Tři životy

59%
Tři životy
Tři životy

Zkušení autoři Věra a Václav Šaškovi se při psaní pohádky Tři životy nechali inspirovat na jedné straně klasickým odkazem Boženy Němcové a na straně druhé moderními dobrodružnými příběhy s fantazijními prvky, které jsou u současných dětí, ale nejen u nich, v nebývalé oblibě. Když si připočteme, že se režie ujal citlivý a velice disponovaný režisér Jiří Strach, máme se nepochybně na co těšit. O čem pohádka je? Inu, to se jednoho dne tři vojenští zběhové na útěku ukryjí ve zřícenině kdysi mocného hradu. Vejdou dovnitř a vida: uprostřed největšího sálu stojí dlouhý stůl a na tom stole je spousta vybraných pokrmů. Hladoví vojáci nejdřív strnou, ale potom se rozzáří a hrnou se ke stolu. To už sem ale vchází tři dívky, tváře sice zakryté, ale i tak je zřejmé, že jsou nesmírně krásné. Dívky vojákům nabídnou, že můžou na hradě v pohodlí a dostatku, ale hlavně v bezpečí klidně zůstat, splní-li ovšem jednu podmínku, jeden úkol. Proč ne, říkají si vojáci, a když si poslechnou, jak snadný úkol jim dívky připravily, nerozhodují se ani okamžik a podmínku přijímají. Jaký je to úkol? Strávit s dívkami jednu jedinou noc a během ní jejich závoj ani o kousíček nepoodhalit, ani prstem se jich nedotknout... Noc uplyne a ráno se dva z vojáků proměnili ve vlky. Takový byl trest za nesplnění podmínky. Ukázalo se, že nebyla zdaleka snadná a že ji dokázal splnit jenom Jakub, který tím také jednu z princezen vysvobodil. Ta mu za to dá odměnu - sokolí pírko. Není to samozřejmě pírko obyčejné, ukrývá tři životy a je jen na Jakubovi, jak s nimi naloží. Jakub opustí hrad, putuje krajem, zamiluje se do kovářovy dcery Anny a seznámí se s Vítkem, kterému zachrání život. Teď už mu tedy v pírku zbývají jenom dva životy... A jak to bylo dál? To už bychom asi prozrazovali příliš. Snad jen naznačíme, že do hry vstoupí švihácký poručík s uhrančivýma očima, který navíc zná síly, které zbavují lidi schopnosti jednat tak, jak chtějí a svobodně se rozhodovat. Jestliže každá pohádka dospěje ke šťastnému konci, věřme, že tahle nebude výjimkou. I když...ona to vlastně, jak jsme si řekli, tak úplně pohádka není. A tak nás čeká ještě hodně napětí a obav o to, aby i tentokrát dobro zvítězilo. Určitě pomůže, když budeme všichni držet Aničce a Jakubovi palce. A navíc - Jakub má přece to kouzelné sokolí pírko a v něm mu zbývají pořád ještě dva životy. Uznejte, že když se tohle všechno spojí, tak to není vůbec malý vklad...




Brenan88
Brenan88
47 088 bodů
2
To bylo tenkrát,když Dyk ještě nebyl Dick. Typická pohádka pro TV,takže nudná blbost. Od Jiřího Stracha bych prostě čekal něco lepšího,ale za to vlastně ani nemůže. On jen točil to co mu bylo předloženo a v tomto případě to se scénářem nemělo nic společného.
Psisko59
Psisko59
32 827 bodů
4
Snad nejméně vydařený pohádkový příběh režisérsky zpracovaný Jiřím Strachem - na vině je poněkud předimenzovaný scénář zkušených scénáristů manželů Šaškových. Méně bývá více - chtělo to nechat větší díl z původní pohádkové předlohy Boženy Němcové (akcent na ovlivnění psychiky pomocí drog je častý, ale Němcová ho popsala skvěle - lépe zpracováno v pohádce Zlaté kapradí). Dvojice přátel (Cíl - Dyk) obsazena výborně, sestry Molnárovy ničím nezaujaly.
Pete69
Pete69
29 761 bodů
5.5
Celkem drsná pohádka připomínající spíše historické drama. Vojta Dyk působí přirozeně v jeho Anička pořád vidím inteligentní sekretářku z Kamerunu a nešlo se mi toho dojmu zbavit. Jinak je to dobrá pohádka bez nablýskaných kostýmů a s jednoduchým dějem. Dobré.

Dodatečné informace

Původní název:
Tri zivoty (více)
  • Česká republika Tři životy
  • Česká republika Tri zivoty
  • Česká republika Three Lives
  • Česká republika Tri životy
Premiéra v ČR:
24. 12. 2007
Země původu:
Česká republika, Česká republika
Čeština:
Tři životy je dostupný s českými titulky
Ocenění:
Žádná ocenění

Půjčení nebo nákup