Spása

71%

Komentáře a recenze 11

Dle počtu bodů
Pete69
Pete69
29 308 bodů
8.5
skvělý western s hutnou atmosférou a drsným scénářem. Herci s ostře řezanými rysy, výborné zpracování městečka na divokém západě, vynikající výkony herců a moc dobře a nepřehnaně zpracované přestřelky. Necelých 90 minut uteklo jako nic a filmu by klidně slušel i delší čas, na druhou stranu takhle je to nabité s minimem prázdných pasáží a má to spád.. Skvělý film.
hanys_
hanys_
18 771 bodů
8
Klasický příběh o pomstě vetkaný do parádní žánrovky. Jednoduchý děj (Mikkelsen po nich prostě jde hlava nehlava) je vynahrazený skvěle napsanými postavami, u kterých člověk trochu pochybuje, jestli nějaká z nich byla vůbec kladná. 7.5/10
Sheldon
Sheldon
16 059 bodů
7.5
Filmaři natáčeli v Jihoafrické republice a iluzi divokého západu se jim do filmu podařilo dostat velmi přesvědčivě. Ačkoli je film natočený za výrazně skromnějších podmínek, než by měli k dispozici v americké produkci, rozhodně se nedá říct, že by tento snímek vypadal lacině. Vše vypadá jak má být, městečko je řádně stylové, kostýmy jsou velmi zdařilé a působí dobově, nikoli na efekt jako třeba ve filmu Rychlejší než smrt Sama Raimiho. Dánští filmaři tento snímek viditelně představili v Cannes a na tomto filmu je třeba přesně vidět, proč se jejich kinematografie, byť operuje s polovinou peněz než naše, může řadit do solidního evropského nadprůměru, zatímco my na evropské scéně doslova paběrkujeme s filmy, kterým nikdo nerozumí a někdy mám pocit, že jim často nerozumí ani filmaři, kteří je točí.
hrumsrt
hrumsrt
9 183 bodů
8
Velmi pozvolné tempo filmu, kdy akce působí jako "neakce". Opravdu hodně nabité obsazení : Eva Green, která beze slov podá nadstandartní výkon. Jeffrey Dean Morgan, na kterého se prostě nelze zlobit, zase jeho kvalita. No a Mads Mikkelsen ve svojí revenge tour Nejvíce jsem se, ale pousmál nad Cantonou, jehož výkon je právě to, co si nejvíce pamatuji... Prostě vůbec nic nepředvedl, tohle mohl sehrát úplně kdokoli, což je asi důvod, proč to hrál Cantona. 75%
evismaior
evismaior
4 254 bodů
8
Dost příjemné překvapení. Tedy ono těch filmů se zápletkou "zabili jste mi ženu a dítě, tak já teď zabiju vás všechny", jakož i westernů se zápletkou party výběrčích výpalného za "ochranu" města, kterým se postaví neohrožený bojovník za spravedlnost, je nepočítaně. Ale Spása si mezi nimi jistě místo najde: za prvé - perfektní kamera a použití barevných filtrů, kdy téměř každý záběr by vydal na obraz, zvlášť ty v noční krajině. Za druhé - velmi přesvědčivě podané násilí, které stojí za proměnou hlavního hrdiny z bývalého vojáka toužícího po klidném rodinném životě ve vraždící stroj na pomstu - tím myslím žádné samoúčelné násilné scény na efekt s cílem diváka šokovat nebo vydírat tak, jak jsme toho v posledních letech svědky a já to bytostně nesnáším - zde se vlastně většina z té děsivé úvodní scény s manželkou a synem odehraje mimo kameru, a přesto z reakcí hlavního hrdiny naprosto přesně víme, co se stalo a jak to na něj zapůsobilo - a to je za třetí - precizní výkon Madse Mikkelsena (ostatně i "němé" Evy Green), který ve tváři umí zrcadlit v jednom záběru všechno od nevíry, přes pochopení, žal, vztek a touhu po pomstě.
