Vzteklina

53%
Vzteklina
Vzteklina
V rámci tradičních exkurzí do zemí, které nefigurují mezi hlavními destinacemi, k nimž se obrací zájem diváků brakových žánrů, se letos vydáme do Izraele. Debutující režiséři Aharon Keshales a Navot Papushado svůj společný počin pojali jako příspěvek k současnému trendu scenáristicky promyšlených žánrových hybridů, které slaví úspěchy na žánrových festivalech a případně i otevírají dveře do Hollywoodu. Premisa bude fanouškům hororů více než povědomá: Skupinka mladistvých složená ze dvou dívek a dvou mladíků, mezi nimiž lze cítit vzájemné sexuální napětí, během cesty na výlet špatně odbočí a následně uvízne na místě, odkud není návratu. Ve zdejším lesíku dokonce řádí i zlověstně neproniknutelný vrahoun, jehož specialitou je, že chytá lidi do nastražených pastí. Jenže tím veškeré důvěrně známé jistoty končí. Vyprávění uhýbá tu směrem k thrilleru, jindy spíš k exploataci a občas se otře o společenskou kritiku či humornou nadsázku. Do příběhu se zaplétají další postavy a neustále se mění pozice kořisti a lovce. Vzteklina stojí především na promyšleném a dramaturgicky precizně gradujícím scénáři, který až zlomyslně podvrací žánrová klišé a divácká očekávání. „První izraelský slasher“ asi neodstartuje boom žánrové podívané na Blízkém východě, ale coby psychologicky zabarvený thriller, nasáknutý notnou dávkou krve a zahuštěný vypjatou atmosférou, ukáže, že kvalitní a promyšlené vyvražďovačky nejsou jen doménou Západu. (Festival otrlého diváka)



Pas
Pas
6 225 bodů
1.5
Ani ne tak vzteklina jako spíš pitomost Battle Royale po izraelsku. Skupina náhodných osob, kteří zabloudili i před tu kameru, se bez vysvětlení ocitne v lese, kde se začnou chovat jako retardi, kterými ale zjevně byli i bez toho lesa. Nejlepší kámoši si kvůli holce rozbíjejí šutrem hlavu, brácha zachraňujíce svou incestní sestru si rozřízne břicho! pastí na medvědy, hlavní záporák po pěti minutách usne aby se minutu před koncem filmu vzbudil a odkráčel neznámo kam, policajt uprostřed toho dění celý film nezúčastněně telefonuje své ženě. Režisér to z čirého zoufalství, že realizaci dementnějšího nápadu by už neprosadil, stopne, když je ještě třetina osob naživu a nejspíš v tom lese běhá doteď....
cjmafia
4 387 bodů
6
Netypická lesní vyvražďovačka z Izraele. Ze začátku to sice vypadá, že vrah bude masakrovat okolí, ale vše je jinak a dá se říct, že je to tak trocu den blbec, mírně řečeno. V rámci žánru příjemné osvěžení. 6,5/10.

Dodatečné informace

Původní název:
Kalevet (více)
  • Izrael Vzteklina
  • Izrael Kalevet
  • Izrael Lyssa
  • Izrael Rabia Asesina
  • Izrael Rabies
  • Izrael Rabies - A Big Slasher Massacre
  • Izrael Raiva
  • Izrael Veszettség
  • Izrael כלבת
  • Izrael Бешеные
  • Izrael Бяс
Země původu:
Izrael
Rozpočet:
0,5 mil. USD
Ocenění:
Žádná ocenění