Purpurový vrch

70%
Purpurový vrch

Na Purpurovém vrchu stojí dům, kterému je lepší se vyhnout. Nezvané návštěvníky odrazuje zlověstnou krvavou barvou okolní půdy a děsivými tajemstvími, jež prosakují z jeho bortících se zdí. Otázkou je, co se stane s návštěvníky, které jeho majitelé pozvou. Geniální režisér Guillermo del Toro, který dokáže všechny vaše noční můry naservírovat v krásném filmovém balení, natočil další snímek, u kterého se budete zároveň bát a žasnout nad krásou a dokonalostí každé scény. Edith Cushingová (Mia Wasikowska) je na svou dobu velmi emancipovaná dívka s literárním talentem a nepěkným traumatem z dětství, s nímž se vypořádává právě psaním. Záhadnému cizinci, siru Thomasi Sharpeovi (Tom Hiddleston), se její texty líbí, jí se pro změnu zamlouvá on. Dokonce tak, že po tragické otcově smrti brzy odloží smutek a provdá se za něj. Díky sňatku se stane spolumajitelkou panství Purpurový vrch, jemuž vévodí majestátní, leč chátrající viktoriánský dům, jehož děravou střechou padá do vstupní haly déšť, sníh a listí. V jeho ponurých stěnách se Edith rozhodně necítí jako doma. Přispívá k tomu odměřenost její švagrové Lucille (Jessica Chastain) a spousta děsivých vizí, jež ji provázejí od chvíle, kdy prvně překročila práh. Edith je sice k smrti vyděšená, zároveň ji ale zvědavost nutí odhalovat tajemství, které se dům snaží pohřbít. Že jí při téhle pátrací akci půjde neustále o život, asi není potřeba dodávat. „Až diváci rozhodnou, jestli se nám práce podařila. Pokud ano, budete se během filmu nepřetržitě bát, a to nejenom duchů. Pamatujte si, že nejděsivější bývají živí lidé,“ mnohoznačně komentuje svůj film režisér del Toro. (Cinemart)




Recenze: Purpurový vrch

Kinobox.cz
40%

Předně, film se nedá označit za "duchařinu". Duchové jsou v něm jen pár minut a většinu jich vidíte v traileru. Navíc působí až absurdně, jak málo je hrdinka rozhozená z toho, co šíleného se kolem ní děje. Zjevují se jí rozpadlé krvavé mrtvoly a ona je pořád víceméně v pohodě a spíš se zajímá o to, jestli bude mít s manželem konečně sex.


Brenan88
Brenan88
47 089 bodů
5.5
Purpurový vrch je dle mého názoru jedním z nejslabších filmů pod kterým je podepsaný Guillermo del Toro. Atmosféra je příjemně pochmurná a celkově se mi líbil i vizuál. Herci hrají svůj standart což u takových jmen považuji za samozřejmost. Zbytek je na můj vkus až příliš "obyčejný".
Pete69
Pete69
29 851 bodů
7.5
Film má jedinečné kouzlo a dlouho nechává diváka v napětí. Později se z toho stane jen obyčejný podvodnický thriller. Dokud si film pohrával s lehce hororovou, či mysteriózní strunou, tak to byla paráda. Hodně se mi líbila vizuální stránka filmu a to téměř dokonale. Za mě pěkná podívaná.
martin-mickey-stusak
martin-mickey-stusak
28 422 bodů
9
Další vizionářsky nádherný filmový kousek s nezaměnitelným rukopisem režiséra Guillerma del Tora. Právě vizuální efekty zvýrazňují dramatičnost dané atmosféry jakékoliv scény. Tady není síla tak ve scénáři, jako právě v obrazech. Scénář jako takový je jednoduchý a dal by se odvyprávět krátce a přesto plně. Jedná se o dějové rozjímání velmi pomalu budující atmosféru, které se sice místy až příliš odklání do bizarních a zcela zbytečných detailů, avšak vcelku vzrušující vyvrcholení přeci jen pokryje veškeré nadšení a hlavně očekávání. Je to příběh, který se skládá z romantiky a hrůzy zároveň. K něčemu takovému je gotika jak dělaná a Guillerma del Toro toho umí náležitě využít. Rodový dům, ve kterém se ponuré dějství převážně odehrává, se dá považovat za jedno z několika mála mistrovských děl scénografického designu. Duchové jsou vykresleny precizně se smyslem pro detail, což u extravagantního vizuálního stylu del Tora není nic neobvyklého. Plně tak vše do sebe zapadá a nevytváří se ani skulinka vizuální zbytečnosti. Duchové jsou metaforou minulosti, v posledních scénách také pro ztracenou budoucnost. Kouzlo daného aspektu dává ohromnou sílu příběhu, na který se sice dá dívat jako na obyčejný jednoduchý fantasy snímek s hororovými prvky, ale je potřeba se také krapet zavrtat do hloubky vývoje děje a charakterů postav. Vytvoří se tak úžasný filmový zážitek zanechávající po sobě i určitou myšlenku. Právě v tomto nakonec snímek vyzní jinak, než jak na první pohled vypadá.

Dodatečné informace

Původní název:
Crimson Peak (více)
  • USA Purpurový vrch
  • USA Crimson Peak
Premiéra v ČR:
15. 10. 2015
Distributor:
CinemArt
Země původu:
USA
Přístupnost:
15+
Rozpočet:
55 mil. USD
Tržby:
74,68 mil. USD (celosvětově)
Čeština:
Purpurový vrch je dostupný s českými titulky a českým dabingem
Ocenění:
Žádná ocenění

Podobné


Powered byJustWatch