Becket

78%

Komentáře a recenze 3

Dle počtu bodů
Pete69
Pete69
29 102 bodů
9
O příběhu svatého Tomáše jsem věděl jen velmi málo a tak jsem moc rád, že jsem se mohl podívat na tento skvostný historický snímek. Richard Burton a Peter O'Toole vytvořili brilantní dvojici. Film je to výpravný, velkolepý a působí věrně, dlouhá stopáž je v tomto případě naprosto v pořádku. Není moc co vytknout.
xxmartinxx
xxmartinxx
22 265 bodů
8
Méně divadelní než Lev v zimě (ale stále dost), bohužel i méně naléhavé a nadčasové. Stále ale chytlavé. Zajímavé, jak O'Toole postavu Jindřicha II. pojal v rozestupu pouhých šesti let poněkud odlišně, i když pořád kontinuálně. Jeho důrazné, vždy do posledního gesta promyšlené a přitom stále energické herectví v kontrastu s Burtonovou v podstatě sympatickou prkennou horlivostí na každý pád vyznívá opět skvěle. Často zmiňovaný homosexuální podtón na pozadí rivality mi připomínal Kubrickova Spartaka. Ono se ale těžko hodnotí, jestli je to reflexe směřovaná do současnosti, nebo prostě věrné zobrazení přátelství dvou mužů v historii, které, jak se alespoň v učebnicích dějepisu píše, běžně nabíralo intimnějších podob než dnes, aniž by v tom bylo "něco víc". 3 a 1/2
martin2560
martin2560
417 bodů
8
Velkolepý film o vztahu mezi králem anglickým a jeho přítelem Tomášem Becketem.Film přesně ukazuje pořádky tehdejší doby.Herecké umění dvou hlavních hrdinů je přímo impozantní.Jestli jsem si nějak představoval středověkou Anglii ,tak přesně takhle.Film je plný středověkých frází a herci je impozantně přednáší.Film má něco přes 2 hodiny a ani minutu jsem se nenudil.