Život Adèle

74%
Život Adèle
Plakát traileru
V 15 letech Adéle nic nezpochybňuje: dívky zkrátka chodí s kluky. Adélin život se však obrátí vzhůru nohama, když potká Emmu, mladou ženu s modrými hlasy, která jí umožní objevit touhu a prosadit se jako dospělá žena. Adéle dospívá, hledá sama sebe, ztrácí se a znovu nachází…



Pete69
Pete69
29 761 bodů
9
Tři hodiny téměř dokanalého syrového dramatu mi utekly jako voda. Film je dlouhý a trošku roztahaný, naštěstí i vpomalejších pasážích se neustále něco děje. Film má opravdu sílu a užil jsem si ho. Život lesbiček je velmi dobře zpracovaný a pro muže je tam i pár hezkých scén navíc. :)
martin-mickey-stusak
martin-mickey-stusak
28 393 bodů
10
'Život Adèle', mající také pracovní název 'Modrá je nejteplejší barva', je o nelehkém životě dospívající dívky, která na sobě rozpoznala lesbické sklony, čímž následně začala bojovat za svoji sexualitu. A osud ji přivedl k jiné lesbické dívce, která ji obrátila život naruby. Je těžko uvěřitelné, že předlohou se stal obsáhlý komiks 'Blue Is the Warmest Colour' autorky Julie Maroh z roku 2010, což znamená, že se vlastně jedná o komiksový film, jen s odlišnými hrdinkami, než jsou tolik populární hrdinové a hrdinky s nadpřirozenými vlastnostmi. Tady se tentokrát jedná o přímou realitu života. A k ohromné reálné atmosféře snímku měl sklony i režisér Abdellatif Kechiche, čímž podle toho vyžadoval od hlavních představitelek obzvlášť výjimečné výkony, což dokonce vedlo až ke vzájemným sporům, čímž dali pořádné sousto bulváru. Ohromná přirozenost každičké scény vytváří takřka dokumentární dojem, který v žádném případě nenudí. A to i přes svou tříhodinovou stopáž. Zkrátka a dobře, jedná se o mistrovské filmové dílo v rámci lesbického milostného dramatu, který se zaslouženě stal vítězem Zlaté palmy v Cannes. Byl tak vytvořen inteligentní, realisticky vášnivý a emocionálně poutavý milostný epos, jaký tady snad ještě nebyl. Co je také nutné uvést, byť snímek obsahuje nemalé množství lesbických sexuálních scén, jedinkrát to nesklouzne do pornografie. Vše je podáno s respektem k pojednávanému zápalu vášně a milostných etud. Neukazuje se tu nic jiného, než upřímná láska mezi dvěma dívkami, které, jak se jednoduše říká, jsou do sebe doslova a do písmene zblázněné.
xxmartinxx
xxmartinxx
22 280 bodů
8
Ta Adele! Ona s prominutím jen žere, spí, sexuje nebo brečí (nebo to kombinuje), ale přesto s ní ty tři hodiny chcete strávit až do konce. Pasivitou a závislostí na druhých mi místy připomínala jistou Bellu a Život Adele bych tak nazval Stmíváním pro intelektuály. Jenže velmi dobře provedeným a nejspíš sebeuvědomělým. Ne, není to žádné terno, ale poctivý festivalový film, který zcela naplní očekávání, určitě jo.

Dodatečné informace

Původní název:
La vie d'Adèle (více)
  • Francie Život Adèle
  • Francie La vie d'Adèle
  • Francie Blue Is the Warmest Color
  • Francie Blue is the Warmest Colour
Premiéra v ČR:
28. 11. 2013
Distributor:
Film Europe
Země původu:
Francie
Přístupnost:
15+

Podobné