Kawasakiho růže

68%
Kawasakiho růže

Své první ocenění získal film Kawasakiho růže ještě před první klapkou. Za jeho scénář byl na začátku tohoto roku Petr Jarchovský oceněn 1. cenou Sazky za nerealizovaný scénář. Jak říká režisér filmu Jan Hřebejk, pozoruhodnost scénáře spočívá v tom, že příběh se sice odehrává v současnosti, ale jde především o jeho minulost. „Před časem mě zaujala vědecká studie od historika Jiřího Suka o převratu v roce 1989, která byla oceněna jako kniha roku v Magnesii Litera. V této studii je zajímavá myšlenka, že při zjišťování minulých událostí se nelze spoléhat na paměti přímých účastníků. Při konfrontaci výpovědí lidí o událostech s odstupem 20ti let a záznamy z té doby, dochází ke značnému zkreslení. A právě téma individuální paměti a její ošidnosti je tématem tohoto filmu.“




Recenze: Kawasakiho růže

Kinobox.cz
80%

Kawasakiho růže poskytuje silnější zážitek na první podívání. Ohromí chameleónskou proměnlivostí i odvahou tnout do tak zaníceného a dlouho přehlíženého problému, zvědavostí, kam až jsou ochotni tvůrci zajít. Druhé podívání už tak adrenalinovým zážitkem není. Mnohé promluvy se zdají zbytečně dlouhé, konstrukce příběhu místy odhaluje svoji účelovost.


hanys_
hanys_
18 771 bodů
8
Podle komentářů vidím, že nejsem sám, komu zrovna 2x nesedl poměrně zbytečně zdlouhavý úvod, který znovu ukazuje to, co mi na Hřebejkovi v posledních filmech vadilo nejvíc. Po té takové nijaké půlhoďce (která vpodstatě nic zásadního pro děj neřešila) už ale film nabere na obrátkách a kvalita materiálu jde kvapem nahoru. Pár výtek by se asi i tak našlo, ale ti herci, kamera a hudba dělaj z Kawasakiho růže opravdu výbornou podívanou. Nejen v českém měřítku...7.5/10
Sheldon
Sheldon
16 059 bodů
7.5
Kawasakiho růže je film, který mě oslovil. Má samozřejmě nedostatky, zatímco v Medvídkovi byl u téměř každé lokace až často zbytečně vysvětlující titulek, zde pokud nejste Pražáky, budete mít možná občas problémy stíhat, že se děj odehrává v nemocnici nebo někde v produkčním zázemí, to chtělo jistě doladit nebo přehodit věty v dialozích, protože to působí rušivě, scény se zeťem jsou někdy dotaženy ad absurdum, neříkám, že to není okoukané ze skutečnosti, ale pro děj to zdaleka není tak důležité a film mohl obsahovat bezesporu méně statických záběrů. To jsou ale drobné výtky, které má každý film a pan Hřebejk na to má svou autorskou licenci.
Milandob
Milandob
8 900 bodů
6
hrebejk prvy raz cisto dramaticky a pichajuci do osieho hniezda v podobe palcivej temy donasania pre stb. rezia je na vysokej urovni ako i digitalna kamera skuseneho martina stachu. skoda ze scenar nebol tak vybruseny do dokonalosti ako technicke aspekty filmu, takze sa dockame rozohratych tem, ktore vysumia do stratena (ludek a vztah k radke) a dialogmi ktore sustia papierom (opat ludek a vycitky otcovy svojej zeny... postava ludka je celkom jednoznacne najslabsie napisana ale i otrasne zahrana mikulcikom, ktory sa nedokaze zbavit divadelneho prehravania a stale rozhadzuje rukami). herecke vykony su az na par vynimiek vynikajuce a potesia predovsetkym starsi herci ako kollarova a hlavne chudik ako byvaly stbak ktory je slizky a pritom taky sympaticky stary pan (pasaz kde chudik vystvetluje umenie vypocuvania patri k vrcholom filmu). vdaka rozharanosti a neucelenosti film straca podu podu pod nohami a nie je tou filmovou udalostou ktorou mohol byt.

Dodatečné informace

Původní název:
Kawasakiho růže (více)
  • Česká republika Kawasakiho růže
Premiéra v ČR:
21. 12. 2009
Distributor:
Bontonfilm
Země původu:
Česká republika