Dítě číslo 44

67%

Komentáře a recenze 37

Dle počtu bodů
Brenan88
Brenan88
47 089 bodů
6
Nechápu to, tvůrcům se sešly všechny karty a nedokázali toho využít. Jak je to sakra možný. Dostane k ruce zajímavý příběh a výborné herce a dáte vzniknout něčemu tak průměrnému. První hodinka byla super,ale s postupem času to víc a víc ovadalo. Ve výsledku tak potěší maximálně účast českých herců.
martin-mickey-stusak
martin-mickey-stusak
28 428 bodů
5
50. léta v Sovětském svazu byla trefena velice dobře. Všudypřítomná ponurost, bezpráví a strach i z ukápnutí vody na zem. Co kdyby si to někdo vyložil špatně. Nakonec u nás v Československu to ve stejné době nebylo jiné. Zajímavá scéna je hned na začátku snímku z dobývání Berlína a to vyzvednutí rudého praporu nad městem. Probírají se totiž hodinky na ruce jednoho vojáka. Že by kromě poprav celých rodin včetně dětí přímo u jejich domu i toto urazilo cenzorskou ješitnost současných ruských pohlavárů dajíce snímek na černou listinu? Že na původní fotografii tam ty hodinky skutečně byli a že byli později vyretušovány se dnes už všeobecně ví. Příběh není špatný a dalo by se říci že i docela zajímavý, ale bohužel obsahuje mnoho nevysvětleného v průběhu děje. Stopáž přes dvě hodiny a pořád jakoby to bylo málo. Převod románu do filmového scénáře je tedy velmi nedostatečný. Akčních scén je poskrovnu a o nějakém napětí se téměř nedá ani pomýšlet. Dramatizace jakž takž. Inu tohle se tedy tvůrcům nijak zvlášť nepovedlo. Já bych byl především pro nový střih a o něco delší stopáž pro větší rozebrání všech souvisejících scén, jinak z toho zůstává pouze snímek sice s velkou výpravou, ale téměř nic říkající.
xxmartinxx
xxmartinxx
22 283 bodů
6
Dobře vykreslená atmosféra absolutní nedůvěry a nesoudržnosti společnosti, ale zmatečný, nepříliš zajímavý děj buď plný děr logice, nebo špatně vysvětlený. Škoda.
hanys_
hanys_
18 771 bodů
6
Hodně se nabízí srovnání s tuzemským Ve stínu. Zajímavý příběh, fain obsazení, ale celkový dojem je nakonec spíš takový rozpačitý.
Sheldon
Sheldon
16 059 bodů
8
Dítě 44 je film až vzácně nehollywoodský, byť se o tom nikde nepíše Espinosa se v koncepci záběrů hodně inspiroval filmem Mlčení jehňátek, což si ale s takovým ansámblem herců může snadno dovolit. Díky sevřenějšímu snímání a detailnímu zachycování postav však trochu trpí myšlenka filmu zobrazení stalinské Moskvy, ale pokud přistoupíme na to, že se jedná o souboj charakterů pak Dítě 44 dopadá docela dobře.
Matli
Matli
8 300 bodů
8
Hodně slušná kriminálka vsazená do poválečného období, kde zároveň probíhá i jiný děj než vyšetřování, což ve finále působí hodně dobře. Angličtina s ruským přízvukem Toma Hardyho nemá chybu. Škoda, že to není originální námět, bohužel už jsem film o dané postavě viděl (viz. zajímavosti). 78%
Pas
Pas
6 225 bodů
4
V ráji se nevraždí Podivný slepenec události. Záměr tvůrcú filmu popsat život v SSSR za Stalinské éry od roku 1945 až po "uvolnění" poměrů po jeho smrti púsobí nevěrohodně. Vysoký důstojník bezpečnosti ,který nekompromisně řeší protistátní živly a je oddaný své vlasti , náhle změní názor a stane se horlivým zastáncem spravedlnosti.Jeho nadřízení však nevolí likvidaci jeho osoby která může být velmi nebezpečná ale je odeslán i se svou ženou, která je zase jinak politicky zapletena, kamsi do tramtárie...Zde pokračuje v pátrání na vlastní pěst po pachateli dětských obětí i za cenu vlastní likvidace. V poměrech SSSR let 50. naprostá sci-fi. Film není úplně marný i s ohledem na účast našich krajanů kteří na snímku spolupracovali ale detektivní rovina je velice chabá a celkově film vyznívá jako nezáživný.
marie-kolarova
marie-kolarova
2 829 bodů
6
Nejpůsobivější na celém počinu je atmosféra šedi a plíživého strachu. Dusný oblak neumožňující dýchat a svazující nohy. Kamkoliv se pohneš, bude tě následovat tvůj stín. Celkový dojem je značně rozkolísaný a nemůžu se zbavit dojmu, že několik studentů dostalo za úkol napsat esej na téma totalita a osudy jednotlivce. Pak to celé rozstříhali na krátké úryvky, a zase slepili dohromady. Táha to za vlasy, totalita funguje jinak. Že se tajný bolševický policista hlásí šéfovi: „Yes, sir,“ to je fakt jen kosmetický detail.
Rabadi
Rabadi
2 259 bodů
6.5
Tak nějak nevím. Zajímavý, ale bohužel již tolikrát zpracovaný příběh o masovém vrahovi. Také bylo zajímavé vidět české herce ve společnosti těch světových, je vidět, že hrát prostě umíme. Bohužel z filmu dýchá americký vzor a takto přeci jen ruská společnost tenkrát nevypadala.
Arnarmo
Arnarmo
1 720 bodů
5
Promarněný potenciál. Toma Hardyho mám rád a to hodně, ale zde se mu to nepovedlo. Kvalitní herec ve špatném filmu. Příběhově silné, to nepochybuji, ale zpracování o ničem. Více bych se zaměřil na detaily a na emoce. Tak snad příště Tome! Ty to umíš a víš to.