Kód Enigmy

80%
Kód Enigmy

V zimě roku 1952 britská policie dostala hlášení o vloupání do domu profesora matematiky a kryptoanalytika Alana Turinga (Benedict Cumberbatch). Namísto pachatele tohoto zločinu však v poutech odvedli samotného Turinga, který byl obviněn ze sexuálních přestupků a čekal ho zničující soudní proces. Téměř nikdo ze zúčastněných nevěděl, že jde o válečného hrdinu, který se spolu s týmem podílel na prolomení kódu legendárního německého šifrovacího stroje Enigma. The Imitation Game vypráví příběh matematického génia, který díky svému úžasnému talentu pomohl zkrátit 2. světovou válku a zachránil tak tisíce lidských životů. (Forum Film CZ)




Brenan88
Brenan88
47 083 bodů
6
Slovo,které by tento film vystihlo je - Průměrný. Herci byli dobří a scénář byl určitě skvělý,ale celé to na mne působilo mdle a nezáživně. Přitom samotný příběh má výborný potenciál a historickou hloubku,kterou tvůrci bohužel nedokázali dostatečně využít.
Pete69
Pete69
29 308 bodů
7
Pěkný film natočený na základě skutečných událostí, aneb jak geniální mozky zkoušejí prolomit kódování Enigmy. Pár záběrů z války, otázka homosexuality a potíže inovátorů s tehdejší admiralitou. NA film se dobře kouká, ale rozhodně z něj nejsem extra unešený. 70%.
martin-mickey-stusak
martin-mickey-stusak
28 305 bodů
6
Byť název napovídá, nejedná se pouze o příběh o prolomení známého kódovacího přístroje, ale především o krušném životě člověka který to dokázal a to o kryptoanalytikovi Alanu Turingovi, kde byla, nevím proč, razantně zvýrazněna jeho sexuální orientace. Jedná se však o pouhopouhý filmový příběh a tak kdo o této události někdy něco četl, tak ví, že ve skutečnosti to celé bylo přeci jen krapet jinak. Období bádání nad přístrojem sice nese v tomto zpracování po dějové stránce něco zajímavého, ale je to tak roztažené, že to velice často nudí a budí nezájem sledovat, jak se to celé bude dál vyvíjet. Pomalé vyprávění sice napomáhá uměleckému dojmu, ale když to nemá žádnou živost a nějakou tu dramatičnost... Příběh je sice silný, ale prostě rapidně nezáživně zpracovaný. Chtělo by to i střihačské nůžky, neboť je to tímto i dost zbytečně dlouhé. Proč tak dlouho sledovat člověka jak s plnou vervou pracuje na odšifrování a jak se mu vedení a spolupracovníci neustále snaží podkopávat nohy. Snímek tedy není zase až tak veliká pecka, jaká mohla jistojistě být.


Dodatečné informace

Původní název:
The Imitation Game (více)
  • USA Kód Enigmy
  • USA The Imitation Game
Premiéra v ČR:
29. 1. 2015
Distributor:
Forum Film
Země původu:
USA, Velká Británie
Rozpočet:
14 mil. USD
Tržby:
233,56 mil. USD (celosvětově)
Čeština:
Kód Enigmy je dostupný s českým dabingem

Podobné


Powered byJustWatch