Bláznivý Petříček

72%

Komentáře a recenze 3

Dle počtu bodů
xxmartinxx
xxmartinxx
22 268 bodů
6
Tak muselo to přijít, že to s Godardem nemohly být jen pětky a čtyřky. Petříček už to na můj vkus s "intelektuálštinou" přehání, na sdělení myšlenky rozhodně nebylo tohle nutné, z čehož vyvozuju jistou samoúčelnost. Godard podle mě ani nevychytal délku, pár střihů by neuškodilo.
Sheldon
Sheldon
16 059 bodů
Bláznivý Petříček je nejznámějším filmem Jeana Luca Godarda, dokonce známější než U konce s dechem. Je to formální a živelná hříčka s dada humorem, která musela být ve své době nesmírně vtipná a osvěžující, ale dnes se tento film stal kulturní institucí a je vlastně dost obtížné jej hodnotit. Je to lyrický film o věcech, které dnes už nikomu moc neříkají, ale pořád je tam Belmondo a Anna Karina. Objektivní klasika pro cinefily. Pro normálního diváka dost nestravitelný film, ale to byl vlastně už tenkrát.
sixmonsters
sixmonsters
2 756 bodů
10
Film, který nevypráví o životě lidí, ale o životě. Příběh muže a ženy na cestě za štěstím v intelektuálním hávu novovlné Francie. Godardovy myšlenky tradičně proudí mnoha kanály, nejlépe sočasně. Skrze obraz, dialogy postav, vnitřními monology i dialogy, skrze slova v deníku, právě vznikajícího románu o životě. Napsat o životě román je totiž jedinou cestou k pochopení beznadějnosti života.