Ďáblova lest

73%
Ďáblova lest
Plakát traileru

Existence největší rukopisné knihy světa, Ďáblovy bible, a četné legendy s ní spojené, vyvolávají řadu otazníků. Historici i badatelé se už po několik staletí marně pokoušejí odhalit tajemství jejího původu a vzniku. Scenárista Arnošt Vašíček, který je známý také jako záhadolog a cestovatel, napsal pro Českou televizi třídílný televizní film Ďáblova lest, v jehož příběhu má Ďáblova bible výrazný prostor. Režie filmu se ujal Jiří Strach. Policejní komisař Sumara, v podání Jiřího Dvořáka, musí přerušit dovolenou, aby vyřešil velmi neobvyklý případ násilí. Napadené dívce Evě Turské, která si z hrůzné události nic nepamatuje, kdosi namaloval krví na tělo tajemný magický znak. Krev na jejím neobvyklém oděvu není kupodivu lidská, ale hadí. Eva měla být nejspíše obětí jakéhosi magického rituálu. O pomoc při vyšetřování je požádán znalec satanských sekt a specialista na okultismus doktor Runa, kterého ve filmu hraje Ivan Trojan. Pátrání je přivádí do bývalého benediktinského kláštera v Podlažicích, kde Eva spolu s dalšími studenty archeologie pracovala na vykopávkách. Právě v benediktinském klášteře v Podlažicích se na počátku 13. století nacházela tzv. Ďáblova bible. Podle dochované legendy ji tam prý s pomocí ďábla za jedinou noc napsal jakýsi mnich, kající se z těžkého hříchu. Podezřelí jsou nejen spolužáci a vedoucí pedagogové Evy Turské, ale také její bývalý přítel Daniel Ferinčák. Když Sumara zjistí, že před nedávnem byl v Praze podobně zavražděn jiný student, jenž měl na těle stejné magické znaky jako Eva, dojde mu, že půjde o sérii vražd, které může mít na svědomí nebezpečný šílenec.





Pete69
Pete69
29 308 bodů
8.5
Dokonalé propojení klasické kriminálky s mystériem, legendami, náboženstvím. Na české poměry téměř neuvěřitelný počin. I když o výkonech herců se dá diskutovat ( paradoxně se mi nelíbil nejvíce Ivan Trojan, ale Jiří Dvořák ) , tak to jako celek působí velmi dobře. 85%.
martin-mickey-stusak
martin-mickey-stusak
28 305 bodů
5
Popularita zfilmovaných  dobrodružný románů s prvky fantazie amerického spisovatele Dana Browna se zřejmě nalepila i na české tvůrce a tak se vytasili s třídílnou adaptací něčeho podobného. Dění kolem pentagramu a hlavně Ďáblovi bible se ale nese v poněkud omšelé atmosféře bez napětí a nějakého zaujetí. Příběh se až neuvěřitelně vleče a tak je potřeba chvílemi při sledování trpělivost. Mnoho patosu tomu taktéž nepřidává, takže to hodnocení ještě daleko více snižuje. Tohle si prostě zaslouží nůžky a nemilosrdně to zkrátit. Jako celovečerní snímek by to snad mohlo být daleko lepší. Ale co naplat, viditelně televizní optika celkový vizuální dojem stejně neuhrane. Námět je ale docela zajímavý a plný nápadů. Stejně jako Dan Brown se tu Arnošt Vašíček opírá o skutečná fakta a v rámci krimi příběhu si s nimi mile pohrává. Jiří Strach na to šel ledabyle a však starou metodou, ale třeba se poučil a příště to bude lepší.
Fingon
16 886 bodů
10
Veliké a o to příjemnější překvapení. Námět samotný mě nemohl nechat chladným - a Strach vážně jede, obsazení je hvězdné (i v těch menších rolích se objevují samí známí herci) a zpracování... jedna báseň. Tomuhle filmu by fakt slušela červená...

Dodatečné informace

Původní název:
Ďáblova lest (více)
  • Česká republika Ďáblova lest
Premiéra v ČR:
1. 3. 2009
Země původu:
Česká republika
Ocenění:
Žádná ocenění

Podobné


Půjčení nebo nákup