Odpad

69%
Odpad
Plakát traileru
Hrdiny filmu Odpad jsou tři kluci, jejichž domovem je centrální skládka v brazilském Riu. Každý den ji prohledávají v naději, že najdou něco, co jim aspoň na chvíli zlepší život. Netuší, že už ten příští nález jejich životy nenávratně změní. Tím mimořádným nálezem, který Rafaela, Garda a Rata čeká, je peněženka, která obsahuje zdánlivě nesouvisející změť poznámek, výstřižků a jeden klíč. Když se o ni ale začne zajímat policie a nabídne jako nálezné značnou sumu, uvědomí si, že našli asi něco hodně důležitého. Rozhodnutím nevydat nález do rukou úřadům se vydají na vzrušující a dobrodružnou, ale nebezpečnou cestu, jejíž směr jim bude pomáhat určovat právě obsah peněženky. Ten totiž není standardním nepořádkem, který máme v peněžence všichni, ale důmyslným kódem, jehož rozlousknutí může jednoho vysoce postaveného člověka pořádně klepnout přes prsty. I proto policie rozjela tak usilovné pátrání. I proto jeden detektiv tak usilovně hledá Rafaela, Garda a Rata. Čím blíž jsou k rozluštění záhady, tím je nebezpečí větší. Ostatně, komu by chyběli tři kluci, kteří žijí na skládce? (CinemArt)



martin-mickey-stusak
martin-mickey-stusak
28 305 bodů
7
Snímek balancuje někde mezi filmovými počiny ´Město bohů´ (2002) a ´Milionář z chatrče´ (2008). Svým způsobem se jedná o dětský příběh, ale určitě ne určený pro dětské diváky. Příběh o třech chlapcích, kteří se ironií osudu vydají na dobrodružnou cestu dokončit určité poslání, během čeho jim, vlivem místní politické situace plného korupce a zášti, půjde i o život. Natočeno je to impozantně, takže to má patřičnou atmosféru, napětí, dechberoucí sekvence a dějovou přímočarost ve snaze politicky provokovat. Jenomže se vtom místama tvůrci jakoby ztráceli. Děj obsahuje spoustu situací, které vyznívají svou nelogičností tak divně, že až nabývají dojmu, že se v místních poměrech autor scénáře vůbec nevyznal. Možná je to i tím, že se nejedná o brazilskou produkci, jak by se dalo očekávat, ale o britskou, což by se v uvozovkách zase dalo pochopit. Ale je fakt, že si oněch podivností všimne asi jen znalec brazilských poměrů. Vlivem britské produkce je do příběhu navíc ještě naroubováno několik anglicky mluvených scén, které v ději nemají žádnou váhu, tudíž jsou naprosto zbytečné a spíše jsou v rámci vývoje děje dosti rušivé. Máme možnost spatřit dokonce i Martina Sheena, ale ten zřejmě slouží jen jako lákadlo diváků do kin. Suma sumárum, Nejedná se o dokonalý film, ale v rámci daného přesvědčení má pevné základy přinést dětské dobrodružství v zemi, kde stačí málo, aby se kdokoliv najednou díval do hlavně zbraně a nestačil předtím ani mrknout.
Sheldon
Sheldon
16 059 bodů
6.5
Takhle to vypadá, když se někdo snaží dvakrát prodat stejný film. Myslím samozřejmě oskarový film Milonář z chatrče. Potíž je v tom, že Odpad sice má dětské hlavní hrdiny, ale stejně tak poněkud jiný příběh a jiné poselství příběhu. Většina herců hraje solidně, ale není moc co, protože se na plátně příliš neohřejí. Myslím, že hlavní kiks byl už ve scénáři, nad kterým se mělo ještě chvíli posedět.
Matli
Matli
8 300 bodů
8
Brazílie když chce, tak umí. Film je celou dobu krásně rozjetej a vůbec nenudí, dějově se odehrává stále něco nového a kluci v hlavní roli tomu dodávají šmrnc, jen škoda, že to není podle skutečného příběhu (nebo snad ano?). 73%

Dodatečné informace

Původní název:
Trash (více)
  • Odpad
  • Velká Británie Trash
  • Velká Británie Desechos y esperanza
  • Velká Británie Favelas
  • Velká Británie Lixo
  • Velká Británie Milionári zo smetiska
  • Velká Británie Šiukšlės
  • Velká Británie Smece
  • Velká Británie Smeti
  • Velká Británie Śmieć
  • Velká Británie Szeméttelep
  • Velká Británie Trash: A Esperança Vem do Lixo
  • Velká Británie Trash, Desechos y Esperanza
  • Velká Británie Trash, ladrones de esperanza
  • Velká Británie Umut Kırıntıları
Premiéra v ČR:
1. 1. 2015
Distributor:
CinemArt
Země původu:
Velká Británie, Brazílie
Přístupnost:
12+
Čeština:
Odpad je dostupný s českými titulky a českým dabingem
Ocenění:
Žádná ocenění

Powered byJustWatch