Stoletý stařík, který vylezl z okna a zmizel

74%

Komentáře a recenze 36

Dle počtu bodů
Brenan88
Brenan88
47 084 bodů
8.5
Delší dobu už sleduju severskou tvorbu a ani tentokrát mne nezklamali. Stoletý stařík je sice svým způsobem vyprávění podobný Forrestu Gumpovi,ale to je tak maximum v čem jsou si podobní. Každý příběh je totiž zcela úplně jiný. Stoletý stařík nám vypráví svůj život od narození a stojí to opravdu za to. Ten humor,který film provází umí do filmu v těsnat opravdu jen severští tvůrci. Bavil jsem se po celou dobu sledování.
Pete69
Pete69
29 697 bodů
7
Knihu jsem nečetla a tak nejsem ovlivněn údajně daleko lepší předlohou, než je film samotný. Film mě prostě bavil, je to odlehčená komedie o tom, že život se nemá brát až tak vážně, protože z něj stejně nikdo nevyvázne živý. Mě se to líbilo - 70%...
hanys_
hanys_
18 771 bodů
6
Nebylo to špatné, ale když si vybavím tu parádní knižní předlohu, tak je "nebylo to špatné" prostě trochu malo. Snad za pár let třeba americký remake dopadne lépe. 6/10
lamps
lamps
15 156 bodů
8.5
Neodolatelný severský humor opět po delší době udeřil s plnou intenzitou. Přestože je celý příběh, postaven v nemalé míře na vypravěčské bázi Forresta Gumpa, daleko více crazy a několik důležitých postav 20. století zesměšňuje takovým stylem, že úroveň nadsázky se zdá být bez limitů, vše od dialogů až po vývoj hlavní natvrdlé postavy působí naprosto přirozeně, humor neustále překvapuje a scénáři se hlavně dokonale daří skloubit obě dějové roviny do vysoce originálního a osobitého celku. Nečekejte hluboké myšlenky, morální poučení a už vůbec ne věrohodný obraz novodobých dějin, chtějte se pouze zasmát a odreagovat nad filmem tak bláznivým, ale zároveň tak krásným a jedinečným.... A co teprve kniha. :)
Matli
Matli
8 300 bodů
8
Váhal jsem, slabé 4 hvězdičky. Nemůžu si pomoct, ale musím srovnávat s Forestem a na něj to v žádném případě nemá. Ale je fakt, že to má něco do sebe a že tam je dost zajímavých (i vtipných) scének. Každopádně filmy severských zemí mi asi nikdy nepřirostou k srdci :-) 67%
avenis
avenis
8 056 bodů
9
U tohoto svěžího filmu platí výjimka. A to, napřed přečíst knihu, pak se podívat na film. Protože film sice hodně dobře odráží vše podstatné, co děj knihy obsahuje, ale přece jen, vytrácí se ta plasticita, s jakou Jonas Jonasson vysvětluje souvislosti a popisuje vývoj situací. Filmu pak nemusí být dobře porozuměno a může se jevit více šílený, než ve skutečnosti je. Viděla jsem to před několika lety a právě tak na mne film působil. Letos, po vyslechnutí autioknihy (dokonalý Martin Stránský) už film hodnotím mnohem výše. Akorát nechápu, proč z Caracase udělali ženu.
Petrson
Petrson
4 166 bodů
7.5
Severský film, který je prostě severský, sice výpravný, s dobrým scénářem, ale chybí tomu styl, rukopis, který by to posunul dál v poetice, výtvarnosti. Tak nějak mě napadá Grandhotel Budapest, který to stylově vyřešil. Návraty do minulosti chvílemi vypadjí reálně, chvílemi klíčovaná pozadí. Chybělo málo a byla by to liga. Trochu Forest Gump, trochu Fargo, Svéráz národního lovu a trochu Švédska.
  • scénář, epizodní nápady
  • David Wiberg, Jens Hultén a detektiv
  • chyběla větší režijní vize, aby to bylo super
  • dramaturgie, časování fórů
rkotvald
rkotvald
3 162 bodů
7
Ta přirovnávání k Forrestu Gumpovi jsou sice v každém komentáři, ale oprávněně, pravdou totiž je, že kdo Forresta někdy viděl, ten si na něj při staříkovi prostě musí vzpomenout...v některých scénách jsem se až "zastyděl", jak nehorázně tvůrci od Gumpa kradou. Což ale nic nemění na tom, že film je, stejně jako Zemeckisův majstrštyk, skvělej a v naprosto dobrém slova smyslu líbivej a vlezlej, pouze mapuje evropskou historii a je seversky drsně černohumornej.
marie-kolarova
marie-kolarova
2 823 bodů
8
Příběh začíná v den, kdy má Allan slavit sté narozeniny. Představa, že zbytek života dožije v trepkách, o kaši a jiných podobných radovánkách, vyburcuje Allana k činu. Vyleze z okna a vydá se na nejbližší nádraží, aby odcestoval kamkoli, kam peněženka stačí. Do cesty se mu připlete kufr, jehož obsah neumožňuje prožít život v nouzi, ale současně z něj udělá jednoho z nejhledanějších staříků. Nejedná se však o thriller nebo drama, ale o černou komedii, a proto jsou dobrodružství zásadně zábavná a padouši se zlikvidují především vlastním přičiněním. Při putování se k Allanovi postupně přidá několik stejně rozkošných a rázovitých figurek, aby všichni nakonec spočinuli v jednom z pozemských rájů.
alexik789
2 512 bodů
8.5
Zábavné, ale spíše doporučuji si to koupit na DVD. Do kin se to moc nehodí.