Tajnosti

70%

Komentáře a recenze 8

Dle počtu bodů
avenis
avenis
8 145 bodů
5
ART! ... to musí být jedině Art. Tohle slovo pro mě znamená (v souvislosti s filmem), že cokoliv, co normální člověk považuje za bláznivé, je v tomto případě obdivuhodně krásné, hodno zamyšlení a prostě... tomu vy nerozumíte...:) Já nevím, filmové školy nemám, ale když mám co dělat, abych dialogům rozuměla, protože herci "šuchlají" a sotva otvírají hubu, dost mě to se*e. Ivu Bittovou mám ráda, je to brňanda jako já, ale tady se mi na ní líbilo jen to bleděmodré oblečení. Rodena bych shodila z přídě toho jeho lodního baráku. A zbytek lidí... no, dobře, dyť sou to Pražácííí... Ale vážně, žena má vědět, co chce. Tímto filmem Alice Nellis ženám moc nepomohla. Sama je totiž taková rozháraná a její filmy podle toho vypadají. (4.11.2020)
kOCOUR
kOCOUR
7 093 bodů
8
Upřímný film o malých věcech a člověku ve své nedokonalosti. Fyzický přístup k postavám, přeříkávání v dialozích, šepot - to všechno dělá z Tajností "sousedskou" záležitost, které lze bez problémů věřit a do níž je možno se vcítit. Iva Bittová r-u-l-e-z!
Cortesz
Cortesz
6 542 bodů
8
Film o ženě pro ženy, ale nejen pro ně, protože i já se u toho velmi bavil a to jsem nic nečekal. Skvělá páce režie, kamery s hudbou, hudba sama o sobě je skvělá občas mi připadala jako z Americké krásy), také jeden z O.S.T. který patří do mého playlistu, výborný, přirozený herecký projev Ivy Bittové, na které je film postaven a celou dobu na sebe strhává většinu pozornosti, Roden se sice objeví jen v pár minutách, ale stojej za to. Alice Nellis je velice talentovaná a dokáže natočit film, který nevypadá typicky česky, ale má svoje vlastní kouzlo a je na vysovké úrovni.
Cettlovka
5 032 bodů
9
Strašně moc příjemný film.
Kamil Fila
Kamil Fila
4 111 bodů
4
Proč mám takový neodbytný pocit, že široce oceňované české filmy jsou o lidech, kteří ve skutečnosti buď neexistují, nebo jsou alespoň napsáni tak, aby se jich týkalo co nejméně skutečných problémů? _______ Tohle jistě nevadí v žánrových filmech a jako otevřené melodrama bych Tajnosti dokázal přijmout. Ale jako film o "obyčejné ženě středního věku, která si najednou uvědomí, že jí ve spořádaném životě něco chybí" - hm, je to takové jak z příručky feminismu z 50. let (viz Betty Friedanová: Ženská mystika). ___________ Opět, nebyl by to problém, kdyby kolem hlavní hrdinky nedefilovali jen byznymani, klavíristi, divadelní herci a léčitelky, zkrátka figurky z umělého, přeušlechtilého světa, kde se všichni rýpou ve vlastní duši a ostatní problémy se jich netýkají, nebo je hážou za hlavu. (Vždyť i ten krachující krámek s hudebninami je vlastně jen taková poetická rekvizita...) ____________________________ Tajnosti podle mého ukazují především na problém, že u nás je velmi špatně vyprofilována linie "ženského filmu". Výsledkem je snůška různých klišé a kýčovitých scének (vrcholem jsou "taneční vize", které působí jako sebeparodie), případně výjevů, u nichž absolutně není jasné, zda byly míněny vážně (hrdinčino "probuzení" u léčitelky).__________ Je mi vlastně dost líto, že tak přirozená bytost jako Iva Bittová dostala velkou příležitost zrovna ve snímku, jehož hlavní slabinou je nepřirozenost, chtěnost a vykonstruovanost. _____ Chápu, že mnoho lidí díky Tajnostem objevilo Ninu Simone, uznávám, že velkoměstská kultivovanost je lepší než vesnické buranství jiných českých filmů, všímám si dokonce, že přinejmenším Karel Roden a Martha Issová jsou také lidé, kteří na kameru nikdy neznějí falešně, ale co naplat...
bidlobox
3 802 bodů
7.5
Tenhle film se nedá věrohodně popsat, musí se vidět.
marvan
marvan
616 bodů
7.5
Stále sexy Iva Bittová, dobrá nejen jako zpěvačka, muzikantka, ale i herečka...
vidunaj
vidunaj
74 bodů
7.5
Ženský den blbec v podání úžasné Ivy Bittové pod taktovkou ještě úžasnější režisérky, Alice Nellis, která snímek opět v mých očích vyplnila nádhernou snovou atmosférou, která se prolíná většinou jejích filmů v různé míře. Herecky velmi slušné, příběh by možná potřeboval ještě trochu obrousit, ale žádné velké výtky nemám. Všechny postavy, které se během filmu prolnou s Juliiným životem jsou reálné a hlavně sympatické, takže si každý najde svou osůbku, která ho vystihuje. Grandiózní hudba Niny Simone všechnu krásu potrhává stokrát a ve mě se znovu probudil ten pocit, jaký jsem zažil naposledy u Americké krásy. Ten nepopsatelný záchvěv radosti je prostě úžasný...