Bílý žár

78%

Komentáře a recenze 6

Dle počtu bodů
Pete69
Pete69
29 308 bodů
7
Pěkně poskládaná gangsterka staré školy. Některé věci jsou dnes úsměvné, ale je to prostě hodně starý film. Přepadení, vězení, agenti, střelba, akce i parta ostrých hochů.. v Bílém žáru je vše a pěkně se na to dívá. Herci předvedli dobré výkony.. 70%.
martin-mickey-stusak
martin-mickey-stusak
28 305 bodů
8
Gangsterská klasika z konce čtyřicátých let plně využívající motivy ze snímku 'Zjizvená tvář' (1932). Cody Jarrett se charakterově s Al Caponem v ničem nezadá. Námětově tu však jde zcela o něco jiného. Každopádně se i tak jedná o klíčový americký gangsterský film oplývající se estetikou a sociologií nacházející se daleko za hranicemi typického akčního filmu. Místy rychlý střih a dějový skok kupředu slouží k vytvoření nerovnoměrnému rytmu plně odpovídající psychopatickému pohonu mysli Cody Carretta. A tak i akční scény na dobu svého vzniku docela překvapí svým akcentem žánrové efektivity, obzvlášť, když je použit i filmoví noir. Příběh, údajně založený na skutečné události, neobsahuje jedinou nudnou chvilku. Snímek má spád, živost a trefnou akční thrillerovou diváckou přitažlivost.
xxmartinxx
xxmartinxx
22 268 bodů
8
Velmi mě zklamal konec. Ukazuje se, že noir a já si obecně se zakončováním nerozumíme. Pokud se ale celý film buduje vztah infiltrátor - infiltrovaný, aby z toho nakonec nic nebylo, cítím zklamání, i když zbytek je skvělý.
lamps
lamps
15 150 bodů
9
Krutopřísně chlapácká noirovka, která je ve společnosti akčních kriminálek na svou dobu podobně dominantním počinem jako o skoro padesát let později Nelítostný souboj, v originále zcela mimochodem pod názvem Heat. V úžasném tempu, nekompromisním střihu a se scénářem, jehož kvalita a dějová kreativita bere dech o to víc, čím více tuctovějších a zaprdlejších gangsterek jsme viděli. Cagney skvělý, ale ostatní mu zdatně sekundují - infiltrovaný polda dokonce tak zdatně, že mu člověk nakonec musí fandit, přestože hvězdou má být právě Cagneyho chladnokrevný a hláškující magor.... To je ale jen menší slabina na jinak dokonalé žánrové prácičce.
Kamil Fila
Kamil Fila
4 110 bodů
10
Tenhle snímek se stal vzorem spoustě akčních "robbery" a "heist" filmů. Na svou dobu hodně akční a násilné. James Cagney září v roli vyšinutého gangstera, který trpí padoucnicí, je závislý na matce a na jahodách (Tarantino hadr). Důležité je taky vykreslení obrazu světa pomocí technologických sítí a souřadnic; je to film, v němž se odráží atmosféra studené války a nástupu nelítostných nadosobních institucí ovládajících moderního člověka. Přese všechnu paranoiu jde ale o velmi zábavný a dynamický kousek.
Miller
Miller
2 220 bodů
10
Asi nejlepší psychopat na plátně v podání Cagneyho, Donnie Brasco čtyřicátých let v podání O'Briena, Ratchedová gangsterek v podání Mayové, a šílená matka v podání Wycherlyové, a hlavně, JEDEN Z NEJLEPŠÍCH FILMŮ VŠECH DOB! Hypernapínavý mix mysteriózna, krimi, dramatu, noiru, thrilleru a melancholie ve stočtrnácti minutách. Raoul Walsh musel být buď blázen, nebo génius, aby tento klenot mohl natočit. Od tohoto filmu jsem zase tolik nečekal, ale ono se to vyplatilo. Ani na chvilku tento opus nenudí (jak by mohl, když tam je takový šílenec). Jsem velmi rád, že jsem si pustil toto, a ne třetího muže. Zkrátka jeden z nejlepších výkonů, BasedOnBook filmů, hudebních skladeb a celkově filmů. 100%