Rapeří z Comptonu

79%
Rapeří z Comptonu
Ulice kalifornského Comptonu bývaly jedním z nejnebezpečnějších míst v Americe. Právě tady, v místě, jehož život řídily drogové gangy a pravidelné policejní šťáry, se narodila pětice kluků, kteří odsud dokázali vypadnout. Ze své frustrace, nenávisti a naštvání se rozhodli vyzpívat. Stvořili žánr zvaný „gangsta rap“ a skupinu N. W. A., která patří k nejkontroverznějším hudebním sestavám historie. Režisér F. Gary Gray o ní natočil nekompromisní životopisné drama plné skvělé muziky a ostrých textů. Kdo se v osmdesátých letech minulého století potuloval po Comptonu a měl černou barvu kůže, byl pro policajty automaticky podezřelý. Začínajícího rappera, který si přezdíval Eazy-E, to neskutečně štvalo. I když ani on rozhodně nebyl žádný beránek, protože si úspěšně přivydělával prodejem drog. I díky tomu měl zdroje na rozjetí rapové skupiny. Záhy se k ní přidal jeho kámoš, comptonský DJ Dr. Dre, a další muzikanti DJ Yella a Mc Ren. Zcela zásadním se stal pátý člen kapely, Ice Cube, který tvořil texty plné brutální lyriky a neobvyklých rýmů. Zpívali o všem, co je štvalo. O systému, který je zašlapává, o policajtech, co je předchozí večer zmlátili. Hněv a frustrace z nich stvořily komety, které začaly ovlivňovat čím dál víc lidí. Splněný sen kalila zvýšená pozornost státních orgánů. Když totiž zpíváte písničku, která se jmenuje „Fuck the Police“, nemůžete se moc divit. „Je to kombinace příběhu o splněném Americkém snu a pravé řecké tragédie,“ říká o příběhu režisér Gray, kterého k příběhu kapely pojí velmi silné pouto. I on sám totiž vyrostl v Comptonu a svou kariéru zahájil jako režisér videoklipů rapových zpěváků, mimo jiné Ice Cubea. Fakt, že svým hrdinům rozumí, je také z každé minuty filmu plného hitů gangsta rapperů opravdu cítit. (Cinemart)



Recenze: Rapeří z Comptonu

Kinobox.cz
80%

Přestože jde o velkorozpočtový profi-film, opravdu se mu daří působit tak "reálně" a undergroundově, že jsem místy téměř zapomínal, že se nedívám na dokument. A bez větších problémů jsem vydržel až do konce, celé dvě a půl hodiny!


Brenan88
Brenan88
47 089 bodů
8.5
Je jen málo lidí co by neznali tuhle bandu. N.W.A. a jejich Fuck the Police musí znát i ten největší hudební panic. Tento film je doslova mokrým snem všech fandů této skupiny. Ono samotný příběh je tak originální a výborný,že se k tomu žádný scénář vycucaný z prstu nemůže ani přiblížit. V tomto ohledu to měl Gray o něco zjednodušené,protože tenhle film napsal sám život. To nic nemění na tom,že film natočil přehledně a řemeslně dokonale. Vyprávění má spád a ani na chvíli se nenudíte. Herci své role svedli na jedničku a nápad angažovat syna Ice Cuba,aby zahrál svého otce považuji za geniální. Také svou roli zmákl s prstem v zadku a jakoby vypadl z oka svému otci. Dokonalé a nemám co vytknout.
Pete69
Pete69
29 851 bodů
7
RAP zrovna nemusím, ale gangstarap N.W.A. zněl neskutečně dobře a texty byly brutální a kontroverzní. Dobré herecké obsazení, které věrně kopíruje sestavu této kapely. Nevím, jak blízko je tento příběh podobný skutečnosti,nale faktem zůstává, že mě film bavil i přesto, že rozhodně nepatřím do cílové skupiny na kterou míří.
xxmartinxx
xxmartinxx
22 280 bodů
6
Pánové si o sobě vyprodukovali tenhle nekonečně dlouhý film, to je roztomilé! Nenapadlo by mě, že hláškami jako "Dre, jseš dobrej DJ, ale jseš moc velkej rebel!" a "Na ulici nás nečeká šťastnej konec" se bude ve filmech pohazovat ještě v jednadvacátym století... Kýč a patos hip hopu jede na maximum. Poslouchat beaty multimilionářů, který prodávaj svoje zážitky z mládí, čímž dělají z autenticity komoditu, se mi tu protiví. Ne že bych měl něco proti rapu, občas i něco poslechnu, mám ale problém s celou tou omáčkou okolo, a právě z ní je tenhle film. Sledovat tuhle zcela očividnou sebepropagaci a součást velmi dobře ošetřené mainstreamové obchodní strategie jako něco opravdového a tvrdého mi každopádně přijde legrační.


Dodatečné informace

Původní název:
Straight Outta Compton (více)
  • Rapeří z Comptonu
  • USA Straight Outta Compton
Premiéra v ČR:
17. 9. 2015
Distributor:
CinemArt
Země původu:
USA
Přístupnost:
15+
Čeština:
Rapeří z Comptonu je dostupný s českými titulky
Ocenění:
Žádná ocenění

Podobné


Powered byJustWatch