Ve stínu

74%
Ve stínu
Československo, rok 1953. Kapitán Hakl vyšetřuje krádež v klenotnictví. Z běžné vloupačky se ale vlivem zákulisních intrik státní bezpečnosti začíná stávat politická kauza. Ta má odvrátit pozornost od mnohem významnějších událostí, které komunistická diktatura chystá na své občany. Haklův případ přebírá major Zenke, policejní specialista na židovskou tematiku z Německé demokratické republiky. Zenkeho pátrání po ukradeném zlatě vede ke zjištění, že mělo sloužit židovské obci k "financování podpory sionistického terorismu". Kapitán Hakl o tom zdaleka není přesvědčen, jeho kriminalistické instinkty mu říkají něco docela jiného, proto se rozhodne pátrat na vlastní pěst. Může ovšem jediný spravedlivý obstát v boji s dokonale organizovanou tajnou policií? Protivník je silný a Hakl záhy zjišťuje, že nemůže věřit nikomu a ničemu. Každý má svůj stín, své slabé místo, svou minulost, což může z hrdinů učinit viníky a z viníků hrdiny.



Recenze: Ve stínu

Kinobox.cz
70%

Nové Životy těch druhých (2006) se nekonají. Vinou také proto, že Ve stínu prostě nemá podobný "přesah". Kapitán Hakl v podání Ivana Trojana je, co se hereckého ztvárnění týče, uvěřitelný na sto procent. Scenáristé mu ovšem měli napsat propracovanější text. To i ten na první pohled roztrživý Emil v podání Marka Daniela v Protektoru (2009) je ve výsledku méně naivní než Hakl. Ten ještě v roce 1953 coby de facto prorežimní kapitán bezpečnosti netuší, čeho všeho je StB schopna.


Brenan88
Brenan88
47 089 bodů
7.5
Jednou za čas česká filmografie vydá ze svých útrob skvělý film a v tomto případě se jedná o počin Ve stínu. Popravdě,když jsem prvně spatřil informace o tomto filmu a počet kladných recenzí,tak jsem si v duchu říkal,bože to bude zas jednou prasečina stvořená pro rádoby kritiky,ale jsem rád že jsem se pletl. Ve stínu je skvělá dobová kriminálka v čele s Ivanem Trojanem a Sebastianem Kochem.
xxmartinxx
xxmartinxx
22 280 bodů
4
Nepamatuju si, kdy naposledy jsem viděl tak schematickou kriminálku, v níž vyšetřování probíhá tak primitivně klišovitým způsobem, že i trafikové paperbacky nabízejí oproti tomu brilantní rozbor situace. To není přehánění, je to opravdu extrémně hloupé - na úrovni pověstné ztracené kytky z klopy, která zavařovala gentlemanům ve dvacátých letech. Samotná pointa je svou tupostí skutečně smrtící. Scénář je naprosté zoufalství a fušeřina, Epsteina by už konečně měl někdo odpojit, protože zatímco takový Signál byl zoufalý projekt ze své podstaty, tady scénář zabijí slušný potenciál. A nechoďte na mě s tím, že "je to kriminálka jen zčásti, takže její nesmyslnost není na škodu"... I kdyby osobní rovina fungovala (což nefunguje), stále nejde ignorovat tu ignoranci vůči žánru i divákům. SPOILER: Ten film nefunguje ze své podstaty. Zaobírá se (podobně jako třeba v tomto ohledu o nejeden řád lepší Hořící keř) dilematem hrdiny, který nezíská mnoho, ale stojí si za svým, nebo zbabělce, který může přežít a neublíží svým blízkým. Jenže Trojan nakonec objeví způsob jak "vyhrát", aniž by se přímo ohrozil, když kulku svěří hodnému nacistovi. Že se pak jde dát zabít od STB, je naprosto nesmyslné a dělá to z něj idiota, co zničil sebe i svou rodinu jen kvůli samotnému gestu, ačkoliv vlastně už dávno dosáhl svého. Pokud teda film měl být poctou hrdinům, kteří bojovali proti komunismu stůj co stůj, tak teda fakt díky - protože ve skutečnosti z nich dělá v gestech se utápějící debily.
hanys_
hanys_
18 771 bodů
6
Snad se tvůrci neurazí, ale Ve stínu mi přišlo jen jako takový lepší televizní detektivní retropříběh s fantastickým Kochem a Trojanem. I toho "detektivní" se celkem bojím použít, protože jako detektivka to ani vlastně za moc nestojí. Závěrečný záběr kamery na facku. 5.5/10

Dodatečné informace

Původní název:
Ve stínu (více)
  • Slovensko Ve stínu
  • Slovensko In The Shadows
Premiéra v ČR:
13. 9. 2012
Distributor:
Falcon
Země původu:
Slovensko, Izrael, Slovenská republika, Polsko, Česká republika
Přístupnost:
12+

Podobné


Powered byJustWatch