Přízrak

56%
Přízrak
Přízrak
Napínavý detektivní příběh podle povídky spisovatelky Hany Proškové se odehrává krátce po válce na jednom zámku, kde na brigádě pracuje parta studentů na reevidenci archivu. Za dlouhých večerů si při společných sedánkách vymyslí fiktivní postavu „Přízrak“, která se záhadně pohybuje v prostorách zámku a ruší jeho klid. Jenže recese se pro někoho stává příležitostí uskutečnit svůj zlý úmysl. Fikce se zhmotní a nebezpečí začíná být krutě skutečné…



Pete69
Pete69
29 697 bodů
6
Mírně nadprůměrná televizní inscenace se slušným hereckým obsazením. Krátší film nechíá diváka dlouhou dobu v nevědomosti a napětí. Je to film z konce osmdesátých let, takže už působí naivně, ale je to docela sranda s prvky "hororu". Konec tedy úděsný a rvačka s padouchem působí hodně úsměvně.
martin-mickey-stusak
martin-mickey-stusak
28 387 bodů
6
Autorka Hana Prošková byla ve svých literárních dílech detektivních příběhů  svým způsobem Agathou Christie a sirem Arthurem Conanem Doylem dohromady. Místo Hercula Poirota měla svého kriminalistu Vašátka a místo Dr. Watsona malíře Horáce. Povídka ´Přízrak´ se  svým rozhledem hodně podobá tvorbě Agathy Christie, jen je to ze současnosti a zcela bez bez detektiva či kriminalisty. A příběh je to zajímavý, byť pro televizní produkci značně zjednodušený. A v tom je největší kámen úrazu. Právě vlivem televizního zpracování tomu chybí atmosféra, tajemno, záhadologie a strach. Uvěřitelný strach, ne viditelně hraný. Dušan Klein v rámci svých možností dělal co mohl, ale bezbřehé ponurosti zabránit nedokázal. Televize je holt jen televize. Na deštivé sobotní shlédnutí, když nebude nic lepšího, postačí. tento scénář měl daleko navíc.

Dodatečné informace

Původní název:
Prízrak (více)
  • Československo Přízrak
  • Československo Prízrak
Země původu:
Československo, Česká republika, Slovenská republika
Čeština:
Přízrak je dostupný s českými titulky
Ocenění:
Žádná ocenění

Půjčení nebo nákup