Cena svobody

76%
Cena svobody
Film inspirovaný skutečnými událostmi brutální občanské války v Súdánu, která začala v r. 1983. Po vražedném vojenském útoku na vesnici v Jižním Súdánu si zachránilo život jen šest dětí. Nejstarší z nich, Theo, musí na sebe převzít břemeno vůdce a zavést děti, včetně své sestry Abital, do bezpečí. Překonali stovky mil napříč Afrikou, prošly přes tři nehostinné země, bez vody a jídla, aby se dostali do uprchlického tábora v Keni- do Kakumy. Čas všal plynul a naděje na lepší život pomalu bledla. (filmbaze.cz)



martin-mickey-stusak
martin-mickey-stusak
28 393 bodů
8
Skupinka súdánských uprchlíků dostala šanci žít v USA. Přesněji řečeno v Kansas City v Missouri, kde se jim poradkyně agentury práce snaží pomoci změnit jejich dosavadní život. A že to nebude pro obě strany jednoduché, musí být každému už předem jasné. Dějová šablona je tedy jasně stanovená. Příběh se po celou dobu soustředí hlavně na súdánské chlapce a na to, jak se jim trpělivá sociální pracovnice s tváří Reese Witherspoon snaží pomáhat s pro ně velmi obtížným přechodem od života plného strachu k naprosté svobodě. A právě vnější pohled na dané skutky hodně tlumí takové ty známé kreativní klišé. Politický dopad to však přeci jen u některých aktivistů může mít, neboť je tu jasně stanovené, že černochům, jak mají žít a co dělat, radí běloška. Taková je dnes prostě aktivistická doba. Každopádně princip příběhu ničím nepřevyšuje sounáležitosti nadřazenosti či povýšenosti starousedlíků k přistěhovalcům. Úřední šiml a určitá moralizačnost samozřejmě nechybí a je tak jedině dobře. Ukazuje alespoň ty nejhorší situace, jaké mohou v takovýchto věcech nastat. Bolest, utrpení a vítězství. Ten konec je samozřejmě předvídatelný a v podstatě nešlo ani jinak. Jaký má snímek cíl je patrné už na samém začátku a tak se z toho nelze, v takovémto námětu, nijak vyvlíknout. Údajně se však přesto nejedná o reprezentaci skutečného života, ale spíše o příběh založený na skutečných událostech. No tak dejme tomu. Každopádně snímek svou atmosférou povznáší určitou harmonii nechtěného a snahy dosáhnout vytouženého cíle, byť ne úplně podle svých představ. Jestli je však tento filmový počin inspirativní, je však stále nezodpovězenou otázkou.
Matli
Matli
8 300 bodů
8
Pro filmy podle skutečné události mám slabost, takže plnohodnotně hvězdička navíc, jinak zajímavý příběh a občas i smutný a dojemný. Každopádně dobře natočené, dějové linie jsou dobře rozdělené, Reese se dočkáme až někdy ve 40 minutě, což je svým způsobem fajn. Přítomnost Coreyho Stolla je každopádně příjemné překvapení pro fanošku House od cards :-) 74%

Dodatečné informace

Původní název:
The Good Lie (více)
  • Keňa Cena svobody
  • Keňa The Good Lie
Premiéra v ČR:
1. 3. 2024
Distributor:
Prima+
Země původu:
Keňa, Indie, USA
Rozpočet:
20 mil. USD
Tržby:
3,4 mil. USD (celosvětově)
Čeština:
Cena svobody je dostupný s českým dabingem
Ocenění:
Žádná ocenění

Podobné


Powered byJustWatch