Leviatan

74%

Komentáře a recenze 13

Dle počtu bodů
Pete69
Pete69
29 308 bodů
7.5
Příběh se odehrává v drsnější, ale pěkné části Ruska. Téma je jasné.. Dostane-li chuť vlivnější zkorumpovaný politik s mafiánskými praktikami zálusk na tvůj majetek, je lepší se vzdát, nebo přijdeš o vše.. doslova.. Motto filmu sedí: Boj za lidská práva se nesmí nikdy vzdát. Tempo však až příliš pomalé, herci působí dosti civilně, což pomáhá autentickému projevu snímku. Líbilo.. 75%.
xxmartinxx
xxmartinxx
22 268 bodů
6
Leviatana otevírá a uzavírá epická hudba jak z nějakého temného fantasy, takže jsem na začátku měl pocit, že mě čeká něco velkého, a na konci, že mi něco velkého zřejmě uniklo. Ten film nejspíš sugestivně zobrazuje realitu v Rusku, ale nepřijde mi, že by to dělal zvlášť nápaditě nebo zajímavě. Když vidím tu záplavu pětek, trochu se bojím, jestli to není moje chyba - asi tomu dám někdy druhý pokus, on v tom festivalovém shonu někdy člověk vypíná.
leafroller
leafroller
3 023 bodů
6.5
Je dobré ukazovat čecháčkovi, který si neustále stěžuje a nadává na úředníka, že to může být stokrát horší a že se vlastně má sqěle. Míra korupce v Rusku je asi 10 krát větší než u nás a tento film je o tom. O tom, že není snadné vymýtit z tolik zkoušeného a tak rozvráceného národa zlo. Další poučení pro nás. Jinak je film sice naprosto realistický, že si připadáte, jako byste zrovna stáli vedle osoby na plátně, ale také naprosto a odporně natažený. Série mnohasekundových nehybných záběrů na přírodu, ukazování běžných denních zábav tak, jakoby si je divák ani neuměl představit, přestože je prožívá denně, atd. To vše rozmělňuje pozornost a z mého pohledu i dosti unavuje. A tak je příběh,který by se pohodlně vešel do 90 minut, natažen na strašlivých 141 a vy až ke konci zjistíte, že kdybyste to celé sledovali dvakrát zrychlené, tak vám dokonce skoro nic neunikne.
marie-kolarova
marie-kolarova
2 823 bodů
8.5
Typicky ruské, rozmáchlé, pomalé, aby posléze osudově gradovalo. Hlavní hrdina není zvláštní sympaťák a ruské ženy na severu nečeká zářivá budoucnost. Hobbesův Leviatan je prostoupen celou strukturou společnosti, i když je tu zmínka o náznacích demokratického uspořádání. Starosta sice projevuje jemné znepokojení nad výsledkem příštích voleb, ale jinak si počíná jako neomezený vládce, kterému je podřízeno vše a podle jehož scénáře jsou narýsovány i osudy těch, kterým vládne. Moc nemá jen starosta, ale i místní šéf policie, každý hezky podle svého místa na žebříčku. Kdo je nejníž, musí vzít na vědomí realitu a nevzpouzet se. Jinak si pokazí i tu stávající mizernou existenci.
stantheman
stantheman
2 399 bodů
9.5
Bůh je všemocný a ovládá vesmír a vše co je v něm . Je jako leviatan - obří a pro mnohé nepochopitelný. Nechápeme jeho sílu ani to co činí. Ale co když je vše jinak...co když i ten leviatan je mrtev??? Opravdu skvělý film, který se řadí mezi pár mých ruských oblíbených jakp je Jdi a dívej se nebo Nádraží pro dva...
Mirdas
Mirdas
1 947 bodů
8
Film který ukazuje že se v Rusku vůbec nic nezměnilo,chlastá se tam,bují korupce a silní ničí slabé