Karamazovi

78%

Komentáře a recenze 31

Dle počtu bodů
Brenan88
Brenan88
47 083 bodů
7
Nejsem zrovna milovník divadla a tak jsou mé dojmy trochu zkreslené. Každý kdo má k divadlu nějaký vztah,tak bude určitě nadšený. Karamazovi mne bavily hlavně díky výborným hereckým výkonům v čele s Trojanem. Prostředí bylo působivé,ale to je tak vlastně vše co si z filmu odnáším.
Pete69
Pete69
29 372 bodů
7
Na naše poměry slušný film. Hlavní linka je vlastně divadelní příbeh o Karamazových. Příběh je dosti nesourodý a nemůžu proto hodnotit extra vysoko. Je to prakticky divadelní hra a dobře zahraná divadelní hra propletena s reálným životem herců, což nechápu, protože tam jen jeden herec řeší, že musí do Prahy a k tomu se přidal Polský údržbář, kterému zemřelo dítě. Je to smutné, kvalitně zahrané, ale celkově to působí prostě nesourodě.
xxmartinxx
xxmartinxx
22 268 bodů
8
Stačilo málo, abychom tu měli své české Dogville. Místy to ale moc přebíhá k manýře a "hláškování" Dostojevského bez nějakého kontextu. Rozhodně ale pozitivně ambiciózní a příjemně sebejisté.
hanys_
hanys_
18 771 bodů
8
Jako reklama na Dejvické divadlo to funguje bezvadně :) Herci odvádějí opravdu maximum a ve spojení s netradičními kulisami a na české poměry neuvěřitelně silnou hudbou, se z Karamazů stává skvělé ??divadelní?? představení. Ta vedlejší dějová linie s dělníkem a jeho dítětem je ale docela podivná a mně osobně tady trošku vadila. Nicméně - pořád je to těžký nadprůměr a Zelenka jenom potvrzuje status možná nejoriginálnějšího tuzemského filmaře. 8/10
Fingon
16 886 bodů
8
Příběh filmu, který rámuje samotný divadelní kus inscenovaný v atypických podmínkách slévačské nebo jaké haly a speciálně motiv zemřelého dítětě mě z nějakého důvodu silně iritoval a v tom momentě pro mně film ztrácel spád. Působil na mně jako jen takové cosi přilepené, aby v tom mohli hrát i poláci, když už je to jednou ta koprodukce... Předvedení samotné hry je dle mého fenomenální (i když jsem Bratry Karamazovy nikdy nečetl) a kamera s hudbou drží s výkony herců krok velmi dobře. Takže - nebýt té jediné výtky, mohlo by to být zasloužených pět hvězdiček, i tak je to s největší pravděpodobností nejlepší český film roku 2008.
Sheldon
Sheldon
16 059 bodů
8.5
Film Karamazovi je další režisérský počin především úspěšného scenáristy Petra Zelenky. Za všechny je režisérem mystifikace Mňága – Happy End, bizarní povídkové komedie Knoflíkáři, další mystifikace Rok ďábla a dramatizace vlastní divadelní hry Příběhy obyčejného šílenství. Nutno podotknout, že je rovněž autorem scénáře. Jako scenárista se asi nejvýznamněji zapsal do povědomí generace dnešních třicátníků generační tragikomedií Samotáři, která v době nezájmu o český film nalákala do kina přes půl milionu diváků. Na každém filmu se však dá najít něco, co by se mu dalo vytknout, u tohoto snímku je to mírná ztráta tempa ve dvou třetinách filmu, trapná epizoda s epileptickým modrým mončičákem jako Dostojevským, někdy až přílišné tlačení na pilu a závěrečný obraz, který je všechno jen ne důstojným vyvrcholením filmu. Ale celkový dojem mám pořád dobrý:-)
hrumsrt
hrumsrt
9 188 bodů
6
