Válka ve Vietnamu

85%
Válka ve Vietnamu

Po letech prohrané války, která stála životy, peníze a jméno, se obě válčící strany zamýšlejí, co se vlastně stalo a proč k válce ve Vietnamu muselo dojít... Historický seriál Válka ve Vietnamu zachycuje velkolepý příběh jedné z nejdůležitějších, nejrozporuplnějších a nejkontroverznějších událostí v dějinách Ameriky, a to takovým způsobem, jakým ho ještě nikdo nevyprávěl. Napínavý seriál plný podrobností vás vtáhne do bouřlivého období druhé poloviny 20. století. Přesvědčivě rozebírá lidské aspekty války, a přitom se opírá o svědectví takřka 80 lidí z obou znepřátelených stran tohoto složitého konfliktu. Ke slovu se dostanou nejen Američané, kteří ve válce bojovali, a ti, kteří proti ní protestovali, ale i vojáci a civilisté ze severní a jižní části Vietnamu. Nechybí vzácné archivní záběry restaurované do prvotřídní podoby pocházející ze zdrojů z celého světa, fotografie pořízené nejoceňovanějšími reportéry, historické televizní zpravodajství, výmluvná domácí videa, a dokonce ani tajné nahrávky z jednání amerických prezidentů Kennedyho, Johnsona a Nixona. (TV Prima)





xxmartinxx
xxmartinxx
22 268 bodů
8
Vtahující vypravování - ale právě to na mě nakonec působí i poněkud podivně. Tématem je jeden z nejhůř čitelných a nejkontroverznějších válečných konfliktů moderní doby, ale tady je předkládán jednoznačný a naprosto čitelný narativ, kde jsou motivace všech vždy jasné, někdo má vždy pravdu a někdo se vždy plete - nejsou tu žádné dvojznačnosti ani věci, k nimž by se dalo postavit více než jedním způsobem. I motivy záměrně pokládané proti sobě jako protiklady jsou oproštěny od jakýchkoliv nuancí, takže jako by se vůbec nestřetávaly. To vše považuju za maximálně podezřelé. Zvlášť když vůbec netuším, kdo ke mně vůbec mluví a z jaké pozice. Dala by se hrát picí hra, kdy se vypravěč odvolává na "řekl jeho přítel" nebo "svěřil se stranickému kolegovi", což hraničí s "jedna bába povídala". Taky je zjevné, že na to šly peníze z vojenských organizací, protože vyznění je veskrze proarmádní a glorifikující vojenství jako takové (i kdyby na pozadí vojenského omylu, čestnost a hrdinství vojny jsou stvrzovány). Že jde o amerikocentrický film, který se věnuje spíš situaci v USA, se taky sluší zmínit (i když to nemusí být bráno jako chyba). Stejně tak je vtipné, jak ze 16 a půl hodin bylo věnováno rasismu amerických vojáků vůči Viet Congu asi pět minut, a to ještě velmi mlhavě. Co se týče samotného vyprávění, rozhodně by to chtělo lépe strukturovat a gradovat, nebo alespoň neustále neopakovat stejné fráze. Na jednu stranu je to ohromně hodnotné čistě pro kvantum informací, na druhou je to v mnoha ohledech nevyužitý potenciál. 70 %
lamps
lamps
15 150 bodů
9.5
Působivý pomník jednoho z nejkontroverznějších vojenský konfliktů moderní doby, ale také samotné dokumentární praxe, která už prostě nemůže být lepší. Komplexní a podrobné, avšak nenudící, srozumitelné a emocionální. Vzpomínkové epizodky mariňáků z obou stran, válečných zajatců, reportérů, příbuzných padlých vojáků nebo diplomatů utvářejí a zvýrazňují soudržný příběh o dlouhodobých těžkostech rozděleného a utlačovaného vietnamského národa a o sociálních i politických otřesech, které tisíce kilometrů vzdálená a pro mnohé nepochopitelná válka v Americe způsobila. Kennedy, Woodstock, Watergate, Hamburger Hill, Tet, Rolling Thunder - o všem se dozvíte, v jistém případě geniální paměti se dokonce stanete odborníky na dané téma. Požitek ze sledování pak kromě obrovské záplavy autentických záběrů dotváří výborný dobový soundtrack s největšími hity od Rolling Stones, Creedence nebo Simona a Garfunkela.

Dodatečné informace

Původní název:
The Vietnam War (více)
  • USA Válka ve Vietnamu
  • USA The Vietnam War
  • USA Vietnam
  • USA Вьетнам
Země původu:
USA
Ocenění:
Žádná ocenění

Podobné