blackkocour
blackkocour
3 745 bodů
4
Pro všechny pětkaře, tu mám vzkaz a nějakou tu otázku. Z kolika otvorů vám musel ten čedar vytékat? Z podpaží se vám kvasil pražený ementál, a když jste si trošku nažhavali uhlí, syčelo to z vás jak z topení? Že jste jak načatý, strouhali tvrdej sejra? Velký problém je, že jsem už zvyklý od Dánů, že točí samé velkolepé guláše, jeden za druhým, a když už zklamou, (co se stává ve velice krajních případech..), tak člověk může čekat jen nějakou náboženskou píčovinu, která se záměrně jen strefuje do křesťanství a jablek, a s koho se dělá největší prdel, že? Jenže, aby sranda nepřešla. Když se stane, že omylem narazím na vrata kostela, na každé zdi mají ukřižovaného týpka. Ty se s tím neserou, nebudeš poslouchat, tak si nezvěrce už dopracujem po svým. To jsem zase odbočil, nuže, jak jsem říkal, od dánů nejsem zvyklý, že by točili schnilé houby, jenže ten den někdy přijít musel. Emoce tam, kde se měli u sledujícího projevit, se projevila jen má autistická porucha, a až moc častého prohlížení holubů, co mám v nose. A to, že je později i jím, zůstává pořád záhadou. Z westernů mám dodnes husí kůži, a porovnat bych to dokázal s hrachovkou, kterou doteď nesnáším, ale zase miluju revenge filmy, kdy ti špatný dostanou po držce, a oprávněně! To by ale kurva nebyla Spása, kde ani tohle nefunguje, a já jsem zase zklamán. Nechápu ani pojmenování spaghetti western, kor když já špagety nejím. Film nemá čím zaujmout, a když je člověk rád, že bude spasen Dánem, tak se mu do toho naserou Američani, a úsměv hned přejde. Pokud ale šlo o satiru amerického venkova, klobouk dolů! Eva Zelenka, co se umístila v soutěži o nejplechovější ksicht, hned po Stallonovi, tu měla jen jeden obličejový výraz. Jsem nasraná, a mám krámy. Ještě že pro mě zase byl hlavní lákadlo Mads, ale to bych nebyl já, abych v každém filmu o něm, neměl speciální sekci. Ten, když ze svých úst vysloví tu ošklivou dánštinu, všechny chlupy nezůstanou naježeny, a řiť nezůstane, ani ždibet mokrá. Ten by mohl léčit už svým božským trnitým, a prochlastaným hlasem.
Ombak_Penari
2 764 bodů
8
Nejsem zavilý příznivec westernu, ale na dobrý film se podívám rád. U Salvation bych řekl, že je to dobrý western se skvělým hereckým obsazením na všech místech a atmosférou, která by se dala krájet. Ale nic víc, u westernu asi není tak moc co ještě vymýšlet. Jenže! Když se mi zase jednou sejde před kamerou zachmuřený Mads Mikkelsen, kterému místo slov stačí aby se prostě jen zatvářil a je vymalováno, a Eva Greenová s pohledem, který by mohl vraždit a jejíž postavě je pro změnu odepřeno mluvit úplně, tak to je pro mě hodně velký důvod jít s hodnocením vysoko ať už je zbytek filmu vlastně jakýkoliv.
ScarFace_V8
ScarFace_V8
880 bodů
10
Velmi solidní western s Mikkelsnem, v hlavní roli, který s rodinou emigroval z Dánska do USA a následně o jeho cestě za pomstou. Původně jsem netušil do čeho jdu a co od filmu očekávat. S výsledkem jsem byl, ale hodně spokojen. Klasická zápletka, dějové zvraty, skvělé postavy a jejich osudy… nevím co k tomu můžu víc dodat. Takovéhle filmy já rád a Mikkelsen opět exceloval. V jistých scénách mě plně přesvědčil, že by se hodil na Snakea v případné adaptaci hry Metal Gear Solid.