Kajínek

62%
Kajínek

Celovečerní hraný film o nejznámějším doživotně odsouzeném vězni současnosti. A nejen o něm. Film není životopisným portrétem Jiřího Kajínka, ten je jen jednou z jeho hlavních postav. Jeho děj je dramatickým portrétem doby po pádu totalitního režimu a začátku budování demokracie, kdy totalitní praktiky mocných našly živnou půdu v organizovaném zločinu a kriminálním podsvětí. Není divu, že se brzy rozpoutá boj o moc a peníze, který zcela potlačí práva jednotlivců a nebere ohledy na nic a na nikoho. Film není obhajobou doživotně odsouzeného vězně Jiřího Kajínka a neurčuje jeho vinu či nevinu, ale snaží se filmovou řečí s patřičnou dávkou umělecké licence odkrýt praktiky podsvětí i způsob fungování soudního aparátu. To vše na pozadí vyšetřování první nájemné vraždy v Čechách. Boj vězně a jeho mladé obhájkyně o znovuobnovení soudního procesu a průkazného vyšetření popravy mafiánského podnikatele a jeho bodyguarda provází množství dramatických situací, včetně neuvěřitelného útěku z pevnosti Mírov nebo zásahu speciální jednotky URNA. Poselství filmu Kajínek je jednoduché – všichni mají právo na spravedlnost. Film ukazuje dobu, která není natolik vzdálená, aby stále ještě neovlivňovala naši současnost. Vypráví o zločinu, trestu a těch, kdo o nich rozhodují.




Recenze: Kajínek

Kinobox.cz
40%

Kajínek dokáže zaujmout některými méně známými fakty a chvílemi mu nelze upřít spád. Herecky i filmařsky jde ovšem o nevyváženou podívanou, která je ve výsledku „jen“ lépe nasnímanou televizní dramatizací ostře sledované kauzy (přičemž třeba tématicky podobní Sametoví vrazi měli výrazně lepší tah na branku i gradaci).


Brenan88
Brenan88
47 089 bodů
6.5
Celá republika slyšela o Kajínkovi. Někteří tvrdí,že je vinný a někteří zase tvrdí opak. Ať je pravda jaká chce,tak jedna věc se musí nechat a to ta,že Petr Jákl je génius. Chopil se tématu,které je u nás ožehavé a natočil ho svým "americkým" a zábavným způsobem kde akční scény mají spád a drive. Každému sice není film po chuti,protože tam je Kajínek vykreslen jedním způsobem a ostatní by si to přáli zase naopak. Každopádně film vyvolal velkou diskuzi ve společnosti a i když se film nemusí všem líbit,tak šuškanda kolem něj byla velká. No a špatná reklama je taky reklama a proto se na film houfně chodilo do kina.
Pete69
Pete69
29 851 bodů
7
Mě se Kajínek líbil.. Na naše poměr slušně zpracovaný film, i když o věrohodnosti příběhu můžeme a asi vždy budeme polemizovat. Kajínkův příběh a dění kolem něj je opředeno takovým tajemstvím, že i film má automaticky už na startu nějaký ten dob navíc.
xxmartinxx
xxmartinxx
22 280 bodů
4
Hezké kamerové cvičení a zajímavá postava mafiána, co s sebou tahá svého synka, ale jinak brutálně nesmyslný film, kde postavy jednají bez jakékoli primitivní logiky. Hloupost sahá až někam do nebe.

Dodatečné informace

Původní název:
Kajínek (více)
  • Česká republika Kajínek
Premiéra v ČR:
5. 8. 2010
Distributor:
HCE
Země původu:
Česká republika
Přístupnost:
15+

Podobné


Půjčení nebo nákup

Powered byJustWatch