Chappie

69%

Komentáře a recenze 63

Dle počtu bodů
Brenan88
Brenan88
47 083 bodů
7
Chappie je takový Číslo 5 na drogách a je to vážně zábava. Neill Blomkamp má sci-fi v malíku na noze a prostředí zdecimovaného Johannesburgu ztvárnil dokonale. Nejvíce mne potěšilo obsazení obscénní dvojky Die Antwoord do hlavních rolí. Oni se do tohohle prostředí hodí jako prdel na hrnec. Navíc je film podkreslen jejich muzikou a to je pro mne úplně mega.
martin-mickey-stusak
martin-mickey-stusak
28 305 bodů
9
Snímek vyjadřující citový obraz a lidskost robota, o kterém tento snímek je, velmi připomíná známého a legendárního robota č. 5. Není od věci, že takovýto námět je velmi přitahován, neboť v této oblasti je mezi vědci stále mnoho otázek. I tady takovýto robot velmi zkouší a prochází si krutostmi života , ale i radostmi a štěstím. Mnoho humorných situací i bolestivých momentů, kdy je divák nucen s ním soucítit, dává ohromný divácký zážitek. Ano, citový útok na divákovu mysl se tu nachází, ale nakonec, proč ne. Příznačné je, že se to tu v akčních efektech nepřehání, jak je poslední dobou zvykem, a že to má jistou reálnost. Na to, aby měl takovýto robot tak lehké a hlavně plynulé pohyby však odteče ještě hodně vody. Snímek je takřka pro celou rodinu a dá se říci, že má hlavně u starších dětí šanci k oblíbenosti jako tehdy onen č.5. Jestli tomu tak skutečně bude ukáže čas.
xxmartinxx
xxmartinxx
22 268 bodů
4
Nejotravnější film od Pěny dní. Hyperaktivní a tupé. Od skvělého režiséra, ale k ničemu. Neill by hodně potřeboval zaměstnat nějakého scenáristu. Opravdu jsem to protrpěl.
hanys_
hanys_
18 771 bodů
6
Vysloužilý policejní robot jako adept na nejdrsnějšího gangsta, kterému chce zle zatopit samotný Wolwie. Scénář je sice takový kostrbatý, naštěstí to ale není nic strašného a nestíhá to nudit.
Sheldon
Sheldon
16 059 bodů
8
Pokud máte chuť na trochu „jiné sci-fi“ s úchvatnými triky, velkými hvězdami na téměř směšném prostoru, Hugh Jackmana konečně v roli padoucha, kterého si náležitě užívá a „mimoňskou“ hudbu Die Antwoord, tak si nenechte Chappieho ujít.
lamps
lamps
15 150 bodů
6
Oproti Elysiu krok vpřed vstříc větší příběhové i obrazové kreativitě, postava Chappieho je rozhodně jednou z nejzábavnějších a nejoriginálnějších ve sci-fi žánru za poslední dobu. Blomkamp tentokráte točí plynule, jím vytvořený svět nevyznívá absurdně a prázdně a vše okolo chytrého robota i jeho postupného vývoje mohlo být těžko znázorněno lépe. Bohužel je zde ale obří problém v podobě scénáře, který je přesycen nesmyslnými zvraty, nejasnými motivacemi a konečně chováním postav, které snad musí být inspirováno kdejakým stupidním indickým seriálem o invazi robotů. A navíc s vyloženě slabým závěrem a s dialogy jako z mateřské školky, jakoby právě vzkříšený Chappie nakazil všechny okolo sebe... A to je škoda, zde bylo zaděláno, a často se to i dařilo, na žánrové guilty pleasure kultovního významu. Tak snad příště Neille....
Danny F.
Danny F.
11 166 bodů
8.5
Námět podobný RoboCopu (taky tím pochodujícím "kuřetem") a Číslu 5 žije. Povedený film co dost potěšil.
