Blízká setkání třetího druhu

80%

Komentáře a recenze 14

Dle počtu bodů
Brenan88
Brenan88
47 059 bodů
8
Občas si říkám,že je Steven Spielberg tak výborný,že snad není z naší planety a tento snímek to jen potvrzuje. Jako Stevenova prvotina v žánru Sci-fi je tento film dokonalost sama. Technicky působivé,audiovizuální požitek,který je třeba vychutnat na velkém plátně a s pořádným ozvučením. Pro mne jeden z nejlepších filmů o setkání s mimozemšťany.
Pete69
Pete69
29 102 bodů
8.5
I po více než 40ti letech od natočení, dokáže stále tento brilantní snímek Stevena Spielberga zaujmout. Pamatuji si, že se každé dítě bálo, že ho unesou "ufoni" :) Jsou prostě snímky, které ovlivní i životy lidí a jedním z nich je tento film. Další byly například Film o Freddiem Krugerovi a další, aby bylo srovnání. Tento snímek je neuvěřitelně nadčasový a efekty také předběhly svou dobu. 85%.
martin-mickey-stusak
martin-mickey-stusak
28 299 bodů
10
(Director's cut) Kterak se jednomu obyčejnému americkému občanovi obrátí život naruby po setkání s UFO (Unidentified Flying Object). Hlavní téma: Jsme ve vesmíru sami? Mnozí tvrdí, že v nekonečném vesmíru rozhodně ne. A tak zůstává otázka jediná zásadní. Kdy, kde a jak přijde první kontakt a jaké budou důsledky. Podivné úkazy po celém světě dávají lecčemu tušit. Naprosto výjimečný filmový sci-fi počin Stevena Spielberga, který tímto opět předčil očekávání a vytvořil naprostý a kupodivu nestárnoucí filmový fenomén. Spielberg opět prokázal své znalosti filmového jazyka a způsob, jak vyprávět příběh. Fenomenální jsou i davové scény v jeho podání. Takto to jiný filmový tvůrce podat prostě nedokázal. Příběh si dokonale pohrává s pocitem tajemství, které z filmu doslova září. I na dnešní dobu jsou ohromující speciální efekty. Na 70. léta skutečně klobouk dolů. Dějová šablona je pevná už v základech a příběhu dodává patřičnou plynulost právě v zájmu své výjimečnosti. Avšak konec přeci jen může připadat dosti natažený. A to obzvlášť v prodloužené verzi. V zájmu napětí a atmosféry, co se bude dít a co to přinese, to má však svůj důvod. Divák se tak do příběhu doslova vžije a má pocit, jako kdyby byl v úžasu z očekávání s postavami příběhu. Ten je jinak jednoznačně naivní sci-fi pohádkou ozvláštněnou harmonií o spáse člověka. Každopádně se jedná o filmový koncert možného i nemožného, za který může být Steven Spielberg skutečně pyšný.
xxmartinxx
xxmartinxx
22 265 bodů
6
Tenhle film jsem nikdy nepochopil. Ne že by mi nebylo jasné, o čem to je. Není mi ale jasné, co si na tom vydobylo tolik pozornosti. Pro mě to stojí až moc na pomezí blockbusteru a komorního dramatu, aby mě to mohlo uspokojit v jakékoliv rovině.
Sheldon
Sheldon
16 059 bodů
10
Tento film jsem viděl už mnohokrát, poprvé jako malej na černobílý televizi na chalupě a naposledy celkem nedávno v barvě:-) Mrzí mě, že jsem to nikdy neviděl v kině, protože tam tento film podle mě patří. Výborně vymyšlené sci-fi se skvělým Richardem Dreyffusem a dokonalou hudbou Johna Williamse, který to celé povýšil na umělecké dílo. Tenhle film dokázal, že je Spielberg PAN VYPRAVĚČ.
lamps
lamps
15 150 bodů
8.5
První polovina fantastická, druhá trochu rozbředlá, ale zakončená audiovizuálním eye-candy orgasmem. Scénář je chytrý a myšlenkově pronikavý a Steven přichází s tolika famózně inscenovanými momenty, které buď nádherně odkazují ke klasikám žánru (nejnápadněji k Vesmírné odysee), nebo tvoří inspirační podklad pro hromadu budoucích následovníků, že jestli někde a někdy, tak právě roku 1977 bych hledal znovuoživení a nakopnutí science fiction k nebeským výšinám kinematografické zábavy. Tempo sice chvílemi kolísá a ne úplně každý záběr má své neotřesitelné opodstatnění, ale je to prostě zatraceně vynalézavé a můžu zaručit, že takovouhle husinu byste při setkání s mimozemskými jevy nedostali možná ani v reálu (natož v jakémkoli jiném filmu). Pořád jeden ze zlatých hřebů žánru, který se hravě obejde bez jediného! výstřelu či slůvku o možném násilí. Instant classic.
sabule
14 227 bodů
10
Film jsem poprvé viděl asi omylem promítat v kině někdy v 80.letech a byl jsem jako školou povinný celej paf.Je to naprostá klasika a člověk pak začna na ty ufony snad i věřit
Standa.
Standa.
6 180 bodů
7
Blízká setkání třetího druhu jsem viděl teprve nedávno v roce 2012, takže asi proto ho nedokážu plně docenit, jako kultovní dobovou záležitost. Každopádně je to velmi poutavý a tajemný film a jako jeden z mála není vůbec pitomý, jako víc než polovina ostatních filmů s podobnou tématikou. Hudba Johna Williamse byla skvělá, jako vždycky.
Floridsky
4 376 bodů
10
Prostě skvěle natočená vzrušující scifi podívaná. Spielberg je génius, co víc dodat...
bidlobox
3 802 bodů
9
Stačí pouhých pět tónů a vše je jasné.