Purpurový vrch

70%

Komentáře a recenze 55

Dle počtu bodů
Brenan88
Brenan88
47 089 bodů
5.5
Purpurový vrch je dle mého názoru jedním z nejslabších filmů pod kterým je podepsaný Guillermo del Toro. Atmosféra je příjemně pochmurná a celkově se mi líbil i vizuál. Herci hrají svůj standart což u takových jmen považuji za samozřejmost. Zbytek je na můj vkus až příliš "obyčejný".
Pete69
Pete69
29 851 bodů
7.5
Film má jedinečné kouzlo a dlouho nechává diváka v napětí. Později se z toho stane jen obyčejný podvodnický thriller. Dokud si film pohrával s lehce hororovou, či mysteriózní strunou, tak to byla paráda. Hodně se mi líbila vizuální stránka filmu a to téměř dokonale. Za mě pěkná podívaná.
martin-mickey-stusak
martin-mickey-stusak
28 422 bodů
9
Další vizionářsky nádherný filmový kousek s nezaměnitelným rukopisem režiséra Guillerma del Tora. Právě vizuální efekty zvýrazňují dramatičnost dané atmosféry jakékoliv scény. Tady není síla tak ve scénáři, jako právě v obrazech. Scénář jako takový je jednoduchý a dal by se odvyprávět krátce a přesto plně. Jedná se o dějové rozjímání velmi pomalu budující atmosféru, které se sice místy až příliš odklání do bizarních a zcela zbytečných detailů, avšak vcelku vzrušující vyvrcholení přeci jen pokryje veškeré nadšení a hlavně očekávání. Je to příběh, který se skládá z romantiky a hrůzy zároveň. K něčemu takovému je gotika jak dělaná a Guillerma del Toro toho umí náležitě využít. Rodový dům, ve kterém se ponuré dějství převážně odehrává, se dá považovat za jedno z několika mála mistrovských děl scénografického designu. Duchové jsou vykresleny precizně se smyslem pro detail, což u extravagantního vizuálního stylu del Tora není nic neobvyklého. Plně tak vše do sebe zapadá a nevytváří se ani skulinka vizuální zbytečnosti. Duchové jsou metaforou minulosti, v posledních scénách také pro ztracenou budoucnost. Kouzlo daného aspektu dává ohromnou sílu příběhu, na který se sice dá dívat jako na obyčejný jednoduchý fantasy snímek s hororovými prvky, ale je potřeba se také krapet zavrtat do hloubky vývoje děje a charakterů postav. Vytvoří se tak úžasný filmový zážitek zanechávající po sobě i určitou myšlenku. Právě v tomto nakonec snímek vyzní jinak, než jak na první pohled vypadá.
hanys_
hanys_
18 771 bodů
4
Del Torův vizuál a ten celkový feeling 19. století vs. slaboučký příběh a mizerná hororová atmosféra. To je Crimson Peak.
Sheldon
Sheldon
16 059 bodů
8.5
Purpurový vrch je solidní žánrový kus, není to ale ani čistokrevný horror. Je v něm vidět režijní rukopis Guillerma Del Toro a to velmi výrazně. Herci hrají na vrcholu svých možností a přes drobné kolize v tempu a občasné nepřehlednosti děje je to určitě kvalitní podívaná. Pokud tedy máte tedy tento druh filmů rádi, neměli byste být zklamaní.
lamps
lamps
15 156 bodů
6.5
Torova chladná vizuální exhibice, které zcela schází jakákoli příběhová inovace či moment překvapení. U libovolného začínajícího tvůrce bychom byli bezpochyby nadšeni tím působivým uspořádáním a hloubkou záběrů nebo znepokojivou obrazovou symbolikou, v případě věhlasného Guillerma mi ale připadá trestuhodné, že promarnil svůj impozantní talent na téma tak rutinní a přístupné. Rozkročení mezi historickou realitu a duchařský horor navíc nefunguje stoprocentně a v příběhu, kde hlavní zlo představují lidé a jejich hamižnost, působí ty strašidelné vsuvky lehce nepatřičně, jakkoli právě na nich del Toro znovu vehementně ukájel svou unikátní obrazotvornost. Příště si, mistře, vyberte projekt moudřeji...
Danny F.
Danny F.
11 166 bodů
6.5
Dobrý film. Trocha toho napětí, ale až na ten konec, který jsem tak trochu předvídal a mohl více vygradovat do většího napětí.
Klajnik
Klajnik
8 590 bodů
2
vzpomínám si, že nějaká duchařská scéna tam docela fungovala
Matli
Matli
8 300 bodů
8
Jakmile jsem se dozvěděl, že Del Toro chystá horor, tak jsem byl jak na trní :-) Žádné zklamání to není, ale pecka taky ne. Neříkám, že bych se nějak bál nebo lekal, ale to zpracování je parádní, nebál bych se říct, že celý film je umělecké dílo, hlavně interiér hlavního domu. A když si člověk doma udělá tu správnou atmosféru, tak z těch duchů bude běhat i mráz po zádech. 70%
evismaior
evismaior
4 254 bodů
7
Bojuju z tendencí hodnotit tenhle film výš, protože Mia Wasikowska jako novopečená manželka se schopností vidět duchy, Tom Hiddleston v roli jejího manžela s úžasnými technickými vizemi, a přesto zcela závislého na svojí sestře, a Jessica Chastain jako psychicky narušená sestra, která svého bratra naprosto ovládá, hrají skvěle a atmosféra starého domu propadajícího se do rudé tekoucí hlíny je naprosto guillermodeltorovská, ale bohužel scénář a vůbec celý ten příběh jsou prostě příliš slabé, aby mě fakt posadily na zadek. Pár duchařských lekaček nestačí. Škoda, protože potenciál to mělo nadějný.