Jan Žižka

62%
Jan Žižka

České země byly na konci 14. století plné násilí a neklidu. Ke slovu se tak dostávají ti, kteří to uměli se zbraní. Mezi nimi je i Jan Žižka, vojevůdce, který se osvědčil nejen svými bojovými schopnostmi, ale i těmi strategickými, a proto je pověřen službou pro samotného krále Václava IV. Je mu svěřen delikátní úkol – oslabit stále rostoucí politickou moct Jindřicha z Rožmberka a unést jeho snoubenku Kateřinu. Tím se ale Jan zaplete do velmi nebezpečné politické hry a bude muset dokázat, co v něm skutečně dříme. Z obyčejného žoldnéře se postupně stává muž, který se později stal legendou a zapsal se svými činy do českých dějin. 




Recenze: Jan Žižka

Kinobox.cz
50%

Jákl už další film o Janu Žižkovi točit nehodlá, prý tímto snímkem řekl vše, co chce. Pár titulků v závěru filmu, zmiňujících třeba vojevůdcovu neporaženost, přitom dává na srozuměnou, že ty nejzajímavější momenty hrdinova života teprve přijdou. Totéž snad platí i pro Jákla, jehož ambice sice film od filmu rostou, zatím však na vytvoření špičkového filmového díla stále čeká.


Pete69
Pete69
29 761 bodů
8
Přes veškeré a často i oprávněné kritiky které jsem četl, se mi film prostě líbil. Nevím, kdy jsem naposledy viděl ztvárnění středověku dle mých představ. Žádný navoněný hollywoodský středověk, prostě pořádně umaštění a zašedlí chlápci, surové až brutální scény a skvěle zvládnutá technická stránka snímku. Příběh je místy dosti pritažený za vlasy a za to naopak velké mínus.. Snímek u mě zabrnkal na vlasteneckou strunu, Žižka tam nebyl žádný akční superhrdina a dostal často pořádně naloženo, což je ve výsledku sympatické. Já si film prostě užil a v podobném technickém zpracování bych se rád dočkal pokračování příběhu Jana Žižky, jako fenomenálního vojevůdce.
xxmartinxx
xxmartinxx
22 280 bodů
4
Nevypadá to ani na těch 20 milionů dolarů, je to jen parta lidí běhajících po lese a přehrávajících nepřehledné akční scény s ještě nepřehlednějším pletichařením v mezičase. I kdyby to ale stálo 200, bude nebude to k ničemu, protože Jákl jen opisuje všechna klišé, co kdy viděl. Lidi po celém světě by mu urvali ruce s temným příběhem vymezujícím se proti Hollywoodu, ale on chce právě naopak dodat "velkofilm se vším všudy", na což nemá prachy ani know-how. V nejleppších momentech to má teda energii amatérského filmu kamarádů, co si hrají na opravdoví filmaře. Většinu stopáže to je ale k uzoufání nudné. Vlastně ani nevím, proč dávám dvě hvězdy. Možná z lítosti.
hanys_
hanys_
18 771 bodů
2
Žádný český Gladiátor nebo Statečné srdce. Nejdražší český film všech dob je hlavně o pobíhání v lese. Takový profesionálnější LARP. Parazitování na jméně Žižka (asi jako kdyby někdo natočil film Edvard Beneš a bylo to o jeho dospívání), k smrti nudné intrikování (ano i tohle jde), nepřehledné souboje a vlastně i dost diskutabilní historická věrohodnost. Palec nahoru, že Jákl sežene tolik peněz a tolik slavných jmen do tuzemského filmu, ale pokud režírování nenechá někomu schopnějšímu, tak by to taky už mohlo být na delší dobu naposledy.


Dodatečné informace

Původní název:
Jan Žižka (více)
  • Česká republika Jan Žižka
  • Česká republika Medieval
Premiéra v ČR:
8. 9. 2022
Distributor:
Bioscop
Země původu:
Česká republika
Rozpočet:
23 mil. USD
Tržby:
4,31 mil. USD (celosvětově)

Podobné


Powered byJustWatch