The Babadook

62%
The Babadook

Den dětí i den matek je ještě daleko, tak si na Otrlci alespoň připomeneme MDŽ, a to filmem, který je ztělesněnou noční můrou všech matek. Mladá vdova Amelia sama vychovává svého syna Sama, který má pocit, že po jejich domácnosti se toulá neviditelné monstrum. Sam nespí, straší své vrstevníky a dokonce si na obranu podomácku vyrábí různé zbraně. Jednoho dne se na prahu domu objeví dětská kniha nadepsaná Pan Babadook. Amelii a Samovi stačí letmé prolistování a pochopí, že se nejedná o nejvhodnější četbu na dobrou noc, ale naopak o velmi zneklidňující obrázkovou vyprávěnku o hrozivém Babadookovi, který straší a trápí obyvatele posedlého domu. Oba také podle různých náznaků brzy zjistí, že pan Babadook se dost možná usadil u nich doma. Režijní debut australské herečky Jennifer Kent se po právu ocitl v mnoha žebříčcích nejlepších filmů uplynulého roku, a to nejen těch věnovaných hororu. Kromě pečlivého plíživého drnkáni na divákovy nervy je totiž Babadook neméně virtuózně natočenou studií pozvolného pádu hlavní hrdinky do šílenství. Po vzoru Stephena Kinga film nejprve buduje vyhrocenou civilní situaci, když ukazuje, jak se Amelia stále více nervově hroutí ze stresu v zaměstnání, hyperaktivního dítěte i vlastní bezútěšné existence. Kniha o panu Babadookovi je pak jen předzvěstí ještě mnohem zlověstnějších problémů. Jennifer Kent dodává: „Nechci tvrdit, že všechny chceme zabít svoje děti, ale pořád je až příliš velké tabu říkat, že rodičovství nemusí pro ženy být pořád jen skvělá zkušenost.“ (Festival otrlého diváka)




xxmartinxx
xxmartinxx
22 280 bodů
8
Essie Davis by měla s Jackem Nicholsonem vychovávat dítě! Nicméně i ona sama si vystačí a tahle atmosférická pecka mě hodně mile překvapila v tom, jak skvěle graduje a jak intenzivně působí. Motiv strašidla a knihy mohl být rozpracován víc, ale nevadí.
hanys_
hanys_
18 771 bodů
4
Ťuk Ťuk Babadůk. Mámo, ve skříni je bubák. Který píše knížky a dělá u policajtů brigádu. Mohlo to být fain drama o tom, že když mámám tečou nervy a malé kluky dostihne jejich bujná představivost, přestává všechna sranda. Boužel je to horror, bubák tu fakt je a sranda to není (tzn strach to nenahání). 4.5/10
lamps
lamps
15 156 bodů
6.5
Je to hodně depresivní, ale bohužel tím způsobem, že v největší depresi vedle diváka nezůstaly hlavní postavy, nýbrž chudáček bubák - takhle protivní a nesympatičtí hrdinové by hned první den vyhnali z baráku i Vladka z Vyvolených. Jinak solidně intenzivní utahování smyčky kolem dvou postav, které se nemohou uvolnit ze svízelné životní situace, v níž Babadook představuje pouhý symbol ustupující racionality a rozpadajícího se vztahu mezi matkou a dítětem. Strašidelné scény jsou fakt nepříjemné, ale je jich příliš málo a příběh postrádá dostatečně silné vyvrcholení, aby vzorově podtrhl a stmelil své rozhárané psychologické nastavení. Na artový horor moc samoúčelné, na úspěšný mainstream moc rozvláčné a neuchopitelné.

Dodatečné informace

Původní název:
The Babadook (více)
  • Austrálie The Babadook
  • Austrálie Babadook
  • Austrálie Babaduk
  • Austrálie Babaduks
  • Austrálie Der Babadook
  • Austrálie Karabasan
  • Austrálie Mister Babadook
  • Austrálie O Babadook
  • Austrálie Omul negru
  • Austrálie O Senhor Babadook
  • Austrálie Οι σελίδες του τρόμου
  • Austrálie Бабадук
Země původu:
Austrálie, Kanada
Rozpočet:
2 mil. USD
Tržby:
10,31 mil. USD (celosvětově)
Ocenění:
Žádná ocenění