Normal

63%

Komentáře a recenze 18

Dle počtu bodů
hanys_
hanys_
18 771 bodů
8
Trailer nalákal a film rozhodně nezklamal. Podmanivým vizuálem vytvořena ponurejší atmosféra než v Maxi Paynovi, k tomu zní výtečná Muchowova hudba - to všechno v nejvíc nečesky působícím filmu jaký jsem kdy viděl. Neříkám, že to je nejlepší český film milénia. Ale v té záplavě různých krokodýlů a dalších troškařin, je tohle přímo dar z nebes. A jen doufám, že finanční neúspěch Ševčíka neodradí točit podobné filmy. 7/10
jay.lee
jay.lee
7 487 bodů
8
Ne úplně NORMÁLNÍ český film...Dokonalá vizuální stránka!!!! Excelentní Kňažko!!
kOCOUR
kOCOUR
7 093 bodů
6
Umělecká lyrika vetkaná do šestákové detektivky vetkané do divadelních prken. Ševčík se ukájí filtry i detaily na své hrdiny, ale sdělení se mu rozutíkávají na všechny strany. Působivé fragmenty, ale jako celek jakoby podivně prázdné a obávám se, že za dva měsíce si na Normal nikdo ani nevzpomene. Dopadlo to tedy jako Restart, akorát to stálo nepoměrně víc peněz.
Petrson
Petrson
4 166 bodů
6
Formálně zajímavé, kamera,hudba, zvuk.... to vše výborné, jen myšlenka, která by šla odvyprávět v krátké povídce je z mého pohledu rozvleklá a nedostala se dostatečně pod kůži. Chvílemi klipové, či "reklamní", záběry a pasáže se jeví jako konstrukce, abychom zjistili, co je a není normální. Příliš bombastická kampaň, grafika a upoutávka pro "malý" film.
Kamil Fila
Kamil Fila
4 111 bodů
8
Pokud čekáte český blockbuster, jste na špatné adrese. Tento film zcela jasně vychází z poetiky německého expresionismu a používá také prostředky francouzského impresionismu. Není to tedy supermoderní cool film, ale velice koncentrovaný odkaz k "němé" éře kinematografie. (Zároveň skvěle pracuje i se zvukem.) _______ Proto se tu taky většina postav pohybuje v jakési osobní bublině, kdy pro ně jako by neexistuje vnější svět - odsud ten úžasný dojem nereálnosti. Styl tu má vlastní výpovědní hodnotu a říká nám cosi o prostorové izolaci postav, rozplývání kontur mezi dobrem a zlem atd. (Když si čtu pořád dokola věty o "dominanci formy nad obsahem", jímá mě smutek z nepochopení toho, že filmová forma má sama o sobě dost významů.) ______ Pokud Normal v něčem připomíná klip, tak možná nějaké Dresden Dolls a spol. navazující na poetiku kabaretu Výmarské republiky. Doporučená četba: Siegfried Kracauer - Od Caligariho k Hitlerovi. Doporučený film (nepřekonatelný vzor): "M" (Fritz Lang). Rozhodně nejpůsobivější český art thriller od Spalovače mrtvol. __________ Výrazně pozitivní hodnocení vychází z prvního dojmu po dvou zhlédnutích krátce po sobě. S odstupem trochu bledne. (Můžu taky potvrdit, že první zhlédnutí tak dobrý dojem nevytváří a většina zdejších hodnocení bohužel vychází jen z něj.) _____________ Normal se určitě stane dobrým důkazním materiálem při zkoumání, jak dnes lidé podléhají reklamě, vytvářejí si falešná očekávání a neumějí se pak srovnat se samotným dílem.
Hare77
Hare77
2 051 bodů
5
Formálně normální...
lukas
lukas
1 523 bodů
7.7
Každý režisér má právo vést film po svém; nemusí jít o strhující propletenec vztahů, jakým byl například Crash. Je jen na divákovi, jestli přistoupí na režisérovu hru. Ševčíkův "svět" si na těch 100 minut získal mou pozornost. Nejen audiovizuálním zpracováním, ale i kvůli reflexi jak blízko-daleko jsme tomu pokušení změnit se v objekt hodný odsouzení. Mediální a reklamní kampaň nicméně filmu jako takovému posloužila medvědí službou, za první "premiérový" víkend jen 14 400 diváků...
sek
427 bodů
4
Pokud by to celé mělo dvacet minut, křičel bych BRAVO! Pokud by to byla prvotina, opravdu HODNĚ bych se těšil na druhý film. Nic z toho ale neplatí, bohužel. Film jakoby se režisérovi rozpadl pod rukama (např. zoufale osamocená a prostorem zcela nepochopitelně vlající postava představovaná Dagmar Havlovou), což se snaží všemožně maskovat: opakuje stokrát řečené, zpomaluje, zrychluje, s esteticky vytříbeným obrazem, zvukem i zajímavými formálními nápady, ale pořád dokolo, zas a zas, jako kolovrátek. Když kolovrátek po sto minutách konečně dovrzal, docela se mi ulevilo. Jak snadné je přecenit snímek jenom kvůli tomu, že je jiný než většina ostatní české produkce.