Slídil

76%
Slídil
Příběh vypráví o mladíkovi Lou Bloomovi (Jake Gyllenhaal), který se snaží prosadit jako novinář. Nedaří se mu najít uplatnění v již zavedených agenturách a tak se vrhne na vlastní pěst do pátrání po stopách zločinu. Pro atraktivní novinářský materiál se neštítí udělat cokoliv. (HCE)



Recenze: Slídil

Kinobox.cz
60%

Od poloviny filmu ale tato atmosféra začne mizet a film se stává spíše černou komedií a satirou na média, kterou vůbec nezajímají logické lapsy v ději. A především se film stává velmi předvídatelným, v ostrém kontrastu se svým plíživě tajemným úvodem.


Brenan88
Brenan88
47 089 bodů
9
Tady bych se nebál vytasit veškerá superlativa,protože slídil je TOP v každém ohledu. Rozhodně jeden z nejlepších filmů roku 2014. Jake je démon,který si tu plešatou sošku zaslouží. Jeho přeměna v každém filmu mi zcela vyrazí dech. Neskutečný herecký výkon
Pete69
Pete69
29 851 bodů
7
Pohodový thriller s lehce psychopatickým Jakem Gyllenhaalem, který je pro dobré záběry z děsivých událostí schopen udělat prakticky cokoliv. Film postupně graduje, zejména změn ou osobnosti hlavního hrdiny, je napínavý a nenechá diváka chvíli vydechnout. Na druhé straně filmu chybí něco, kvůli čemu bych si mohl říct: Wau. 70%
martin-mickey-stusak
martin-mickey-stusak
28 422 bodů
9
Uživit se je pro některé jedince velký problém a tak se chytají doslova každého stébla trávy. Jako Lou Bloom, který se jedné noci všimne kameramana horlivě se snažícího natočit nějakou nehodu. A nápad byl na světě. Pořídit si kameru, být v pohotovosti, odposlouchávat policejní vysílačku, být co nejdříve na místě, natočit co se dá a prodat záběry nějaké televizi. Amerika je prostě země neomezených možností. Příběh však odkrývá zákulisí takové práce, které denně mohou američtí diváci vidět. Televizím jde o sledovanost a tak berou každou senzaci bez ohledu etiku, pokud je to ještě v rámci zákona. A tak takové kameramanské lovce zaplatí a vyžadují záběry další. A když se k tomu ještě přidá nemalá konkurence, mohou se odehrát i takové věci, jaké ukazuje tento snímek. A ten je natočen velice dobře v celé své perspektivě. Je předem jasné, že události všeho dění jsou předvídatelné, ale Dan Gilroy, scénárista a režisér v jedné osobě, to celé pojal tak, že i přes to je divák usazen do křesla a je mu ponechána zvědavost, jak se co bude odehrávat. O napětí a akci není nouze a ať se to někomu líbí nebo ne, ryzí realita z toho skutečně ční. Touha po zisku je ohromná všude a ne nadarmo se říká, že mnozí jsou schopni jít i přes mrtvoly. Příběh je efektní a skutečně profesionálně zfilmovaný ve své až šokující podstatě. Takže, až se divák bude ve zpravodajství divák na nějaké takové podobné záběry, nechť se zamyslí, co všechno se dělo, aby něco takového vzniklo.


Dodatečné informace

Původní název:
Nightcrawler (více)
  • USA Slídil
  • USA Nightcrawler
Premiéra v ČR:
29. 1. 2015
Země původu:
USA
Přístupnost:
15+
Čeština:
Slídil je dostupný s českými titulky a českým dabingem

Podobné


Powered byJustWatch