Díra u Hanušovic

55%

Komentáře a recenze 49

Dle počtu bodů
Psisko59
Psisko59
32 827 bodů
8
Film, který se (pro mě podobně jako Kurvahošigutntág) vyklube až na druhé nebo třetí shlédnutí: Hanušovice jsou vážně díra a mnoho šancí k příjemnému životu nedávají. Maruna nemá moc na vybranou - zajímavý chlap nikde, dusící a vyčítavá matka jí předhazuje prázdný život, podobný tomu jejímu. Vypočítavá sestra ji při první příležitosti nechá na holičkách a odjede se starým vdovcem Hansem do Mnichova, ačkoliv už ví, že sestra je těhotná a po mrtvici nemohoucí matka jí zůstane na krku. I Maruna, otrávená a rezignovaná, jako by zapadla do místního bahna buranství a nihilismu ... Krobot jako scénárista a režisér je nemilosrdný, nešetří nic a nikoho.
Pete69
Pete69
29 851 bodů
5.5
Tento film je trošku přitažený za vlasy. takto prohnilá vesnice plná pitomců přeci nemůže v ČR existovat. Přesto že je film nabitý českými hvězdami je obtížně stravitelný. Nemluvil bych ani o černé komedii, ani o dramatu. JE o takový film na který koukáte s otevřenou pusou, i když se tam vlastně nic neděje.
xxmartinxx
xxmartinxx
22 280 bodů
4
Typické české nic. Čekal jsem od Krobota něco chytřejšího a především smysluplnějšího. Jenže bohužel.
Fingon
16 886 bodů
8
Paradoxne me k tomuto filmu pritahla ma rakouska pritelkyne, takze jsem se nakonec nechal umluvit a koupil DVD - jesteze to melo anglicke titulky, to je totiz luxus, kterym se vetsina ceske produkce (pokud pomineme FEX) jen tak pysnit nemuze. Pritelkyne chrochtala blahem, vetsina jejich komentaru se omezila na "to je jak od Ulricha Seidla" a "to je jako u vas na vesnici - neni, oproti tomuhle zapadakovu je moje rodna dedina se 1300 obyvateli velkomesto (i kdyz co si budeme vykladat, Svatba na bitevnim poli se tocila vpodstate za humny). Kdosi tu zminil Divoke vcely, ja bych pridal jeste Mistry a (Pasla) kone na betone. Ne, tohle neni komedie, pokud vam neprijde vtipny fakt, ze se tvurcum podarilo natocit pravdepodobne (co se cetnosti pouzivani vulgarismu tyce) nejsprostsi cesky film vsech dob.
Sheldon
Sheldon
16 059 bodů
0.5
Jeden z nejhorších českých filmů v dějinách. Po úvodní desetiminutovce, kdy si každý film zaslouží šanci se nic nestane. je to strašný, blbě napsaný, blbě zrežírovaný a o ničem. Totální ztráta času.
avenis
avenis
8 145 bodů
9
Za mě dobrý. Už proto, že jsem vděčná, že nebydlím v takové prdeli světa. A vůbec, tento film bych ordinovala jako lék na depresi všem zpovykaným a rozmazleným vyhledavačům psychologické podpory od drahých koučů. Tenhle Krobotův mistrně vykreslený maras musí povzbudit každého, kdo si myslí, že je nešťastný, protože nevidí svůj smysl života... Akorát ten podivný dialekt. Asi to byl záměr, ale Moraváky to tahá za uši. (Su z Brna.) (24.11.2020)
Riverdon
Riverdon
7 392 bodů
9.5
Konečně dobrý český film! Herci přesně zapadají do rolí, vědí co hrají a slouží filmu. Nářečí mě tak nakazilo, že jsem ho používal celý večer.
VládceVesmíru
VládceVesmíru
5 400 bodů
4
Mimochodem, v některých recenzích i komentářích je oceňováno, jak dobře se herci naučili "místní nářečí". K tomu bych jen podotkl, že těch několik let, co mám možnost do Hanušovic a jejich okolí jezdit (má partnerka je z této oblasti), jsem tam nikoho takto mluvit neslyšel...
limeta
limeta
5 179 bodů
7
Film, kterému věřím, vede k zamyšlení nad životem a zároveň nijak podbízivý. Kvalitní herecké výkony všech protagonistů.
Schneefee
Schneefee
4 294 bodů
5
Průměrné dílo od jinak nadprůměrného režiséra, které nepochopitelně sbírá české lvy na počkání. Atmosférou mi to silně připomínalo film Divoké včely, kde výkon také stojí v podstatě na Vilhelmové. Navíc prostředí díry se mi, jako městskému člověku, zdá natolik utopické, že je těžké se s ním ztotožnit. Nezachraňují to ani herci Dejvického divadla, kteří zde sice sdílí stejný prostor, ale synergie mezi nimi nějak nefunguje.