Sama nocí tmou

62%
Sama nocí tmou
Plakát traileru

Po Zkaženém městě, domově pasáků, dealerů a prostitutek, se po nocích toulá mladá osamělá upírka a podle vlastních měřítek nastoluje pořádek. Až nečekané setkání s Perským Jamesem Deanem vytrhne Dívku z její osamělé a smutné rutiny. Mladý muž je totiž snad posledním obyvatelem tohoto města, který si uvědomuje rozdíl mezi dobrem a zlem. Vizuálně výrazný celovečerní debut íránské režisérky Any Lily Amirpour vznikl v americké produkci a vyniká působivou ponurou atmosférou, svérázným humorem i promyšlenými odkazy na symboly západní popkultury. Mluví se o něm jako o prvním íránském upírském westernu a odráží režisérčinu zálibu v brakových žánrech. Výsledkem je chytrý a těžko zařaditelný žánrový mix, který nezapře inspiraci hororovými filmy, westernem, komiksem a íránskou novou vlnou. Slovy režisérky, je to jako kdyby spolu Sergio Leone a David Lynch měli malého íránského rockera a hlídat jim ho přišel Nosferatu. (Aerofilms)




Recenze: Sama nocí tmou

Kinobox.cz
50%

Sama nocí tmou má místy velmi solidní hutnou atmosféru. Téměř permanentní noc, skoro žádné dialogy, velmi pomalé tempo, velmi precizně vybraná hudba... To všechno pomáhá budovat atmosféru. Ale film není o mnoho víc, než náhodně poskládané kusy atmosférických emo/goth videoklipů, někdy až příliš dlouhých.


xxmartinxx
xxmartinxx
22 280 bodů
6
V podstatě se mi to líbilo, i když jsem měl velké problémy udržet pozornost, a některé scény byly přesně tak úderné a působivé, jak měly, Celkově ale Amipourová až příliš propadla "artovému zpomalování" a velmi nepřirozeně ho ždímá z jakékoliv záminky. Míň zahleděnosti do sebe v tomto ohledu by tomu filmu jedině pomohlo.
lukas
lukas
1 523 bodů
4
Nechci bejt zlej, ale přijde mi to jako podvod na diváka. Zaštiťování se slavnými režisérskými jmény apod. tvoří hype, ale nikoliv kvalitu filmu. Film se táhne jako žvejkačka, takže se člověk nediví lidem v kině, kteří se nejednou podívají na hodinky. Spíš než romantický horor mi to místy připomínalo tragikomedii. Ze začátku něco jako islámský feministický film nakonec naštěstí ustalo. Vlastně se to nedá považovat za íránský film, když režisérka žije v USA a celé to koprodukoval Elijah Wood. Jako pocta oblíbeným tvůrcům na ploše studentského filmu asi dobrý, ale takhle fakt ne.
evana
evana
685 bodů
10
Hypnotická audiovizuální nádhera. Tempo celého filmu je sice pomalejší, ale za celou dobu jsem se nenudila a vychutnávala jsem si každý záběr a úžasný soundtrack, který perfektně sedí v každé scéně. Jarmuschovi nemastní neslaní milenci se můžou jít bodnout, protože Sama nocí tmou MÁ kouzlo. Černobílá kamera dodává atmosféru Zkaženému městu. Každému herci skvěle padla jeho role. Íránský James Dean, ač podle jeho filmografie neherec, se mi v herecké poloze "mám-nevinné-laní-oči-trochu-hněvu-v-sobě-a-jsem-trochu-blbeček" líbil. A nesmím zapomenout na nejlepší herecký výkon kocoura Masuky! Tenhle film bych neoznačila tak úplně za horor, místo to byla i povedená komedie. Někdy je nakonec dobré přijmout spáchané zlo a uvědomit si, že vás to vlastně osvobodilo, usnadnilo život a umožnilo vám to uniknout ze Zkaženého města a vydat se novou cestou.

Dodatečné informace

Původní název:
A Girl Walks Home Alone at Night (více)
  • USA Sama nocí tmou
  • USA A Girl Walks Home Alone at Night
Premiéra v ČR:
8. 1. 2015
Distributor:
Aerofilms
Země původu:
USA
Rozpočet:
1 mil. USD
Tržby:
0,4 mil. USD (celosvětově)
Ocenění:
Žádná ocenění