Normal

63%

Zajímavosti 12

  • Ještě před popravou vrah opakovaně žádal o masáže a manikérku.
  • Režisér Julius Ševčík schválil finální podobu filmové kopie v úterý 17. 3. a komentuje to slovy: „Byl to pro mě obrovsky úlevný okamžik, závěr velmi dlouhé postprodukční práce a velkého úsilí, které jsme do filmu vložili. Teď už se těším nejenom na reakce diváků, ale také na speciální promítání pro světové festivaly, o nichž ale z pověrčivosti zatím nemůžu nic víc prozradit...“
  • Natáčení začalo 2. dubna v Praze, což je lehce symbolické, protože předchozí Ševčíkův snímek Restart se odehrával na 1. dubna.
  • Z historie: Petr Kurten (Peter Kürten), kterého ve filmu Normal ztvární Milan Kňažko, byl jedním z největších masových vrahů všech dob. Přezdívali mu düsseldorfský netvor nebo satanův sluha. Na kontě měl nejméně 48 zločinů v Československu a Německu. Důležitou roli při pátrání po nesmírně inteligentním vrahovi sehrála i Češka Marie Budlichová, která Kurtenův útok jako zázrakem přežila. Masový vrah se narodil 26. května 1883 do rodiny se třinácti dětmi, žijící v krušných podmínkách. Jak se později ukázalo, vraždil Kurten už v chlapeckém věku jako devítiletý na třídním výletě. Byl několikrát zatčen za loupeže a žhářství, poprvé seděl ve svých patnácti. Později se přestěhoval do Düsseldorfu, kde po nějaký čas sekal latinu a oženil se, ale v únoru r. 1929 tu propuklo jeho vražedné běsnění. Düsseldorfský děs odstartoval přepadením padesátileté ženy, které Kurten zasadil 24 bodných ran malými nůžkami. Oběť zachránil náhodný kolemjdoucí. Jen o pár dní později bylo nedaleko od místa prvního útoku nalezeno zohavené (a podpálené) tělo malého děvčátka. Další útok mířil vzápětí na pětačtyřicetiletého opilého muže... Dobový tisk rozpoutal svými divokými spekulacemi hotové šílenství, které rozdmýchal další útoky, mezi nimi škrcení šestnáctileté dívky, útok nožem na mladou vdanou ženu, pobodání mileneckého páru na lavičce a další. Žádná z obětí (některé přežily) však nebyla schopná policii útočníka popsat. Do 15. října 1929 policie evidovala už 46 pokusů o vraždu. Na služebny chodily tisíce udání, pátralo se v Německu, Československu, Holandsku i Polsku. Policii přišlo celkem 2650 udání a na 130 000 dopisů. Až v květnu 1930 vše rozetnula jednadvacetiletá Češka Marie Budlichová, kterou Kurten přepadl a ona unikla. Její informace případ rozhodly. Výjimečně inteligentní vrah byl nakonec obžalován z 48 zločinů, z toho devíti vražd dokonaných, patnácti pokusů o vraždu a dalších deliktů. Na konci monstrózního procesu byl Kurten odsouzen k devítinásobnému trestu smrti! Ještě před popravou vrah opakovaně žádal o masáže a manikérku.
  • Legendární masový vrah Petr Kurten působil na území Německa a České republiky mezi lety 1903 a 1931.
  • Scénář filmu Normal vznikl na základě jeho případu a poznámek Kurtenova osobního psychiatra.
  • Dagmar Havlová se před filmovou kameru vrátila téměř po patnácti letech.
  • Točilo se vesměs v Praze, v Makedonii a několik dní také v Hamburku.
  • Ševčík byl od počátku rozhodnutý, že v roli manželky obviněného vraha chce mít právě Dagmar Havlovou. Uprostřed natáčení přiznal, že vlastně ani neví, jakou herečku by obsadil v případě, kdyby ho Havlová odmítla.
  • Podle režisérových slov jde o snímek „jaký v Česku dlouho nevznikl, film v nové české kinematografii opravdu přelomový“ a přirovnává ho k filmům jako Spalovač mrtvol či Ucho.
  • Mexický kameraman Antonio Riestra (filmy Frida, Amores Perros) s režisérem Ševčíkem prostudovali řadu dobových fotografií a filmů, aby se inspirovali pro vizuální styl filmu.
  • Rozpočet filmu se vyšplhal na necelých 40 miliónů korun.