  • Vtip
  • Tempo
  • Akce
  • Logika
M3lios
M3lios
9 140 bodů
10
[SPOILERY] Pán Blomkamp, práve ste si ma úspešne kúpili. Chappie je chytľavá, komediálne ladená, sci-fi dráma o mužovi, ktorý dokázal dať rozbitému robotovi vedomie. Môžete namietať, že po dejovej stránke sa nejedná o žiadne terno, no podľa mňa genialita snímku spočíva niekde inde. Neill Blomkamp je vysoko experimentálny režisér a určite sa mu nedá uprieť, že je priekopníkom súčasnej sci-fi scény. Jeho nápady a prevedenia skrátka nemajú hraníc. A to platí aj tu. Snímka si drží po celý čas energické tempo, uveriteľné chovanie postáv, no hlavne silný, psychický vývoj samotného Chappie, ktorý ma neraz rozveselil, prekvapil, no dokázal i dojať. Jedná sa o typickú hero journey. Hrdina je slabý a neskôr, keď nastane nejaký problém sa štatisticky začne zlepšovať. U Chappieho to platí dvojnásobok, keďže počas filmu sledujeme, v podstate celý jeho život, učenie sa od ľudí, roztrieštený morálny kódex, či princíp chápania smrti, utrpenia a menšieho zla. O vedľajšie (stále hlavné postavy) sa tu postarali členovia kontroverznej skupiny Die Antwoord. Hrajú síce samých seba, no do deja veľmi slušne zapadajú a s odstupom času vám prídu aj značne sympatický. O ten zbytok sa postarala zaujímavá zmes áčkových celebrít ako Sigourney Weaver či Hugh Jackman. Dramaturgicky je projekt ovplyvnený hlavne vizuálom, ktorému tento film neraz dopomáha k realistickej fyzike a uveriteľnosti akejkoľvek absurdnosti. Ak by som to mal nejako zhrnúť, prirovnal by som to k počinu Donnie Darko. Za mňa osobne sa jedná o nadmerne podarený počin, búrajúc akčné klišé neraz vtipnými spôsobmi, o ktorom som presvedčený, že sa pri premiére naskytol podobný problém ako práve pri Darkovi. Diváci o podobný počin nestáli a do dnešných dní nijak neocenili. A to ma mrzí. Vidím v tom nabitý potenciál, ktorý autor naplnil najlepšie ako mohol (ktovie, možno sa za pár rokov dočkám, že sa to stane modernou klasikou). Vo výsledku, ale môžem projekt jedine srdečne odporučiť, i keď v tom mnoho ľudí nedokáže spozorovať aspekty, ktoré ma dokázali nadmerne uchvátiť. Blomkamp je skrátka tak trochu rozporuplný. Buď si jeho diela zamilujete s každým novým počinom, ktorý vydá, alebo sa utvrdíte v názore, že jeho jediný dobrý film (District 9) bola číra produkčná a kasová náhoda. Jednu vec mu, ale musím nechať. Kto iný dokáže natočiť takéto live-action anime ak nie práve Neill? ;)
Matli
Matli
8 300 bodů
10
Hodně velké překvapení, čekal jsem i lehkou záplavu slz (jako u Wall-iho), ale to se nekonalo. A vůbec to nevadí. Efekty jsou bezkonkureční, to jak jsou pohybově roboti vychytaný nemá chybu. A hlavně se člověk i zasměje. Sice mi tam pár věcí nesedlo, ale to nebudu ovlivňovat ostatní. Plná hvzdička navíc za soundtrack (když nepočítám hodně dobrý gangsta písničky), Hans Zimmer prostě umí a zase se předvedl. 88%
kubas369
4 086 bodů
2
Některé věci nepochopím. Jak rejža kterej předvede takovej dechberoucí vpád pomocí Distriktu 9 mě potom zcela nesmyslně vyštaví blbím Elysiem a nakonec mě dodělá takovouhle sračkou. Prostě nechápeš