The Babadook

62%

Komentáře a recenze 7

Dle počtu bodů
xxmartinxx
xxmartinxx
22 280 bodů
8
Essie Davis by měla s Jackem Nicholsonem vychovávat dítě! Nicméně i ona sama si vystačí a tahle atmosférická pecka mě hodně mile překvapila v tom, jak skvěle graduje a jak intenzivně působí. Motiv strašidla a knihy mohl být rozpracován víc, ale nevadí.
hanys_
hanys_
18 771 bodů
4
Ťuk Ťuk Babadůk. Mámo, ve skříni je bubák. Který píše knížky a dělá u policajtů brigádu. Mohlo to být fain drama o tom, že když mámám tečou nervy a malé kluky dostihne jejich bujná představivost, přestává všechna sranda. Boužel je to horror, bubák tu fakt je a sranda to není (tzn strach to nenahání). 4.5/10
lamps
lamps
15 156 bodů
6.5
Je to hodně depresivní, ale bohužel tím způsobem, že v největší depresi vedle diváka nezůstaly hlavní postavy, nýbrž chudáček bubák - takhle protivní a nesympatičtí hrdinové by hned první den vyhnali z baráku i Vladka z Vyvolených. Jinak solidně intenzivní utahování smyčky kolem dvou postav, které se nemohou uvolnit ze svízelné životní situace, v níž Babadook představuje pouhý symbol ustupující racionality a rozpadajícího se vztahu mezi matkou a dítětem. Strašidelné scény jsou fakt nepříjemné, ale je jich příliš málo a příběh postrádá dostatečně silné vyvrcholení, aby vzorově podtrhl a stmelil své rozhárané psychologické nastavení. Na artový horor moc samoúčelné, na úspěšný mainstream moc rozvláčné a neuchopitelné.
hrumsrt
hrumsrt
9 284 bodů
6
Slibný komorní australský horor, který vytahuje vaše dětské bubáky, aby trýznil už tak rozervanou rodinu.. Matka fixovaná na synka, tak jako on na ni.. Což navíc spouští i řadu psychologických stavů, jako úzkost anebo nakonec i přemíru agrese.. Pnutí rodinného domu je tak silné, že si matka ani potichu po tmě masturbovat nemůže (naprosto zbytečný prvek, který ale dokresluje, co by ostatní možná neviděli) a namísto toho musí noc, co noc na svém klíně uspávat mladého haranta.. Zlom nastane novou knížkou, kterou si náš uzlíček vytáhne na večer k přečtení, a hle ona je docela děsivá a navíc hlavní postavička Mr. Babadook nechce zůstat jen na stránkách knihy.. Čímž už tak nepříjemnou rodinnou pohodu totálně nabourá tahle možná i reálná existence... Babadook spíš než horor funguje právě ve svojí všednosti, v níž řeší rodinné problémy, a tak nějak co si život připravil. zatímco když dojde na děsy, nepřináší nic nového a v samotném závěru úplně ztratí svoje kouzlo... Ale není důvod nedat tomu šanci, minimálně právě psychologií postav jde o jeden z těch lepších kousků.. 60%
Verush
248 bodů
7.5
Nějak jsem se v průběhu filmu nemohla rozhodnout, kdo mě děsí víc - matka, dítě nebo strašidlo.. Hezky si toto prvenství přehazovali a hodnocení kolísalo mezi 3 a 4 hvězdami jako na houpačce.. Ale bylo to dobrý, zvuky, trhavý pohyby, šílenství, účel to splnilo, já se bála.. A nebylo k tomu potřeba 10 000 "jumpscarů," jen prostě pořádně vytvořit tu atmosféru.. Závěr trochu slabší, takže nakonec zůstanu u 3*, ale jinak celkový dojem dobrý..