Už pomalu můžete počítat, že Petr Zelenka natočí zase něco kapacitně trošku jinde než je tradiční český divák schopen pojmout. Ale jak je teda možné, že se mu už tolikrát povedlo vrchovatě uspokojit jak masy tak kritickou obec... Právě v tomhle tkví jeho scénáristické kouzlo, že dokáže svůj kousek naplnit v obou těhle rovinách, kdy jiní zvolávají jak buranská zábava to je a druzí v tom spatřují všelijakou symboliku a cosi víc.. Ruský realismus je dost možná vrcholné období ruské inteligence a skutečně část dějin, kdy na té jejich Sibiři jasně předběhli svoji dobu a i když někdy není jednoduché jasně říct, kde začíná romantismus a kde realismus, tak s jistotou platí, že Fjodor Michajlovič Dostojevskij je právě nejvýznamnější představitel pozdějšího proudu.. A právě mezi jeho neslavnější díla platí třeba psychologické drama Zločin a trest anebo právě sociální román Bratři Karamazovi.. Dnes asi nebude ruská literatura tolik populární vzhledem k politické mapě světa, ale určitě svým způsobem stojí za námahu, když tehdy šlo o docela inteligentní kritiku a ruská literatura byla pro českého chudáčka v rakouském područí vrchol vzdělanosti.. Avšak osobně pro mě ruská literatura začíná a končí tak možná Revizorem.. A jak si Karamazovi uchopil Zelenka, tak není překvapením, že nejde o ledajakou adaptaci, když samotné přenesení jedna ku jedné by asi bylo režisérovým mrháním.. V prostorách jedné polské ocelárny tak ožívá divadelní adaptace téhle slavné knihy, která jak se ukáže dokáže být aktuální i 100 let po vydání.. Nabitý herecký ansámbl podle očekávání táhne Ivan Trojan, kterému je tentokrát rovným kolegou David Novotný, jenž předvádí možná svůj herecký vrchol na poli filmu. Avšak tihle dva jsou tak výrazní, že zpětně zbytek hvězdného obsazení nezanechává srovnatelný dojem... V filmové podobě jste skoro dvě hodiny v zajetí chladného prostředí a ještě mrazivějšího příběhu. Zrovna u mě to ale taková paráda není a i když mě herecké výkony několikrát skoro očarovaly, nejsem schopný do příběhu více proniknout a dokola přemítám nad smyslem, proč to sledujeme v dnešním hávu.. A pak to přijde, pokus propojit století starý román s dnešní dobou a ukázat jeho nadčasovost. Ale ani tentokrát to není dostačující a naopak mě to utvrzuje v obyčejnosti celého díla. Možná jestli by to bez tohohle naroubování na současné osudy nefungovalo více a divákovi by zbyl prostor pro vlastní interpretaci.. Není to tak ve výsledku věrná adaptace, ani povedená moderní aktualizace a zůstává to někde na rozcestí.. Ale možná poprvé, kdy herci hrající herce nepůsobí trapně. Nakonec ale představa, že bych třeba musel tu devítisetstránkovou knížku někdy číst je nesrovnatelně děsivější než cokoli, co mi tahle experimentální tvorba může připravit.. Takové divadlo, kde si pauzy dávám sám. 60%
JosefTomas
JosefTomas
9 025 bodů
9
Zelenka překvapuje. Dokáže spojit dvě skoro neslučitelná média, divadlo a film, do jednoho, aniž by se navzájem rušilo. Dokáže z herců dostat to, co by z nich jiní ani dostat neuměli. Dokáže přebíhat mezi tím vším, chytře vypointovat záběry a ještě k tomu nahlédnout do zákulisí herecké branže. Tleskám, protože nikomu jinému se nedaří v dnešní době dělat to, co jemu. A hudba je mimochodem absolutní špička.
Tom Hardy
Tom Hardy
8 339 bodů
10
Tleskám Zelenkovi za to, že maže hranici mezi českým a světovým filmem. Že dává šanci zatraceným hercům, nebojí se na omezeném prostoru rozehrát velkolepou hru a originálním způsobem kombinuje divadlo, film a skutečný život herců. Herci jsou fantastičtí, soundtrack také a ten zvolený chladný prostor, jenž je dokonalým kontrastem k živočišnému podání herců, to je něco, co se bude (nejen) na domácím rybníčku v adaptaci divadelních her těžko překonávat. „Bude jako Bůh, a všechno mu bude dovoleno!“ Ještě cítím to mrazení...
Matli
Matli
8 300 bodů
4
Herecké výkony jsou úctihodné od všech herců, to každopádně a nápad na scénář taky zajímavej, ale jinak mě to nijak neobohatilo. 38%