Whiplash

87%

Komentáře a recenze 76

Dle počtu bodů
Brenan88
Brenan88
47 088 bodů
10
Poprvé,když jsem se o tomto filmu dozvěděl,tak jsem si myslel,že to musí být ta nejnudnější ocasovina na světě. Kupodivu jsem se opět spletl. Whiplash je skvělý film s ještě lepším Simmonsem,který mi doslova vyrazil dech. Několikrát jsem se u jeho scén přistihl,že jsem ani nedýchal jak jsem byl z jeho výkonu oslněn. Bravo! 100% podívaná
Pete69
Pete69
29 761 bodů
8
Film je pro mě dosti kontroverzní. Střídají se chvíle naprosté dokonalosti a to jak z hlediaka příběhu, ztvárnění tak i výkony dvou hlavních protagonistů s psychoscénami, které pro mě byli téměř nekoukatelné. Více ale bylo těch skvělých. Být milovníkem Jazzu možná dám i více, takhle je to u mě za velmi dobrých 80%.
xxmartinxx
xxmartinxx
22 280 bodů
8
Znervózňuje mě přítomnost Whiplashe na Oscarech, protože bych byl rád, kdyby si filmy tohoto ražení zachovaly svojí spontánnost, přímost a jednoduchost a nepropadly akademickým kalkulům. Whiplash je každopádně povedený kousek, hodně precizní. Možná se mohl Chazelle režijně ještě trochu víc odvázat, protože pasáže plné zajímavých obrazů střídají ty až zbytečně umírněné. Možná je to ale na druhou stranu dobře, že se ten film i přes tolik možností nestal ničí exhibicí a především vypráví svůj příběh o posedlosti.
hanys_
hanys_
18 771 bodů
10
S prvními údery bicích mě to chytlo a až po závěrečných titles pustilo. Magický zážitek a filmový debut jako hrom. Mám dojem, že od Amadea jsem neviděl lepší "hudební" film. Teller jde definitivně do topky.
Sheldon
Sheldon
16 059 bodů
9.5
Damien Chazelle potřeboval na natočení 19 dní. Celá výroba snímku tak zabrala neuvěřitelných 10 týdnů, a to se mezitím mladý režisér ještě stihl vybourat v autě! Dlužno však podotknout, že filmu předcházela velmi seriózní práce s dvojicí oslovených herců J. K. Simmonsem a objevem roku Milesem Tellerem, kteří se na role velmi tvrdě připravovali. Až přejde oskarový hype, bude docela zajímavé sledovat, zda se film dostane do širšího povědomí.
lamps
lamps
15 156 bodů
8.5
Není to stoprocentní žánrová pecka, neboť za prvé schází očividný důvod, proč zuřivě držet palce postavě kladné a proč naopak od srdce nenávidět postavu zápornou, a za druhé se Whiplash absolutně nepodobá žádné doposud natočené "žánrovce". Originál mezi hudebními skvosty, který strhne nikoli příběhem, ale úchvatným propojením symbolických obrazů (detaily očí či paliček, krvácející ruce) se zvukovou stránkou, excelentními výkony herců (Simmonse tímto řadím takřka na úroveň velikánů jako Nicholson nebo Pacino) a bravurně vygradovaným závěrem, který netrvá ani o vteřinu méně nebo více, než by trvat měl. Moc se těším na další zhlédnutí, tenhle zážitek musí určitě ještě dozrát...
filmfanouch6
filmfanouch6
12 644 bodů
8
J.K. Simmons je super, Miles Tiller je super, Damien Chazelle je super................. a celé to je vlastně super!
hrumsrt
hrumsrt
9 284 bodů
8
Hudební filmy mám tuze rád, leč jsem radši za nějakou pořádnou songu, tak ani tady jsem se nenudil. Whiplash jako symbol jednoho uznávaného učitele a dirigenta, a jak se později ukáže tak i tyrana, Terence Fletchera. Jehož ztvárnil až drakonický J.K.Simmons, který dokazuje že má vedle ikonické role šéfredaktora ve Spidermanovi v sobě i daleko více hereckého mistrovství. Jednoduchý příběh jednoho tvrdohlavého mladíka, který za svým snem je ochotný obětovat svoje duševní zdraví a prsty. Moc se mi líbí ta dřina, ta neústupnost, jakou předvádí bubeník Andrew, a tak nějak i Miles Teller, jemuž to vypětí věříte. Tohle pro mě táhne celý snímek... Proti němu stojící arogantní a tyranský dirigent Fletcher není úplně černobílou postavou a několikrát divákovi prokáže sympatie. Dost možná se pořád opakuje dokola tatáž sekvence, která se posouvá kupředu, jen když se jí opravdu chce. Ale v rozumně dlouhé stopáži děj plyne vynikajícím tempem. Za mě škoda, že to v závěru nevygraduje nějakým opravdu luxusním hudením číslem, což je možná chyba samotné podstaty příběhu, Malinko bych chtěl aspoň jedno opravdu epický hudební číslo. Takhle jde snad až o sportovní film... Inu po skončení jsem si musel sám protáhnout prsty, jak to bylo několikrát až empaticky nepříjemné. 75%
JosefTomas
JosefTomas
9 025 bodů
10
Tak za prvé, na 100% to určitě není. Dávám je za netradiční přístup, bezchybné vedení a především za hlavní představitele. Jako debut to vytírá zrak i těm největším optimistům a Chazelle je sakra dobrý filmař, o čemž mě přesvědčil i La La Landem. Má cit pro režii a každý detail poznáte bez sebevětšího zaváhání, ať už jde výkon po okraj sil, zjištění, že nějaká písnička bude těžká jako prase, nebo v budování napětí. Přičemž, u finále jsem skoro nedýchal. Takže ano, 100% je sice přehnaná, ale za tu mojí maximální spokojenost si to zaslouží.
Klajnik
Klajnik
8 589 bodů
6
Byl bych rád, kdyby mladé holky přestaly sdílet facebookové fitness citáty a radši se podívali na Whiplash. Tohle je opravdu motivující film, který má tu správnou údernost člověka někam posunout. Osobně Milese Tellera nemusím, jelikož si vybírá průměrné projekty, ale jakmile dostane ten správný koncept, tak s ním dokáže pracovat a se vztyčenou hlavou ho ustát. Co se hereckým výkonů týče, tak vede J.K. Simmons, jehož postavu jsem si neoblíbil, ale musím uznat, že měla sílu. Pro mě osobně byl nejsilnějším momentem konec. Tohle drama o bubeníkovi končí v momentě, kdy bych očekával ještě dalších 30 minut. Chvilku jsem na tím přemýšlel a pak mi došlo jak dokonalý ten závěr byl. Všechnu čest režisérovi/scénáristovi.