Ranhojič

79%

Komentáře a recenze 35

Dle počtu bodů
Pete69
Pete69
29 697 bodů
9
Skvělý dobrodružný výpravný film z raného středověku.. Ve 21. století vítaná výjimka. První třetina filmu odehrávající se v Anglii je syrová, druhá třetina romantická a třetí akčnější. Film mě za dvě a půl hodiny ani chvíli nenudil a užil jsem si ho.
hanys_
hanys_
18 771 bodů
6
Německý velkofilm, ale pořád to vypadá jen "jako" dražší televizní produkce. I přes docela zajímavý příběh a obsazení mě ale tahle středověká pohádka moc neoslnila. 5/10
Matli
Matli
8 300 bodů
8
Na to, že je to německý film, tak je to hodně dobře natočené, bál jsem se na to i podívat, ale přítomnost Bena Kingsleyho mě přesvědčila. Určitě nic, co by tu už bylo, zajímavý scénář a hlavně 11té století jsem asi ještě v žádným filmu neviděl. Co víc dodat - líbilo. 77%
avenis
avenis
8 056 bodů
9
K čemu je film plný špíny, násilí a bolesti? Co lidem přinese kromě zhnusení a zkřivených tváří? Dívám se na to špinavé 11. století v teple svého domova se sklenkou vína v ruce a napadá mě, jaké nesmírné mám štěstí, že žiju právě dnes. A že to tam muselo nesmírně smrdět. A že prostředí, doba a okolnosti tvoří lidské charaktery. "A to tam všichni mluvili anglicky?" Otázal se zpoza své četby můj muž. "Myslím, že Rob naučil cizí řeči cestou na lodi, vždyť tam cestoval rok," odpověděla jsem mu. Podobně jsme vyřešili i další otázky. A tak film uplynul a asi se k němu už nevrátím. I když byl velmi dobře řemeslně natočen. (15.9.2019)
Pas
Pas
6 225 bodů
8.5
Velkolepý historický snímek, který je režisérsky skvěle zvládnutý. Jedna z nejlepších výprav, jaké jsem na velkém plátně za poslední roky viděl. Bavila mě atmosféra středověku z dosud málo zmapovaného pohledu ranhojiče. Skvělý Ben Kingsley v roli Ibn Sína, který svým vědeckým se oproštěním od náboženských dogmat předběhl dobu o několik století. Závěr filmu je hodně aktuální a k zamyšlení.
kubas369
4 086 bodů
6
Není to špatný ale zázrak se nekoná možná kdyby to dostal nějaký lepší scenarista, rejža vymačkal by s toho víc.
Zbyndex
Zbyndex
3 611 bodů
8
Velmi příjemný dobrodružný snímek. Až trochu nečekaně od německých tvůrců. Nicméně se mi to velmi líbilo, nevadila mi ani trochu delší stopáž, což většinou odsuzuji, ale tady mi těch 150 minut vůbec nekazilo dojem. Bylo to díky zajímavě se rozvíjejícímu příběhu s kontrastujícími destinacemi, kde se náš hrdina vyskytoval. Z Anglie až někam na Blízký východ, toto jsem sledoval se zaujetím. Herci jako Kingsley nebo Skarsgard jsou zárukou kvality, to jen dokazuje kvalitu celého filmu, jedno z překvapeních posledních dní. 80%.
VasaFlasa
VasaFlasa
2 827 bodů
8.5
Takhle to dopadne, když se němci už nemůžou dívat na americké velkofilmy. 150 minut se rozhodně nelekejte, protože utečou jako voda a nenudí.
marie-kolarova
marie-kolarova
2 823 bodů
8
Distributor obdařil Ranhojiče třemi přívlastky: historický, dobrodružný, dramatický. Ten třetí příliš neodpovídá. Ranhojič má totiž podstatně blíž ke kultivované pohádce pro dospělé. Což není nic nepřístojného. Obsahuje poselství, která platí stále. Zaslepenost a omezenost nás provází dějinami. Strach z otevření těla zemřelého za účelem pitvy ukazuje sílu tabu, které si lidé vystavěli, aniž by měli ochotu přemýšlet, zda je nezbytné. Lidsky pochopíme odpor proti místními tyranskému šáhovi, duchovní předák, který ho zradil, ovšem dosáhl jen toho, že hluboce ohnul hřbet před jiným vládcem. Ranhojič upoutává svoji bohatou výpravou a nádhernou vizuální stránkou, působivě zobrazující jak bohatou Persii, tak i nevlídnou a drsnou středověkou Anglii. A je doprovázený obdobně podmanivou hudbou. Přes poněkud delší stopáž nenudí, působí pozitivně a relaxačně. Solidní je v představení všech tří hlavních náboženství: křesťanství, židovství a islámu, není to problém učení těchto náboženství, ale lidí, kteří si je ohnou pro své potřeby. Celý způsob vyprávění je dosti kultivovaný, přesvědčivý je v místech, kde se jedná o vztahy mezi jednotlivými postavami, jejich přátelství, ale i osamělost a nelítostnost šáha. Milostná linie je o něco slabší kvůli laškování s červenou knihovnou.
alexik789
2 512 bodů
9
Naprostá spokojenost, avšak stopáž by mohla být kratší. Jinak výpravné a zábavné. Do kina určitě doporučuji.