Derek

79%
Derek
Plakát traileru

Pilotní díl potencionálního seriálu, který tentokrát sám režíruje Ricky Gervais, nám předkládá dojemný příběh z domova důchodců. Gervais hraje autistického Dereka, který pomáhá se starat o obyvatele zdejšího domova a zároveň diváka provází celým dějem. Gervais opět sází na styl falešného dokumentu, který sám nejvíce proslavil, především s The Office. Překvapivě vsadil také na svého oblíbence Karla Pilkintona, kterému svěřil roli Derekova kolegy. Pilkinton se tak poprvé objevuje ve větší hrané roli a zvládá ji bravurně. Snad nezůstane Derek pouze pilotem a stane se z něj seriál. Zasloužil by si to.(don corleone)





xxmartinxx
xxmartinxx
22 280 bodů
8
Humor už Gervais očividně nepotřebuje, protože já se za těch šest a půl epizod párkrát pousmál, ale ne nad rámec běžného dramatu s občasným cynickým vtípkem, který spíš podtrhává celkově depresivní, nebo melancholickou náladu. Dereka jsem se hodně bál, protože doposud vždy, když Gervais přecházel od cynismu k pozitivním emocím, měl tendenci maličko kýčařit. Nakonec jsem ale mile překvapený, přestože se v podstatě splnily moje nejhorší obavy a Derek je primárně sladkobolné existenciální vyprávění o tom, že se k sobě prostě máme chovat hezky, a pak nám bude dobře. Nedůsledná pseudodokumentární stylizace zde ještě víc posouvá diváka do polohy bezcitného voyera (ostatně zde z pohodlí obýváků nahlížíme do nejdepresivnějšího možného prostředí v západním světě - do domova důchodců), což je rozhodně zajímavé. Tvrdý a přímý je Gervais stále stejně, což prospívá, přestože fanoušci předchozích britcomů mohou být zklamaní. Nejblíž to totiž má z Rickyho dosavadní tvorby k Cemetery Junction.
Kamil Fila
Kamil Fila
4 111 bodů
10
Velmi přelomová věc v oblasti televizních komediálních seriálů. Zatímco většina humoru v současnosti staví na drsnosti, hrubosti a necitelnosti a nikdy se nedostane dál než k politické nekorektnosti, Derek je zřejmě první seriál "nového typu" (tedy v zásadě plný brutálního humoru), který nakonec probouzí to lepší v nás. Kombinace smíchu a slz v tom nejvyhrocenějším balení. Připustí všechno to špatné, co na světě existuje, své postavy si nijak neidealizuje, ale přitom nás nenásilně učí objevit a vyznávat neoddiskutovatelně správné hodnoty. Jde také o silné gesto odporu vůči současné kultuře a kultu mládí. Derek by se dal by se brát dokonce i jako jakýsi etický manifest ateismu - aneb jak být dobrým člověkem bez víry v Boha. Je ovšem příznačné, že tak činí skrze postavu "prosťáčka božího". Většina lidí tu hodnotí pravděpodobně jen první díl a nedala si čas sledovat všech šest. Unikl jim nejen vývoj postav, ale i to, že Ricky Gervais nehraje divně autistu, ale věrohodně představuje divného autistu, na jehož povahu je třeba si zvykat. (Je to každopádě obří skok oproti postavám co Gervais ztvárńoval dřív.) Zatím poslední (šestý) díl patří k tomu nejdojemnějšímu, co se kdy v televizní tvorbě objevilo a přese všechnu emocionální nálož se vyhýbá kýčovitosti.
jan-hrouda
863 bodů
10
On je proste genius. A Karl s Kevem jsou minimalne stejne dobry.

Dodatečné informace

Původní název:
Derek (více)
  • Velká Británie Derek
Distributor:
Netflix
Země původu:
Velká Británie
Ocenění:
Žádná ocenění

Podobné


Powered byJustWatch