Rapeří z Comptonu

79%

Komentáře a recenze 22

Dle počtu bodů
Brenan88
Brenan88
47 089 bodů
8.5
Je jen málo lidí co by neznali tuhle bandu. N.W.A. a jejich Fuck the Police musí znát i ten největší hudební panic. Tento film je doslova mokrým snem všech fandů této skupiny. Ono samotný příběh je tak originální a výborný,že se k tomu žádný scénář vycucaný z prstu nemůže ani přiblížit. V tomto ohledu to měl Gray o něco zjednodušené,protože tenhle film napsal sám život. To nic nemění na tom,že film natočil přehledně a řemeslně dokonale. Vyprávění má spád a ani na chvíli se nenudíte. Herci své role svedli na jedničku a nápad angažovat syna Ice Cuba,aby zahrál svého otce považuji za geniální. Také svou roli zmákl s prstem v zadku a jakoby vypadl z oka svému otci. Dokonalé a nemám co vytknout.
Pete69
Pete69
29 851 bodů
7
RAP zrovna nemusím, ale gangstarap N.W.A. zněl neskutečně dobře a texty byly brutální a kontroverzní. Dobré herecké obsazení, které věrně kopíruje sestavu této kapely. Nevím, jak blízko je tento příběh podobný skutečnosti,nale faktem zůstává, že mě film bavil i přesto, že rozhodně nepatřím do cílové skupiny na kterou míří.
xxmartinxx
xxmartinxx
22 280 bodů
6
Pánové si o sobě vyprodukovali tenhle nekonečně dlouhý film, to je roztomilé! Nenapadlo by mě, že hláškami jako "Dre, jseš dobrej DJ, ale jseš moc velkej rebel!" a "Na ulici nás nečeká šťastnej konec" se bude ve filmech pohazovat ještě v jednadvacátym století... Kýč a patos hip hopu jede na maximum. Poslouchat beaty multimilionářů, který prodávaj svoje zážitky z mládí, čímž dělají z autenticity komoditu, se mi tu protiví. Ne že bych měl něco proti rapu, občas i něco poslechnu, mám ale problém s celou tou omáčkou okolo, a právě z ní je tenhle film. Sledovat tuhle zcela očividnou sebepropagaci a součást velmi dobře ošetřené mainstreamové obchodní strategie jako něco opravdového a tvrdého mi každopádně přijde legrační.
lamps
lamps
15 156 bodů
8.5
Zkrátit stopáž o nějakých dvacet minut a jít hlouběji do psychologie postav, bylo by to za 5*. Film stojí na typologicky správně obsazených hercích a vynalézavé režii, která představuje takřka desetiletý dějový cyklus komplexně a cílevědomě, přičemž první hodina je zasazením příběhu do gangsterského a rasistického pekla, kde je zakázáno mít vlastní sny, přímo fantastická. Zbytek je už lehce rutinní recitace událostí a standardního životopisného motta "kdo koho víc podrazí", které ale stále nechybí autentický nádech kontroverzního byznysu a v závěru i slušná dávka emocí, takže spokojenost je určitě na místě a studio Universal si může hrdě odškrtnout další skvěle odvedenou prácičku ve svém historicky nejúspěšnějším roce...
rkotvald
rkotvald
3 162 bodů
8
Velmi realistický pohled na příběh grupy N. W. A. s minimálním zásahem do skutečných událostí, je skvělou výpovědí jedné specifické generace, která sice nebyla vůbec vzorná, ale na druhou stranu policejní škatulkování a brutalita se na ní nedozírně podepsaly. I přes nezasvěcenost dokáže film bez problémů strhnout, dojmout nebo i vzbudit sympatie.
Lucyen
Lucyen
919 bodů
7.5
Film se mi hodně líbil. Ice Cube je asi hodně dobře vykreslený svým synem. Nenašla bych vyloženě slabé výkony i od dalších herců zobrazujících členy NWA. I přes brutální stopáž mě film bavil celou délku.
CrypzzXD
CrypzzXD
575 bodů
7
Ice Cube a Dr. Dre si vystavili důstojný pomník.
Socna
471 bodů
7.5
rap moc nemusím, ale toto dílo mě chytlo od začátku a už nepustilo. krásně reálný pohled na to jak to bylo a jak ta doba vlastně byla divoká a neurovnaná. praktiky afroameričanů i v bussinesu jsou velmi neotřelé a gangstastyle prostupuje i do jednání když o něco jde. scény, kdy icecube rozmlátí kancelář zástupce hudebního vydavatelství aby z něj dostal peníze je k neuvěření.
kacko135
kacko135
391 bodů
8
Vskutku pozoruhodné. Přiznám se že i já nemám často odpověď na otázku zda je rap vlastně forma hudebního umění. A v mých očích pokud je, tak samozřejmě nedosahuje výše například klasické nebo rockové hudby... ale dost těchto úvah. Film se povedl, protože ve mě vzbudil zájem o tu partu lidí, která na plátně rapuje (neodvážil bych se použít slovo zpívá) o nenávisti k policii (má na ni plné právo), k bílým, k černým, k židům a vlastně asi ke komukoliv kdo se jim zrovna nelíbí. Casting povedený (celou dobu jsem si lámal hlavu nad tím jaktože je ten herec co hraje Ice Cuba na něho tak moc podobnej). Z filmu je cítit že se jedná o srdeční projekt pro asi každého z těch co se na něm podíleli. Upřímně, pochopil bych i nějaké ocenění ať už herecké nebo filmu celkově. Prostě kluci se snažili a zahráli to perfektně.
Dezz66
41 bodů
9.5
Film, na kterém je víc než kdekoliv jinde vidět, že za produkcí stojí ti nejkompetentnější z kompetentních. Miluji autobiografie a tohle je pro mne ta vůbec nejlepší, minimálně v rámci hudebních umělců, dokonalou autenticitu podtrhuje skvělý casting a když bych byl měl jmenovat 3 nejlepší autobio filmy, tak srovnatelný v rámci kvality už je jen Coach Carter a Jackie Robinson as 42