Ve stínu

74%

Komentáře a recenze 48

Dle počtu bodů
Brenan88
Brenan88
47 088 bodů
7.5
Jednou za čas česká filmografie vydá ze svých útrob skvělý film a v tomto případě se jedná o počin Ve stínu. Popravdě,když jsem prvně spatřil informace o tomto filmu a počet kladných recenzí,tak jsem si v duchu říkal,bože to bude zas jednou prasečina stvořená pro rádoby kritiky,ale jsem rád že jsem se pletl. Ve stínu je skvělá dobová kriminálka v čele s Ivanem Trojanem a Sebastianem Kochem.
xxmartinxx
xxmartinxx
22 280 bodů
4
Nepamatuju si, kdy naposledy jsem viděl tak schematickou kriminálku, v níž vyšetřování probíhá tak primitivně klišovitým způsobem, že i trafikové paperbacky nabízejí oproti tomu brilantní rozbor situace. To není přehánění, je to opravdu extrémně hloupé - na úrovni pověstné ztracené kytky z klopy, která zavařovala gentlemanům ve dvacátých letech. Samotná pointa je svou tupostí skutečně smrtící. Scénář je naprosté zoufalství a fušeřina, Epsteina by už konečně měl někdo odpojit, protože zatímco takový Signál byl zoufalý projekt ze své podstaty, tady scénář zabijí slušný potenciál. A nechoďte na mě s tím, že "je to kriminálka jen zčásti, takže její nesmyslnost není na škodu"... I kdyby osobní rovina fungovala (což nefunguje), stále nejde ignorovat tu ignoranci vůči žánru i divákům. SPOILER: Ten film nefunguje ze své podstaty. Zaobírá se (podobně jako třeba v tomto ohledu o nejeden řád lepší Hořící keř) dilematem hrdiny, který nezíská mnoho, ale stojí si za svým, nebo zbabělce, který může přežít a neublíží svým blízkým. Jenže Trojan nakonec objeví způsob jak "vyhrát", aniž by se přímo ohrozil, když kulku svěří hodnému nacistovi. Že se pak jde dát zabít od STB, je naprosto nesmyslné a dělá to z něj idiota, co zničil sebe i svou rodinu jen kvůli samotnému gestu, ačkoliv vlastně už dávno dosáhl svého. Pokud teda film měl být poctou hrdinům, kteří bojovali proti komunismu stůj co stůj, tak teda fakt díky - protože ve skutečnosti z nich dělá v gestech se utápějící debily.
hanys_
hanys_
18 771 bodů
6
Snad se tvůrci neurazí, ale Ve stínu mi přišlo jen jako takový lepší televizní detektivní retropříběh s fantastickým Kochem a Trojanem. I toho "detektivní" se celkem bojím použít, protože jako detektivka to ani vlastně za moc nestojí. Závěrečný záběr kamery na facku. 5.5/10
Sheldon
Sheldon
16 059 bodů
8.5
Musím říct, že s odstupem času se mi tento film líbil víc, než napoprvé v kině. Výborná je atmosféra hrozby měnové reformy, méně je pro mě uvěřitelná linka sionistického spiknutí a v rámci noirového žánru postrádám trochu víc klasické akce, jeden pěstní souboj na dvorku je málo, ne jen vycizelovaného výtvarna a osudové hudby, ačkoli to samozřejmě skvěle funguje. Každopádně je to Ondříčkův suverénně nejlepší film.
lamps
lamps
15 156 bodů
8
Velmi solidní. Atmosféra je výborná, temná a depresivní, a zásluhou perfektních kulis a interiérů jsou napjatá 50. léta v každém záběru doslova hmatatelná. Příběh se sice odvíjí jako řada klasických kriminálek a vlastně nemůže ničím překvapit, ale filmařsky je všechno zvládnuto téměř bez chybičky- od kamery, zmíněné "deštivé" atmosféry, návaznosti všech zvratů až po výtečné herecké výkony. Ivan Trojan exceluje, potvrzuje pověst nejlepšího českého herce současnosti a na jeho procítěném výkonu stojí velká část snímku. Něco podobného se dá ale z pohledu německého diváka říci i o Sebastianu Kochovi, jehož major Zenke toho sice tolik nenamluví, ale charisma má na rozdávání. Vyložená lahůdka to není, na to je příběh pořád hodně okleštěný a málo emocionální, ale moje hrdost na českou filmovou tvorbu se po dlouhé době alespoň značně oprášila...
hrumsrt
hrumsrt
9 284 bodů
9
Že tohle je dílo Samotáře pana Ondříčka? .. Perfektní práce! Herecký koncert v podání Ivana Trojana, který vlastně předvádí pořád to samé, ale tady v téhle době a atmosféře 50. let, jakoby sem patřil. Jako pracovní název filmu bych zvolil Pravda vítězí, což by dodalo patřičný nádech ironie... No ten závěr? Hmm! Nejlepší český film za hodně dlouhou dobu! 90%
JosefTomas
JosefTomas
9 025 bodů
7
