Sedmero krkavců

76%
Sedmero krkavců
Pohádkový příběh vychází z klasické pohádky Boženy Němcové “Sedmero krkavců”. Pohádka Sedmero krkavců  je příběh mladé dívky, která na sebe vezme úkol zachránit své bratry a zbavit je prokletí, které na ně uvrhla jejich matka. Je to příběh o odvaze, vytrvalosti, ale také síle slova, pravdy a opravdové lásky. Hlavní hrdinkou je mladá dívka Bohdanka, která se narodí do utrápené rodiny pekaře, jehož žena před lety v návalu vzteku proklela sedm svých synů a z těch se stali krkavci. Rodiče před Bohdankou toto rodinné neštěstí tají. Když se Bohdanka na prahu dospělosti dozví o prokletí své rodiny, rozhodne se, že musí bratry zachránit. Od místní čarodějky se jí dostane rady, že musí svým bratrům ušít košile. Ale ne lecjaké - sama bez pomoci musí natrhat kopřivy, zpracovat vlákna, utkat látku a ušít každý steh. Bohdanka se vydává na dlouhou cestu za záchranou svých bratrů. (Bioscop)



Recenze: Sedmero krkavců

Kinobox.cz
75%

Autorce posloužil známý příběh Boženy Němcové, který zbavila archaičnosti, vdechla mu civilnost a lehkost projevu. Obešla se též bez většího množství trikových berliček digitální éry. Těžko se asi Sedmero krkavců (2015) může srovnávat s kletony minulosti, faktem ale zůstává, že vznikla pohádka, která promlouvá ke všem. Baví, napíná, představuje dobro a zlo. A dobře dopadne.


Psisko59
Psisko59
32 827 bodů
8.5
Sedmero krkavců klasicky, a přece s inovacemi: Bohdanka jako upovídaný jedináček, pro kterého je úkol zachovat mlčení drastičtější než sebevětší popáleniny od kopřiv, a přesto vyroste v nezlomnou osobnost sílící každým dalším protivenstvím (překvapivě skvělá Martha Issová). Princ Bartoloměj (Lukáš Příkazský) jako zakřiknutý prvorozenec, ve kterém jeho osobnost probudí teprve silná, i když mlčenlivá partnerka. Zákeřná královna (Sabina Remundová), která už propadla zlu natolik, že každé další je jenom nově odkrytou kartou na cestě k vítěznému cíli. A konečně zdánlivě nezaujatá čarodějnice-kořenářka (výborná Zuzana Bydžovská), pro niž je ovšem Bohdančin úspěch nebo nezdar fatální pro její vlastní kletbu. A všechno do sebe zapadne vlastně až v závěru - jak to má u správné pohádky být ... Alice Nellis je známá tím, jak umí pracovat se "svými" herci (tu Bydžovská, Remundová a především Issová) a dostat z nich to nejlepší. Podařilo se. Prozatím nejzdařilejší adaptace oblíbeného tématu.
Pete69
Pete69
29 372 bodů
8.5
Nejlepší Česká pohádka poslední dekády. Zpracování téměř dokonalé, atmosféra děsivá i pohádková zároveň. Herecké výkony velmi slušné. Když Marta Issová nemluví, stoupá jeji cena :) Takhle si představuji cestu, jak se mají točit pohádky a těžko si lze představit lepší zpracování Sedmera krkavců.
martin-mickey-stusak
martin-mickey-stusak
28 305 bodů
9
Tento pohádkový příběh je v literární podobě tak temný, že není divu, že po něm ještě žádný tvůrce nesáhl a nenatočil skvostný filmový počin určený pro kina. Alice Nellis se tohoto úkolu zhostila a mile překvapila. Celý děj krapet poupravila a natočila jemný a jednoduchý příběh mající šanci zařadit se mezi každoročně vyhledávané a tím i reprízované filmové skvosty. Temná stránka věci je sice trochu ponechána, ale zároveň velmi přísně držena na uzdě, aby i opravdu malé děti příběhu porozuměli, nebáli se a měli z pohádky zaslouženou radost. Nejsou tu sice přítomny chytlavé písničky, jak bývá u českých pohádek zvykem, ale v tomto případě tu kupodivu ani nechybí. Nakonec proč zpívat, když hlavní hrdinka příběhu nesmí promluvit ani slovo. Herecké obsazení je poněkud neobvyklé, ale na druhou stranu překvapivé. Výkony však rozporuplné. Martha Issová tu vystupuje přesně tak jak ji známe, Sabina Remundová jako obvykle svým projevem a intonací nezapře svoji matku, Zuzana Bydžovská mě jako čarodějnice nijak nepřesvědčila, Lukáš Příkazký coby princ Bartoloměj nijak nepřekvapil a ostatní jen dělali co jim role dovolila. Po celou stopáž se však děj nikterak netáhne, svědomitě si drží své tempo a miloučkou atmosféru. Mě tu sice chybí více toho napětí, ale s ohledem na ty malé děti budiž. Film měl rozhodně navíc, ale i tak má své určité kouzlo a jedinečnost.

Dodatečné informace

Původní název:
Sedmero krkavců (více)
  • Česká republika Sedmero krkavců
  • Česká republika Cei sapte corbi
  • Česká republika Die Sieben Raben
  • Česká republika Os Sete Corvos
  • Česká republika Sedem zhavranelých bratov
  • Česká republika Sedmero
  • Česká republika Septyni varnai
  • Česká republika Siedmiu zaklętych braci
  • Česká republika The Seven Ravens
Premiéra v ČR:
4. 6. 2015
Distributor:
Bohemia Motion Pictures
Země původu:
Česká republika, Slovenská republika

Podobné


Powered byJustWatch