Operace Silver A

78%
Operace Silver A
Plakát traileru

Ačkoliv příběh začíná téměř idylicky, na sklonku roku 1941, předčasnou oslavou Silvestra, s falešným zdáním, že vše je stále v pořádku, a dvě krásné mladé ženy, přítelkyně a obdivovatelky tehdejších filmových hvězd, jako byly Adina Mandlová i Nataša Golová, jsou středem společnosti, právě v tuto chvíli nedaleko odtud, v zasněženém lese, seskočili padákem tři mladí muži: Bartoš, Potůček a Valčík... Příchod parašutistů, vyslaných z Anglie, kteří se v Pardubicích objeví, znamená zásadní zlom v dosavadním životě obou žen i v životě jejich manželů. Do nebezpečných akcí, které mají parašutistům pomoci splnit zadaný úkol, se zapojí nejen ony, jejich manželé, ale i řada dalších osob kolem nich. Přes to všechno však Hana ani Táňa nezapomínají na svou touhu uplatnit se u filmu, touží po krásných šatech a nemohou přehlédnout mužský šarm a svádění Alfréda Bartoše, jednoho z parašutistů. Přátelství obou dívek začne dostávat povážlivé trhliny. Spolu s tím se přiostřuje i nebezpečí odhalení celé této pardubické skupiny. Němcům se podařilo zachytit několik stop, a jedna z nich vede k Valčíkovi, který se skrývá pod falešným jménem coby vrchní v pardubickém hotelu Veselka. Všichni si začnou uvědomovat vážnost situace.

Ve druhé části filmu se životy všech zúčastněných dostávají do ještě větších turbulencí. Alfréd Bartoš není jen schopný velitel výsadku, ale i velký milovník žen. A když je přistižen klamaným manželem, přináší to velké komplikace nejen ve sféře osobní, ale i v ilegální činnosti. Po atentátu na Heydricha se síť kolem této pardubické skupiny stahuje víc a víc, a tak našim hrdinům nezbývá, než co nejrychleji z Pardubic zmizet. Plány jsou však jedna věc, realita druhá... Vypjatost a výjimečnost těchto dnů si začne brát své oběti. A přesto je jednomu z hrdinů dána šance uniknout. Využije ji nebo ji odmítne?




Pete69
Pete69
29 851 bodů
7
Slušný snímek o odbojářích, který se ale moc nedrží historických faktů. Celkem zhýralý život, atmosféra připomíná spíše první republiku a herecké výkony.. jak kdo.. Tyto filmy umíme a jsem za to rád, ale v konkurenci lepších válečných snímku nelze hodnotit výše, než 70i procenty.
martin-mickey-stusak
martin-mickey-stusak
28 428 bodů
5
Hrdina protinacistického odboje a velitel skupiny ´Silver A‘ Alfréd Bartoš jako arogantní sexuální mašina? Jestli to byl pokus o vnesení romance mezi Alfrédem Bartošem a Táňou Hladíkovou, tak tedy hodně blbý. Doslova se jedná nejen o zesměšnění této osoby, ale přímo i o jeho zneuctění. Čím si to zasloužil? Jiří Strach celý příběh pojal pro ČT pochopitelně zcela televizně a nutno uznat, že po režijní stránce odvedl kus poctivé práce. Ale co ten scénář? Co to tam jsou za nesmysly? Co se týče hereckých výkonů, nelze nikomu nic upřít. Atmosféra je spíše hodně jednoduchá bez sebemenšího napětí či nějaké ponurosti. O akci se dá hovořit až na konci celého dějství, ale to viditelně jen z nutnosti, neboť bez toho by to už skutečně nešlo. Bez té romance to jinak není nijak špatný příběh, ale zasloužil by se ještě daleko více zpracovat. Obsahuje spoustu zbytečně natahovaných sekvencí a naopak mnoho věcí není dotaženo do konce. Zbytečná je i tak dlouhá stopáž, což vedlo k rozdělení na dva díly. Těžko říci proč tohle vlastně vzniklo. Všichni účastníci operace ´Silver A´ si zaslouží daleko lepší film.
xxmartinxx
xxmartinxx
22 283 bodů
8
Možná by tomu svědčil prostřih do jednoho celistvého filmu, protože některé motivy jsou rozváděny dál a dál i ve chvílích, kdy už jsou dovyřčené jejich pointy (především charakteristika postav je jakoby představována zas a znova), ale jinak rozhodně velmi slušná práce, která postupně graduje nad rámec všeho, co jsem zatím od Stracha viděl. 70 %

Dodatečné informace

Původní název:
Operace Silver A (více)
  • Česká republika Operace Silver A
Země původu:
Česká republika
Ocenění:
Žádná ocenění