Čtvrtá hvězda

78%

Komentáře a recenze 14

Dle počtu bodů
Brenan88
Brenan88
47 083 bodů
9
Po shlédnutí serie zavládla spokojenost a to se počítá. Jana Prušinovského už sleduju dlouho a na jeho tvorbu si dávám pozor,aby mi náhodou nic neuteklo. S čtvrtou hvězdou ovšem opět na plno zabodoval. Herci z Dejvického divadla jsou prostě boží a všichni si své role užívají naplno. Nejlepší z nejlepších je Trojan,který v každé scéně ve které se objeví kraluje.
xxmartinxx
xxmartinxx
22 268 bodů
6
(Viděna 1., 3. a 6. epizoda). Čtvrtá hvězda je sitcom konstruovaný podle nejklasičtějších pravidel, což rozhodně neškodí. Mikrokosmos periferního hotelu obývají karikované postavičky (Ivan Trojan, Miroslav Krobot, Hynek Čermák, Martha Issová, David Novotný a další), jež řeší své malicherné problémy, a směřují k jedinému cíli - zisku čtvrté hvězdy pro svůj podnik. Nicméně už zde vyvstává první problém. Pokud má být premisou seriálu obdržení čtvrté hvězdy, jak se mohlo stát, že ve třech mnou viděných epizodách se tento motiv vůbec neobjevil? A tím to nekončí. Když čteme, co o seriálu píší tvůrci, najdeme třeba toto: „O místo recepčního v hotelu Meteor se uchází melancholický kytarista Štěpán (Neužil)". Nebo: „František (Trojan) vede dvojí život: oficiálně je zkušený hotelový recepční, neoficiálně s hluchým zlodějem Majorem okrádají hotelové hosty." V čem tkví potíž? Ze samotného děje bychom rozhodně nepoznali, že Štěpán má být melancholik, působí prostě jako ňouma. A František zde žádný dvojí život nežije, rozhodně by nikoho nenapadlo, že ho lze vnímat jako vzorného recepčního, je spíš paralelou k Ozzákovi z Comebacku, kterého mají všichni za magora a trpí ho z milosti. Tu dvakrát nechápeme, protože jde o amorálního podvodníka, zloděje a vůbec ubožáka, jejž bychom ve skutečném světě dozajista nenáviděli. Kvůli absenci jednotící dějové linky je zcela zásadní, přitom obzvlášť těžké, budovat v komediálním žánru silné charaktery. Podle tří nenavazujících epizod se jen těžko s jistotou posuzuje, nakolik to zvládli Prušinovský s Krobotem, troufám si však už nyní odhadnout, že právě v tom selžou. 2 a 1/2
hanys_
hanys_
18 771 bodů
8
Ta čtvrtá je hlavně za Trojana. To jeho nazdaaar a ty vole mi bude docela chybět. Jinak hodně příjemný pokus o něco jiného v tom tuzemském komediálním rybníčku.
JosefTomas
JosefTomas
9 025 bodů
7.5
V hodnotící škále 5 maximálních hvězd se seriál u mě přeci jen na tu metu čtvrté hvězdy s odřenýma ušima dostane. Využitý pojem "odřenýma" se ale vztahuje čistě na osobní preference, protože Dejvičáci mají dar a schopnost díky jednotnému obsazení přenést svůj styl i na televizní obrazovky a to nejen v tomto případě Čtvrté hvězdy, ale i třeba pozdějšímu Dabing Street. Je to vlastně jednoduchý, ne však pro všechny stravitelný mustr, který se pokusím popsat. Začíná to z ničeho nic, něco zásadního se stane (Neužil přichází do hotelu), začíná se sem tam lehce hláškovat (fór s kytarou) a ostatní začínají zbrojit další hlášky. Pak přijde ona ultimátní slovní přestřelka (díl s Janem Kašparem), kde do sebe našijí snad úplně všichni tunu hlášek a od daného momentu se začíná od komedie přecházet víc a víc k dramatu, humor je najednou vážnější a na konci se to záměrně všechno "uzavře" tak, aby byl divák zvláštním způsobem nespokojen i potěšen zároveň. Je to možná komplikovaný a nedává to smysl, ale přesto je to tak, jak má být. Takové je prostě Dejvické divadlo, ale je trochu škoda, že v tomto případě ta ultimátní verbální přestřelka přijde hned v druhém díle a od té doby to seriál ne a ne dohnat (Dabing Street si to udrželo aspoň do čtvrtého dílu). Vytýkat to ale po dalším a dalším setkání s touto skupinou z Dejvického je zbytečné, neboť jde o tak charakteristický dojem, jaký zvládají kupříkladu ještě netypičtější Sklepáci, nebo přímo geniální Cimrmani. Čtvrtá hvězda tak nabízí přesně to, co se od ní čeká a divák buď bere, nebo nechá bejt.
Tom Hardy
Tom Hardy
8 339 bodů
6
Snaživé, v momentech výborné, ale nedotažené v rámci toho, o čem vlastně vypráví a těkající mezi "až britsky suchým" a novácky estrádním. Čtvrtá hvězda se rozhodně řadí do seriálového nadprůměru české produkce a k tomu lepšímu, co tady v rámci sitcomů vyšlo. Ale na nenucenou genialitu Okresního přeboru se nechytá ani omylem. Z tohohle kult prostě nebude, což je vzhledem k tvůrčímu týmu, výbornému
  • obsazení
  • úvodní nápad
  • některé vtípky
  • zmatená dramaturgie
  • nevyvážený humor
  • nedotažená zápletka
Matli
Matli
8 300 bodů
10
Pátou hvězdu dávám už jen z principu, že je to česká tvorba, protože nic podobného jsem v TV neviděl (možná krom Comebacku). Díl od dílu je lepší, super hlášky a vtípky. Herecké výkony všech jsou taky úplně někde jinde, když to porovnám s trapárnama typu Ulice, kde se občas všichni vyskytují. Trojan je naprosto super a Issová jakbysmet. 88%
Schneefee
Schneefee
4 294 bodů
7.5
Velmi povedeny serial a to zejmena diky obsazeni (Trojan je az neuveritelne slizkej a Neuzilovi by clovek fakt veril ze si jeste neuzil...). Proste disko-disko!
Profilová fotka
Uživatel
2 840 bodů
10
Start nového roku a Česko nasazuje laťku extra vysoko. Po 9 díle na sto procent házím tomuto seriálu 5 hvězd. Herecké výkony nejsou na 10/10 ale za Františka to je určitě 10/10 (Trojan), neskutečně dobře zahrál a zahraje! Klobouk dolů a netěším se na jednu věc, až tenhle seriál skončí :-(. Vole z toho bude rito jako KRÁVA!
frantisek-navorka
2 702 bodů
8
První dva, tři díly mě neurazili, ale ani nějak zvlášť nenadchli. Teď se mi však zdá Čtvrtá hvězd díl od dílu lepší. Snad bude v tomto trendu pokračovat i nadále.
stantheman
stantheman
2 399 bodů
8
Jeden z povedenějších počinů české tv. NBěkteré díly opravdu zábavné nevyjímaje hlášky , které mohou zlidovět. Díky i za to málo. Trojan - hlavní hvězda...potlesk ve stoje