Pojedeme k moři

67%

Komentáře a recenze 89

Dle počtu bodů
Brenan88
Brenan88
47 088 bodů
7
Jako Mádlo režisérská prvotina je Pojedeme k moři velmi dobrým snímkem,který má hlavu a patu. Mádl moc dobře ví co chce divákům sdělit a na celkovém vyznění filmu to jde znát. Navíc zde dobře zachytil ten dětský pohled na danou situaci. Na české poměry výborný počin.
martin-mickey-stusak
martin-mickey-stusak
28 393 bodů
10
Na filmy ve formě domácího videa nebo z dostupného či nalezeného filmového materiálu nějaké expedice jsme zvyklý převážně ve formě hororu. Jirka Mádl tento způsob využil trochu jinak. Vytvořil postavu obyčejného kluka, dal mu do ruky kvalitní foťák s jejímž použitím začal natáčet svůj domácí film o své rodině a právě z těchto záběrů byl jakoby poskládán tento dětský rodinný snímek dokonce i s detektivní zápletkou. A jako správná detektivka obsahuje i napínavé a akční scény. Sledování svého otce, výslech během oběda i pronásledování taxíkem. Co nejednomu zatrne je scéna domácího násilí doma u svého kamaráda. Šikovné snímání ze tmy pokojíku, kdy je vidět jen něco málo mezi škvírami futer, nebo jen rozmazané obrysy při zavřených dveřích přes sklo, k tomu neskutečný řev týrajícího otce a rány jak tříská s jeho matkou, vytváří atmosféru, že to nutí až odvrátit oči. A jako v každé správné detektivce i zde nakonec přijde odhalení, kdy vyjde na světlo vskutku nečekaná věc. Co k tomu dodat. Originální nápad byl využit jak se jen dalo. Že byl dokonce celý snímek opravdu natočen foťákem je nepopiratelným faktem. A herecké výkony? Jirka Mádl všechny ukočíroval tak, že opravdu všichni podali strhující výkony. Jak dětští představitelé, tak i ti dospělý. Hodnotím nejvyšším stupněm jak originalitu, tak i fantazii, ztvárnění, zmíněné herecké výkony a hlavně scénu odhalení a zjištění všech podstatných skutečností. Taková to citová životní stránka už nemohla být lepší. Klobouk dolů.
xxmartinxx
xxmartinxx
22 280 bodů
4
Upřímně řečeno vůbec nevím, jak se k tomu postavit. V první řadě ten film rozhodně nevypadá tak, jak by svůj film natočilo dítě a dětští herci se před kamerou nechovají tak, jak by se chovaly děti před kamerou (na youtube najdete dost důkazů), na druhou stranu je jasné, že dokonalého dojmu Mádl docílit ani nechtěl a některé záběry jsou zcela očividně mimo možnosti toho kluka (a doufám, že i záměrně mimo jeho myšlení, protože fakt nechci věřit tomu, že kluk aranžuje kameru pro zpomalené záběry sebe sama na pohřbu své milované babičky...). Na třetí stranu že nechtěl, vnáší ještě větší zmatek do toho, proč to vůbec dělá, na čtvrtou stranu to relativně funkčně omlouvá naivitu a plochost příběhu a na pátou stranu není důvod, proč by tahle nedůsledná a nejasná omluva měla něco omlouvat. Prostě mám pocit, že Mádl svou myšlenku moc nedomyslel a nasekal film vnitřně zcela nesoudržný, protiřečící si - prostě bordel. 2 a 1/2
hanys_
hanys_
18 771 bodů
8
Hodně dobrý. Ani si nepamatuju, kdy naposledy mi takhle sedl český dětský film. Mádl si nasadil laťku proklatě vysoko a o to víc jsem na něj zvědavý dál.
lamps
lamps
15 156 bodů
8
Skvělý debut. Celou dobu jsem očekával, jak se příběh vyvrbí, a finální rozuzlení mě svou silou a neočekávaností zarazilo hluboko do sedadla. Malý nenápadný příběh, jehož jednotlivé střípky jsou však nejen v dokonalém souznění s realitou běžného dětského života, ale také jsou natolik působivě natočené, že ruku v ruce se stoprocentně zvládnutou kompozicí scén posouvají celý film takřka na světovou úroveň. Nádherná pocta filmu, rodině, přátelství a Českým Budějovicím, jejichž krásy využil Mádl i paní kameramanka znamenitě... Film v podstatě nedocenitelného charakteru.. :))
sabule
14 227 bodů
7
Nové české filmy moc nemusím.Mádl ho ale zvládl slušně i když to není žádná bomba na český lvi a podruhý už se na něj těžko podívám.Možná by se měl spíš držet herectví než režírovat.
hrumsrt
hrumsrt
9 284 bodů
6
Ještě jsem neviděl film točený takovýmto způsobem. Našlo se tu hned několik zajímavých okamžiků. Nejvíce mě bavil taxikář! Ve výsledku vlastně hrozně milý snímek o lásce v rodině. Avšak trošku mi tam chybí nějaká hlavní linka, která by protkala celý film, bohužel jde jen o několik střípků, které tak nějak "jsou" vedle sebe. Vůbec bych se nebál to zkrátit třeba i o půl hodiny. Často mají režiséři strach dát trošku netradiční stopáž. I krátké filmy mohou povědět vše. 65%
JosefTomas
JosefTomas
9 025 bodů
8
Mádl mě upřímně překvapil. Vypracoval se z poměrně slušného herce na skvělého režiséra/scénáristu. Herci hrají na Česko dobře a popravdě jde o nejlepší český film roku 2014. Mádl mě popravdě vyvedl z omylu. Už jsem začal myslet, že české filmy/seriály budou kvalitou jen upadat do zapomnění. Naštěstí jsem se mýlil a těším se na další Mádlův film.
Matli
Matli
8 300 bodů
4
Výjimečně se na to dalo i koukat na to že je to český film a ještě od toho ucha Mádla. Komedie fakt ne, ale zpracování celkem ušlo. 38%
Jana Květoňová
Jana Květoňová
7 011 bodů
5
Prostě a jednoduše se mi to nelíbilo. Trapné rozhovory, je to roztahané, nudné, u mě propadák! Celé je to takové kostrbaté a pouze "jakoby" vtipné ("Babi, ty sis prdla!", "Neprdla!", ...). Možná by to měli dávat dítkám na "déčku". Jako film pro celou rodinu to nevidím. Jiří Mádl se snažil natočit komedii, rodinný film a film, upozorňující na celou řadu problémů dnešního světa jako násilí v rodině, úmrtí v rodině, život s postiženým, adopci, ale jak se říká -"mnoho psů, zajícova smrt"!