Tobruk

66%

Komentáře a recenze 10

Dle počtu bodů
Psisko59
Psisko59
32 827 bodů
8
Překvapivě zralý, charakterově pestrý filmový příběh zasazený do africké pouště připomněl jednu ze světlejších kapitol česko-slovenského válečnictví. K legendě provázející film patří historka o tom, jak režisér vyhnal celý herecký ansámbl na autentické místo natáčení a dal jim pocítit profesionální vojenský dril (zakládá se na pravdě, jak mi potvrdili osobně dva za zúčastněných); jak ostrý to byl výcvik, těžko soudit, ale výkonům před kamerou to rozhodně neuškodilo. Mírným přehráváním trpí snad pouze figura desátníka Koháka (Roberta Nebřenského), jinak je to překvapivě srovnané (výborný Liebermann mého oblíbence Petra Vaňka a poručík Halík nedoceňovaného Radima Fialy). Všestranně výborně odvedené filmové řemeslo (kamera, zvuk, střih, režie). Jak se můžeme přesvědčit v TV, dá se vidět i po deseti letech ("Je to kurva - celej den nás nechá píchat bajonetem do pytlů ..." "No - aspoň takhle jsme si zapíchali!").
hanys_
hanys_
18 771 bodů
6
Konečně něco nečeského a nevypadá to špatně - to jsem si říkal, při trailerech. Ono to nakonec vážně není špatné a na české poměry dokonce hodně dobré, ale v globálním měřítku film selhává hlavně na absenci nějakého pořádného děje a než se film stačí pořádně rozjet, je konec. Každopádně neokoukaní herci a libová kamera jsou velkým plusem a příslibem do budoucna...
kedl
kedl
6 380 bodů
6.5
Nepatřím mezi ty Čechy, co znají dopodrobna svoji historii a ví, kde se kdy jaký našinec proslavil. Proto o Tobruku jsem se doslechl asi až před rokem, kdy ve zprávách na ČT ukazovali, jak Marhoul odjíždí natáčet do Tuniska.. Říkal jsem si Marhoul? Hmm.. Mazanej Filip dobrej film.. odvážnej na český poměry a vizuálně zajímavej.. a do Tuniska říká Jolanka? takže žádný točení ve starý pískovně alá Troškova vize o turecké válce v Princezně ze mlejna 2..? A že prej i nemalej peníz na to dostal.. no tak na to jsem zvědav.. Poté rok nic až jsem si na moviezone přečetl recenzi a jal si doplnit vzdělání do multikina (kvůli zvuku doporučuji!!). No a vážení přátelé teď pár hodin po skončení, kdy jsem se otřepal ze skvělého filmového zážitku jsem konečně schopen napsat pár řádek. A teď k filmu. Marhoul to natočil naprosto přesně jak chtěl a za to jsem mu vděčen. Žádný srdceryvný románky, žádný klišé, žádný hlavní hrdina. Na to by si divák měl dát pozor a je lepší když na to jde a ví, že to není normální film. Je to totiž záznam o tom jak tam ti chlapi asi žili a čím jsi prošli. Vizuální stránka famózní, kamera parádní, zvuk mě totálně odrovnal. Herci až na Roberta Nebřenského, na kterého jsem si zezačátku těžce zvykal, ze sebe vymáčkli maximum. A i Michalovi Novotnému ze kterého jsem měl zezačátku největší strach, jsem tu roli věřil.. Peníze jdou vidět do posledního halíře, a proto příště ten největší rozpočet neposílejte Na Konári na Slovensko, ale dejte jej Marhoulovi.. Ten s ním umí točit a to je u nás taky poměrně vzácnost. VERDIKT: Jeden z nejpůsobivějších českých filmů, co jsem kdy viděl, díky kterému se po vyjití z kina budete cítit hrdí na to, že jste Češi. A pak ať mi ještě někdo zkusí říct, že jsme národ posránků!!!
Pas
Pas
6 225 bodů
1
Naši v Africe Marhoul si vzal partu kamarádů a zahráli si na vojáky. Místo nervydrásajícho válečného dramatu se silným příběhem nám servíruje komorní drama, jen vzdáleně připomínající hrůzu válečného konfliktu, kde jsou postupně vyzobávána snad všechna žánrová klišé. Téměř poeticky zpracovaný Tobruk je prázdný, bez emocí, bez výraznějších hereckých výkonů, bez poutavého příběhu a tak není divu, že jsem se většinu času nudil. Škoda, další promarněná šance udělat velký "národní" film.
Petrson
Petrson
4 166 bodů
7
Kamera, hudba, zvuk a z plátna teče málem písek. Sugestivní a kdyby to bylo celé němé ( málem je), pak bych ještě přidal na hodnocení. Na tento film jedině do kina :) !
Kamil Fila
Kamil Fila
4 111 bodů
6
Co slíbil, to natočil.
bidlobox
3 802 bodů
7
Film mi ani tak nezklamal, jak by mohl, protože jsem na něj šel do kina s vědomím, že ho točil Marhoul. Určitě je povedený, ale chtělo by to trochu více se od hollywoodských filmařů a herců přiučit. Anebo ne a jít svou vlastní evropskou, respektive českou, cestou. Tohle je něco napůl, takový patvar, který místy nudí.
filmomaniak
501 bodů
10
Tak to byla BOMBA. Až na ten konec který mě zaskočil a zalil oči slzami. Jinak doporučuji stojí za to ho shlédnout
angelikap
72 bodů
8.5
Výborně ukázaná historie na lidském příběhu. Daleko silnější emoce díky té zdánlivé poklidnosti. Ukázka toho, že nejsou potřeba stále akční efekty, protože tíha života je někdy k neunesení a poušť je něco s čím naprosto nemáme zkušenost. Díky za takový počin, a zvládá ho i dospívající mládež.
flo777
62 bodů
8.5
no jo, valecny film po cesku, hrdinskost ma holt u nas zvlastni rozmer. jinak mistrne zvladnuta atmosfera filmu-hlavne dobre zvladnuty prechod mezi tichou idylou a valecnou vravou, poklidnou svacinovou sedankou a krvavou obranou mesta. drama jedince, lidskosti uprostred nelidskeho valecneho besneni. pusobivy motiv vyckavani, nejistoty, psychologizace postav...