí, stejně jako perfektně ovládá řemeslo a dovede vést herce. Iracionální muž má však své mouchy. I přes relativně krátkou stopáž má snímek pomalejší tempo, který může řadu diváků odradit, ale na druhou stranu tohle je artový snímek pro intelektuály.

Dodatečné informace

Původní název:
Irrational Man (více)
  • USA Iracionální muž
  • USA Irrational Man
Premiéra v ČR:
30. 7. 2015
Distributor:
Bioscop
Země původu:
USA
Přístupnost:
12+
Rozpočet:
11 mil. USD
Tržby:
27,39 mil. USD (celosvětově)
Čeština:
Iracionální muž je dostupný s českým dabingem
Ocenění:
Žádná ocenění

Powered byJustWatch