Po technické stránce nejde ani moc remcat. Velmi vydařená kamera dokáže člověka okouzlit tíživou atmosférou a hudba taky dokáže pěkně pohladit uši. Jen mi přijde, že je to v jistých momentech příliš zahleděné samo do sebe. Prezentuje se tu opět špatnost a nekalost režimu (protože když už má být film velký, tak potřebuje nějaké skutečné události, jinak nemá šanci), což už mi přijde spíš jako z nouze ctnost a neschopnost vymyslet něco vlastního. Jedná se ale o subjektivní názor, tudíž to do hodnocení nepočítám. Jistá výtka musí padnout na scénář. Snaha docílit neo-noir filmu tady moc nefunguje (pokud se o něco takové tvůrci snažili) a Ivan Trojan spíš zmateně pobíhá a v jistých momentech, má víc kliku, než fištrón. Je to škoda, protože herecké obsazení je skvost a s trochu propracovanějším scénářem by z toho mohlo být něco víc. Takhle z toho zůstává trochu tupější kriminálka s naivní hlavní postavou, který se snaží být jak detektiv z amerických filmů 50. let minulého století, ale zkrátka se k tomu neblíží ani o píď.
avenis
avenis
8 061 bodů
10
Až bude někdo zase skučet nad dnešní "zatracenou" dobou a litovat se, jak se mu špatně žije, pošlete jej na film Davida Ondříčka "Ve stínu". Jen absolutní ignorant a nebo otrlý a ortodoxní nadávač nepřipustí, že doba byla zlá, nesrovnatelně více zlá než je dnes. Tento film (a některé další) by se měly zařadit do školních osnov a nahradit glorifikované hrdinské eposy o husitech a jiných devastujících hnutích našeho národa. Svět opanoval člověk a vyvinul se do mnoha podob a kultur. Prapůvodní instinkt zabít pro jídlo a pro právo na samice se přetransformoval do práva silnějšího zabít pro cokoliv. Skláním se před všemi, kdo se na filmu podíleli. Poutavě a pravdivě napsaný scénář, výborně vybraní představitelé postav, skvěle režijně vedení, absolutně perfektní exteriéry (proboha, kde jsou ještě tak zanedbané baráky???) a dokonale vybrané rekvizity, kostýmy a líčení. Až na jediný ohrnutý límeček, který v následujícím záběru už ohrnutý nebyl, jsem nezaznamenala nic, co by mě vytrhlo z děje. Václavák z kočičích hlav, pryskyřičná či jaká madla u lítaček, pavlačové byty, otevřené tramvaje, starodávný porcelán, petrolejky, domovní prádelna... pro někoho vintage nostalgie, v tomto filmu krutá realita těžkého života v počátcích socialismu. (22.7.2021)
Jana Květoňová
Jana Květoňová
7 011 bodů
4.5
Česká detektivka noir, kamera, kostýmy, celková atmosféra, to všechno výborné, Ivan Trojan skvělý jako vždy, ale nezaznamenala jsem přesně, kdo, co, jak a proč. Místy jsem se ztrácela, dějová linka zbytečně složitá, nepřehledná, nejasně odvyprávěná. Dočetla jsem se někde, že existovalo snad 17 verzí scénáře. Tak nevím, ale každopádně nebyla vybrána nejspíš ta verze nejlepší! Různé uváděné nepřesnosti jako kšandy, které tam jednou jsou a pak zase hned nejsou, stožáry elektrického vedení na karlínském železničním viaduktu, přičemž elektrizace mostu byla provedena až v šedesátých letech, to by mi ani zas tak nevadilo, ale to, že jsem často úplně "ztratila nit" a špatně jsem se v ději orientovala, je nejpodstatnější a zjistila jsem, že jsem nebyla zdaleka sama! Dále pak mám ráda filmovou hudbu, však jsem vystudovaná muzikoložka, ale tady ta hudba byla vyloženě vtíravá, měla podtrhnout tu šedivou atmosféru padesátých let, jenže bylo jí nadpříliš a pak už vyloženě (alespoň mě) obtěžovala!!! A kolikže těch cigaret vykouřil Ivan Trojan během natáčení? Může mi to být sice srdečně jedno, ale ty zdlouhavé záběry na vytažení cigarety (půlku občas zahodí), její zapálení, potáhnutí z cigarety, vypuštění cigaretového kouře, típnutí cigarety po několika vteřinách, ..., no, nevím. V dnešní době, kdy se proti kuřáctví tak brojí ... Nebo to mělo znamenat, že v padesátých letech, aby se člověk nedostal do blázince, musel kouřit jednu za druhou?!! I přesto, že film dostal Českého lva jistě především za svou "politickou angažovanost", nemusím už více tento film s cigaretovým odérem a českým Columbem v baloňáku vidět!
Pas
Pas
6 225 bodů
2.5
Tak tohle se nepovedlo.Snímek má sice atmosféru 50 let i kulisy jsou perfektní ale tím pozitiva končí.Pokud si někdo myslí, že v SNB mohli ještě v 50. tých letech pracovat lidé s názory a postoji jako má ve snímku hlavní hrdina pak je utopista. Pověřit šéfa pražské kriminálky aby osobně provedl nějakou loupež může jen scénarista v Bohnicích...Ovšem trojitý agent , jenž je nejdřív u nacistů pak u sovětů a ve finále míří CIA dělá z celého filmu nejapnou parodii své doby. Trojan je zde tradičně kvalitní ale s takto napsaným scénařem je to boj s větrnými mlýny.